Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Er, ihracatta son yılların en başarılı sezonunu geçiren zeytin ve zeytinyağı sektöründeki gelişmeleri değerlendirdi. Ambalajlı zeytinyağında ihracatın miktar olarak yaklaşık iki katına çıktığı müjdesini veren Er, geçtiğimiz sezona göre 9 bin 542 tondan 18 bin 126 tona yükselerek toplam zeytinyağı ihracatı içindeki payının yüzde 25’ten yüzde 32’ye yükseldiğini söyledi. Er, şöyle devam etti: “Döviz kurlarındaki değişimlerin pozitif katkısı ile birlikte ambalajlı zeytinyağı ihracatımızdaki artışın önümüzdeki dönemde de artarak devam edeceğine inanıyoruz. Öncelikli hedefimiz, Türkiye’de 500 bin üretici ailenin geçim kaynağı olan, 41 ilimizde üretilen zeytin ve zeytinyağımızın ambalajlı olarak ihracatının daha da artırılması. Önümüzdeki sezondan itibaren, ambalajlı zeytinyağı ihracatımızı 25 hatta 30 bin ton seviyelerine çıkarmayı hedefliyoruz.”

KAHRAMANMARAŞ ÜRETİYOR

Türkiye İhracatçılar Meclisi Ağustos ayı sektör rakamlarına göre Kahramanmaraş zeytin ihracatını yüzde 7,79 büyüttü. 2017 yılı Ağustos ayında 564 bin 92 dolarlık ihracat yapan kent, bu yıl Ağustos ayında 608 bin 92 dolarlık ihracata imza attı.

SEKTÖR BULUŞMASI DÜZENLENMİŞTİ

Kahramanmaraş’ın zeytin alanında geldiği noktanın yükseltilmesi adına Zeytin ve Zeytinyağı Sektör Buluşması’ düzenlenmişti. Bu program sonrası atılan adımlar ile zeytin ihracatı da yükselmişti.

GELİŞİYOR

Ekonomik değeri en yüksek tarımsal ürünlerden biri olan zeytin ve ondan üretilen zeytinyağının üretimi noktasında Türkiye dünyada ilk beş ülke arasında bulunmasına rağmen, sektörde yaşanan kalite, pazarlama ve üretim teknolojileri gibi sorunlar nedeniyle uluslararası piyasada hak ettiği konumda yer almıyor. Zeytincilik sektöründe varlığını göstermek amacıyla birçok çalışmaların yapıldığı Türkiye’de, coğrafi konum ve sahip olduğu iklimin de avantajlarıyla emin adımlarla güçlü bir şekilde ilerliyor. Türkiye’de olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da zeytin yetiştiriciliği çok uzun yıllardan bu yana sürüyor.

TÜİK VERİLERİ

TÜİK verilerine göre Kahramanmaraş’ın 2016 yılı verilerine göre zeytin üretim alanı 93 bin 135 dekar olurken, 3 bin 410 ton üretim gerçekleştiği öğrenildi. Kayıtlı olan yaklaşık 2 milyon 500 bin ağaç tam verim çağında bulunurken, geri kalanı ile genç ağaçlardan oluşuyor.

Kahramanmaraş’ın zeytin üretim potansiyelinin geliştirilmesi, zeytinin işlenmesiyle meydana gelen zeytinyağından kaynaklı katma değerin kent ekonomisine kazandırılması ve markalaştırılması noktasında önemli bir adım atıldı.

Yetkililerden alınan bilgilere göre: “Kahramanmaraş’ta gelişen zeytin ve zeytinyağı sektörünü gündeme taşımak, bu alandaki geldiğimiz noktayı ve bundan sonra yapılacak çalışmaları planlamak amacıyla böyle bir program düzenledik. Tabi Kahramanmaraş’ın zeytin kültürü kadimden gelen çok önemli bir geleneği. Kahramanmaraşlı üreticilerimiz, çiftçilerimiz geçmişten beri zeytin yetiştirmeyi bilmişler ve zeytin yağı tüketimi bu bölgelerde çok önemli bir alışkanlık haline gelmiştir. Bildiğiniz gibi tarihte bereketli hilal diye anılan bölgenin en kuzeyinde kalmaktadır Kahramanmaraş. Bu anlamda çok bereketli toprakları zeytin tarımına, zeytin yetiştiriciliğine elverişli çok önemli iklim koşullarına sahiptir. Bizde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kahramanmaraş Valiliği ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı olarak bölgemizdeki zeytin tarımına hep birlikte el birliği içerisinde önem vermek zorundayız. Son 15 yıllık sürece baktığımız zaman geçmişte Kahramanmaraş’ta zeytin kültürü olmasına rağmen bu kültür daha çok öz tüketim amaçlı ve insanların kendi ihtiyaçlarını karşılayacak düzeydeydi. Ancak devletimizin yaptığı yatırımlar, teşvikler ve fidan dağıtımlarının neticesinde bölgemizde çok önemli bir zeytin potansiyeli oluştu. Ve bunun neticesinde verilen teşviklerle birlikte artık bölgemizde zeytin yağı fabrikaları kuruldu, ulusal düzeyde marketlere ve mutfaklara giren Kahramanmaraş firmaları artık raflardaki yerini almaya başladı”

Haber: Mustafa Kılınç

Editör: Mahmut Beyaz