Pandeminin de etkisiyle internet alışverişini ivme kazandığı bugünlerde sosyal medya üzerinden açtığı işletme ile giyim sektöründe hizmet veren depo fashion işletme sahibi Furkan Can Şahin, gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Şahin klasik mağazacılık ile sosyal medya mağazacılığı arasındaki farkları anlattı.

MAĞAZANIZ İÇİN REKLAM YAPMALISINIZ

“Bizim işimiz sosyal medya mağazacılığı olarak adlandırılabilir. Elbette son dönemde sayıları artan özellikle de pandemi ile birlikte revaç bulan internet alışverişini bir ürünü olarak ortaya çıktı” diyen Şahin, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Bu alanda elimizde oldukça büyük bir pazar var. Şöyle söyleyeyim; Kahramanmaraş'ın nüfusu bir milyon. Geri gelelim biz içerik olarak yalnızca genç erkek grubuna hitap ettiğimiz için kriterleri düşe düşe 10 bin kişilik bir kesime hitap ediyorsunuz ki bu grubun da hepsinin benden alışveriş yapması imkânsız. Bu beklentide olmak da yanlış. Ancak sosyal medya mağazacılığın yaptığınız zaman 33 milyon genç kesime hitap etme şansınız var. Elbette çeşitli masraflar söz konusu. Özellikle de açtığınız mağazanın insanlar tarafından bilinen bilmesi için reklamlar yapmalısınız. Bu reklamların fiyatları günlük 9 liradan bin 500 liraya kadar çıkıyor. Görüntülenen kişi sayısı yani reklamın ulaştığı kişi sayısı 8 binden bir buçuk milyona kadar çıkıyor.

YÜZ YÜZE SATIŞ İNTERNET SATIŞINA ORANLA ÇOK DAHA AVANTAJLIDIR

Elbette sosyal medya mağazacılığı ile klasik anlamda bir işletmeciliği birbirinden farkı çok. Başta yüz yüze satış internet satışına oranla çok daha avantajlıdır çünkü müşteriyi ikna etme kabiliyetim yüksektir. Beyaz gömlek almak için içeri giren birine siyah kazak satabilirsiniz. Geri gelelim internet mağazacılığın da sosyal medya hesabınızda bunu yapma şansınız yok. Fakat internet üzerinden alışverişin de zaman kavramı yok 24 saat aktif bir işletme.

KARGO FAKTÖRÜ

Ayrıca fiyat konusunda da müşteri penceresinden bakıldığında sosyal medya mağazacılığı daha avantajlıdır çünkü cadde işletmeleri fiyat istikrarı sunmazlar. Aynı ürünü müşteriye göre farklı fiyatlarla satarlar. İnternet ve sosyal medya mağazacılığı ise fiyat konusunda hem karşılaştırma yapılabilmesi hem de rekabet gereği uygundur. Sosyal medya mağazacılığın sıkıntılı yönlerinden bir tanesi de elbette ki kargo faktörü. Belirlenmiş bir kargo bedeli var müşteri bunu iade ettin de veya da ürünü almadığında Bir de dönüş bedeli var. Bunların hepsini ödemek zorundasınız. Dolayısıyla bırakın üründen kar etmeyi tamam ben zarara dönebiliyor.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz