Bir milletin kültürel değerleri binlerce yılda oluşur. Bu değerler milletlerin sosyal yaşantısını belirler, bir nevi kimliğidir. Ne kanundur ne yasa ama bizi biz yapar, başka milletlerden ayırır. Toplum bireylerini ortak duygular etrafında birleştirir. Ne yazık ki son yıllarda tek tek bu değerlerimizi unutup, bize uymayan adetleri benimsemeye başladık.  Kadim kültürümüz gösterişi, abartıyı, yaşadığı hayatı şaşalı bir şekilde ortaya dökmeyi, kısaca gösterişi en büyük görgüsüzlük sayar. Sadece bizim kültürümüzde değil dünyadaki tüm insanların kanısı bu yani aklın yolu bir. Derki Konfüçyüs gösteriş bir insanın kültürel zayıflığını yansıtma halidir.  Yaşadığımız çağda hayatımıza giren, bizi biz yapmaktan uzaklaştıran birçok yanlış tutum ve davranışlar gibi gösteriş de kanıksandı.

         Son zamanlarda görgüsüzlüğün dibini gördüğümüz ve hayatımıza hızla giren baby shower dedikleri o garip partiden bahsetmek istiyorum. Maalesef yazarken de istemeye istemeye bu yabancı ismi kullanacağım çünkü artık herkes böyle biliyor. Türkçesi de yok bu görgüsüzlüğün, bazen iyi ki de yok, bize ait olmadığını anlıyoruz diyorum. Baby shower,  bu aralar çok moda, zengini fakiri mutlaka yapıyor. İlk duyduğumda baby İngilizcede bebek demek, shower duş, bir araya gelip bu partiye ne alaka da isim olmuş diye de düşündüm, hatta şaşırdım. Sonra buldum alakayı.

           Organizasyon şirketi tutularak yapılan bu büyük partiler hamileliğin son aylarında yapılıyormuş. İlk olarak İngiltere’de Viktoryen döneminde ortaya çıkmış. Viktoryen döneminde hamile kadınlar, pek fazla dışarıya çıkmazmış, bu nedenle de bebek doğduktan sonra annenin yakın bir arkadaşı ya da akrabası tarafından anne ve bebek için çay partisi düzenlenirmiş. Bu partilerde yeni doğan bebeğe hediyeler getirilirmiş. Bizim bebek görme geleneğine ne oldu da biz gittik batıdan bunu aldık derseniz, görgüsüzlük derim. Komşunun tavuğu komşuya kaz görünürmüş. Yeni nesil seviyor batıdan abuk sabuk adetleri almayı da diyebiliriz. İkinci Dünya Savaşı’nın ardından ise bu partiler bebek doğmadan önce yapılmaya başlanmış. Partinin etimolojisi ise anne adaylarının hediyelerle yıkanmasını ifade ediyor. O nedenle baby (bebek} shower ] duş kelimelerinden oluşuyor. Amacı anneye maddi manevi destek olmakmış.  Antik mısır, Hindistan ve Antik Yunan’da bebekleri karşılamak için partilerin düzenlendiği biliniyor. Yani batı nasıl da medeniyetine sıkı sıkı sarılıyor, binlerce yıl sonra bile unutmadan devam ettiriyor, hatta bize bile kabul ettiriyor, düşünülesi bir durum.

     Bebeğin cinsiyeti belli olduğunda yapılan cinsiyet partisini de unutmayalım. Bu da yok artık dedirtecek bir hezeyan maalesef. Hastane süsleme, doğum anında kutlama, özel tutulan doğum fotoğrafçıları vs. derken bebek yapmak epeyi meşakkatli olmaya başladı.  Yeryüzünde üremek Allah’ın değişmez yasası, yani sokaktaki kedi, köpek, börtü böcek tüm canlılar ürüyor. Ben ürüyorum diye avaz avaz bağırıp, göze sokmaya ne gerek var diyemiyorum, dedim mi yoksa­… Demiş olabilirim.  Gençler yapmayın, kadim medeniyetimizin altına masum görünen eylemlerle dinamit yerleştirmeyin. Sizler geleceğimize uzanan zincirin halkalarısınız, yeni nesillere bu kadim kültürü sizler taşıyacaksınız ve çok değerlisiniz. Sevgiyle kalın.