2018 üretim yılını değerlendiren Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, kalite ve rekolte bakımından sancılı bir yılı geride bıraktıklarını vurguladı. Özellikle mazota, gübreye, tohuma ve diğer birçok ürüne zam gelmesiyle birlikte çiftçilerin daha da zor bir duruma düştüğünü anlatan Çetinkaya, çiftçilerin şu anda 2019 üretim yılı hazırlıklarına başladığını kaydetti. Yeni yıldan ümitli olduklarını ifade eden Çetinkaya, tarıma daha fazla destek verilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. 

“ÇİFTÇİLERİMİZE DAHA FAZLA DESTEK VERİLMELİ”
“Fiyatlar 2019 yılında düzenlenmez, çiftçilerimize yeteri kadar destek verilmezse 2019 üretim yılında çiftçilerimizi daha büyük sıkıntılar bekliyor” diyen Çetinkaya, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Kahramanmaraş’ta 2018 üretimin yılını bitirdik ve tekrar 2018-2019 üretim yılına başladık. Tabii 2018 yılında çiftçi doğal afetler, küresel iklim değişikliklerinden dolayı bir türlü beklediğini bulamadı. Kalite ve rekoltede son derece sıkıntılı bir yıl oldu. Çiftçimiz 2018 yılında birçok konuda hedeflediğini bulamadı. 2018 yılı tarım alanında, üretimde ciddi anlamda sıkıntılı geçti. En son hasadını gerçekleştirdiğimiz zeytinde de gördük ki 2018 yılı küresel ısınmanın ve birçok zararlının etkileriyle tarım alanlarında ciddi anlamda sıkıntıları da beraberinde getirdi. 2018-2019 üretim yılına bugünlerde çiftçilerimiz yoğun bir şekilde başladı. Çiftçilerimiz arazide yoğun bir şekilde çalışıyor. Çiftçilerimizin diğer bir sorunu da mazotun, gübrenin, tohumun ve diğer birçok ürünün girdi fiyatlarının yükselmesiydi. Çiftçilerimiz 2018 üretim yılında kazandığı parayı tekrar 2019 üretim yılı için kullanıyor. Şu anda çiftçimiz ciddi anlamda sıkıntılı. 2019 yılında birçok ürünün fiyatına müdahale edilmesi, desteklerin yeniden yapılandırılması ve yetiştirdiği ürünün fiyatını gözden geçirmesi gerekiyor. Bu fiyatlar 2019 yılında düzenlenmez, çiftçilerimize yeteri kadar destek verilmezse 2019 üretim yılında çiftçilerimizi daha büyük sıkıntılar bekliyor.  Çiftçimiz 2019 yılında ümit ediyoruz ki ürününü değerinde satabilir.”

“BAKANIMIZIN AÇIKLAMALARI UMUT VERİCİ”
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin Kahramanmaraş ziyareti sırasında sorunları ilettiklerini dile getiren Çetinkaya, “Bunlarla alakalı Kahramanmaraş’ta biliyorsunuz geçtiğimiz aylarda Tarım Bakanımız geldi. Bu konularla alakalı bakanımızla görüşmelerimiz oldu. Raporlarımız oldu. Bu sorunlarımızı ve girdi fiyatlarını bakanımıza ilettik. 2019 yılında bakanımızdan birçok müjdeler aldık ama bunlar yeterli değil. Kahramanmaraş için Türkiye’de üretim yapan çiftçilerimiz için ciddi anlamda desteklerin enflasyon oranında maliyetlerinin artış oranına göre hesaplanıp yeniden yapılması gerektiği konusundaki bilgileri bakanımızla paylaştık. Tabii bakanımızın iyi niyetli olması ve birçok konuda çiftçinin sorununu kendi ağzından duymamız bizleri son derece sevindirdi. Bakanımız, “Bizim için Milli Savunma ne kadar önemliyse tarımda o kadar önemli, tarıma da o kadar destek verilmeli” açıklamaları vardı. Ümit ediyoruz ki 2019 yılında çiftçimiz hak ettiği değeri alır” ifadelerini kullandı. 

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz