Geçmiş yıllarda verilen teşvikler sonrası Kahramanmaraş’ta tekstil sektörüne yönelik önemli yatırımlar gerçekleşti ve bugün gelinen noktada ilimiz tekstil şehrinin başkenti konumunda. Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin Eylül 2021 ihracat verilerine göre aralarında Kahramanmaraş'ın da bulunduğu 16 il tarihlerinin en yüksek aylık ihracatını gerçekleştirdi. Bugün itibariyle Kahramanmaraş 400 ihracatçı şirketiyle 130 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor, bu küçümsenecek bir durum değil.

 *

Evet, tekstilde söz sahibiyiz, ama ticarette söz sahibi değiliz.

Nasıl mı?

Ticaret ve Sanayi Odası’nın üye kayıt listesine baktığımızda 5 bini aşkın üyesinin nereden baksanız yarıdan fazlası ticaretle uğraşıyor. Bu rakamlara oranla gelin görün ki Ticaret ve Sanayi Odası Sanayiciye olan desteğini ticaret erbaplarına gösteremiyor. Baktığımızda başta Eskişehir ve Gaziantep olmak üzere 12 büyükşehirde Ticaret ve Sanayi Odaları birbirinden bağımsız iki ayrı kurum olarak işleyiş gösteriyor. Bu illere baktığımızda hem ticaretinin, hem de sanayisinin aynı oranda geliştiği görülüyor.

*

Sanayici ve ticaret konusundaki tanımlamalara baktığımızda konunun birbirinden ayrı olduğunu görüyoruz. Sanayici ve tüccarların menfaatleri farklı olduğu gibi meseleye bakışları da farklıdır. İşte bu noktada Ticaret ve Sanayi Odası Kahramanmaraş’ta da ayrı ayrı kurumlar olarak faaliyet göstermelidir. İki kurumun birbirinden ayrılmaları halinde büyük gelişmeler göstereceği kanaatindeyim.

*

Not: Sevda Çektiren Maraş Fotoğrafları, çiçek dikme yarışması gibi etkinlikler Ticaret ve Sanayi Odası’nın görevi değil, bu gibi etkinlikler Belediyenin görevleri arasındadır.