Ramazan ayında pide fiyatlarıyla ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulunan Fırıncılar Odası Başkanı Erol Güneş, ekmek fiyatının halen 90 kuruş olduğunu söyledi. Geçen yıl ramazan ayında ekmek fiyatları ne ise bu yılda aynı fiyat üzerinden satış olacağını belirten Güneş,Ramazan ekmeği susamlı 1.25 susamsız 90 kuruş ramazan pidesi ise 400 gr. 2 lira. Fiyat aynı ama gramajlarda bir değişiklik oldu. Geçen yıl 500 gram ekmeği 2 buçuk liraya veriyorduk. Bu yıl 400 gramını 2 liraya veriyoruz. Ama kilogram aynı. Geçen yılda kilogramı 5 liraya geliyordu, bu yıl da kilogramı 5 liraya geliyor. Bu ramazanda zam yok. Vatandaşlarımızın isteği doğrultusunda geçtiğimiz yıl 500 gram olan ekmeğin boyutunun büyük olması sebebiyle bu yıl 400 grama çektik” dedi.

“RAMAZAN’DAN SONRA EKMEĞE ZAM”

Zam kararı alındığını ama daha uygulamaya koyulmayacağını söyleyen Güneş, Ramazan ayından sonra ekmeğe zam geleceğini kaydetti. Güneş, “Türkiye’nin birçok yerinde bilhassa batıda 250 gram ekmek 1 lira 25 kuruştan satılıyor. Doğu tarafında ise aşağı yukarı 1 lira ile 1 lira 25 kuruş arasında satılıyor. Biz hala Kahramanmaraş’ta ekmeği 90 kuruştan satıyoruz. Fırıncılar arasında ki ufak tefek bayii sürtüşmelerinden dolayı şuan da zam yapmıyoruz. Zam kararı aldık ama şuan uygulamaya geçmiyoruz. Aslında zammı Ramazan’a da denk getirmek istemiyoruz. Gerekirse ramazandan sonra uygulayacağız. Büyük ihtimalle Ramazan’dan sonra ekmekte zam olacak. Şuanda ekmeğimizin fiyatı 1 lira ama biz 90 kuruştan satıyoruz. Aslında bizi bu 1 lirada kurtarmıyor. O aldığımız 10 kuruşluk zam bayilerimize gidiyor. Normalde ekmeğin 1 lira 25 kuruş olması gerekiyor. Batı tarafında 300 gramı 1 buçuk liradan satılıyor. Onlarda zam istiyorlar ama biz Kahramanmaraş’ta daha zam uygulaması yapmıyoruz” şeklinde konuştu.

“FIRINLARIMIZ DENETİM ALTINDA”

Ramazan ayı boyunca fırınların Tarım İl Müdürlüğü tarafından denetleneceğini söyleyen Güneş, son olarak şunları söyledi: “Fırınlarımız Tarım İl Müdürlüğü tarafından kurulan komisyonlarca günlük denetim altında. Ramazan ayında insanlarımız rahat olsun. Ekmeklerimiz çok güzel hijyenik bir şekilde çıkıyor. Vatandaşlarımızdan şunu istiyorum, ekmeklerimizi marketlerden ziyade birinci el olan fırınlarımızdan alalım. Marketlerde ekmekler tam muhafaza edilmiyor, dolaplarda değil de dışarıda açıkta bırakılıyor. Buda sağlık açısından tehlike saçıyor. Kahramanmaraş’ta 2 bin tane bakkal olduğu için ve yeterli sayıda denetim memuru olmadığı için bunun önüne geçemiyorlar. Ama fırından alırlarsa sağlıklı ve temiz ekmek yerler. Dünya’da yıkanmadan yenilebilecek bir şey var ise oda ekmektir.”

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz