Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinin kurulması ile 4 yıl önce oluşturulan KASKİ, denetimler ve önlemler sayesinde suyun PH değerini 8.0’a çıkardı. Bununla kalmayarak bünyesinde bir çok birim oluşturan KASKİ, kuraklık eylem plan çerçevesinde de çalışmalarını yürütüyor. Kuraklık eylem planını çerçevesinde camilerin ve çeşmeleri musluklarını değiştirerek tek damla suyu israf etmeyen KASKİ, halka kaliteli hizmet vermek bakımından 185 Çağrı merkezini güçlendirdi. 7/24 çalışan 185 çağrı merkezi hizmet verirken günlük 1200 çağrıya anında yanıt veriyor.

KASKİ, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’un talimatı ile şehir genelinde bulanan bin 200 cami ve yine şehirde bulanan tüm çeşmelerin musluklarını değiştirerek kuraklık ile mücadele eylem planını başlatmıştı. Bu kapsamda yine Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’un talimatı ile Tarımsal Daire Başkanlığı, çiftçilere damlama sulama desteği vererek, vahşi sulama yapmak zorunda kalan çiftçilere ilaç oldu. 1 dönüm için harcadığı 3 tonluk suyu 400 KG kadar düşürebilen çiftçiler, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’a teşekkür ediyor.

ÇAĞRI MERKEZİ ATAĞI

KASKİ bünyesinde alanında uzman kişilerce kurulan 185 çağrı merkezinde, vatandaşın şikayetleri anında değerlendiriliyor. İhtiyaca göre anında artış sağlanan saha ekibi ise arızayı gidererek vatandaşı mağdur etmiyor. 2017 yılında gelen 237 bin şikayetin yüzde 90’lık kısmına geri dönüş sağlandı. Yaklaşık 4 yıldır vatandaşa hizmet veren 1852 çağrı merkezinin sayısı şehrin nüfusuna göre arttırıldı. Şu anda 12 operatör ile hizmet veren 185 çağrı ekibi ihtiyaç halinde ise sayısını 24 veya daha fazla rakamlara çıkarcak şekilde ise ayarladı.

VATANDAŞA NASIL HİZMET VERİLİYOR?

185 Çağrı Merkezi Daire Başkanlığımız bünyesinde vatandaşların Su Arızaları, Kanal Arızaları, Kaçak İhbarları, Su Kirliliği bildirimleri konusunda hizmet vermeye devam etmektedir. 2017 yılı içerisinde çağrı merkezi hizmet standartlarının yükseltilmesi amacıyla VoIP destekli ve IP PBX santral özelliğine sahip, geliştirilmiş çağrı merkezi sistemi CBS harita verileriyle entegre edilmiş olup arıza bildirim süreçleri Web ve Android uygulama üzerinden takip edilebilir hale getirilmiştir. 185 Çağrı Merkezi sistemi geliştirme çalışmaları kapsamında tüm il genelinde arıza ekiplerine tablet dağıtılarak gerekli eğitimler verilmiştir. Arıza bildiriminin bırakıldığı andan itibaren tüm süreç uygulama üzerinden izlenebilir şekle getirilmiştir. Bu kapsamda 87 adet tablet ekiplere dağıtılmıştır. Geliştirme çalışmaları devam etmektedir.

TAKİP EDİLİYOR

Arıza bildirim süreci başlangıcından arıza sonuçlanıncaya kadar kategori bazında ve arıza sonuçlanma durumu bazında vatandaşa gönderilen farklı SMS bilgilendirmeleri otomatik hale getirilmiştir. Abone hattı, şebeke hattı gibi arıza ekiplerinin işlerini kolaylaştıracak olan lejant bilgilerinin arıza ekiplerinde bulunan tablet uygulaması üzerinden takip edilebilmesi sağlandı. Doğalgaz ve elektrik altyapı verilerinin arıza ekipleri tarafından tablet üzerinden haritada takip edilebilmesi için sisteme eklendi. Çağrı merkezi telefon görüşmelerinde Webphone uygulaması, bekleyen çağrı için tahmini bekleme süresi okuma, VIP numara önceliği, IVR menüsü, TTS (metnin sese dönüştürülmesi), anlık çağrı ve müşteri temsilcisi durum ekranı ve çağrıları isim okuyarak karşılama özellikleri kullanılmaktadır.

Kayıt altına alınan görüşme kayıtları çağrı merkezi sistemi üzerinden hızlı ve anlık olarak alınabilmektedir. 185 Çağrı Merkezi Sistemi üzerinden 2017 yılında 121.142 arıza iş emri oluşturulmuştur. 185 Çağrı Merkezine gelen bildirimlerle ilgili olarak hem 185 Çağrı Merkezi hem de Şube Müdürlüklerinin değerlendirilmesi amacıyla vatandaşlara memnuniyet anketleri yapılmıştır. Yüzde 96 memnun olunduğu gözlemlenmiştir”

GENEL MÜDÜR AÇIKLAMIŞTI

Yaptığı önemli projeler ile vatandaşa hizmet eden KASKİ, su kaynaklarını da sivil toplum örgütleri ve basın mensuplarını kaynaklara götürerek yerinde inceleme yapmışlardı. Genel müdüründen işçisine kadar büyük bir özveri ile çalışan KASKİ bu sene vatandaşın sıkıntısına derman olacak.

Genel Müdür Mustafa Uzunlar’ın Manşet Gazetesine yaptığı açıklamadan bazıları ise şöyleydi: “ Türkiye’nin en büyük beşinci su havzasına sahip, yeraltı sularının bolluğu ile bilinen Kahramanmaraş’ta Yılda 5 milyar Metreküp su tüketimi gerçekleştiriliyor. KASKİ Genel Müdürlüğü kentte yaşanabilecek su sıkıntısı için kısa, orta ve uzun vadeli planlarını açıklarken, suların PH değeri olarak 7.0-8.0 arasında olduğunu bildirdi.

EKSTRA ÖNLEM

KASKİ, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’un talimatı ile şehir genelinde bulanan bin 200 cami ve yine şehirde bulanan tüm çeşmelerin musluklarını değiştirerek kuraklık ile mücadele eylem planını başlatmıştı. Bu kapsamda yine Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’un talimatı ile Tarımsal Daire Başkanlığı, çiftçilere damlama sulama desteği vererek, vahşi sulama yapmak zorunda kalan çiftçilere ilaç oldu. 1 dönüm için harcadığı 3 tonluk suyu 400 KG kadar düşürebilen çiftçiler, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’a teşekkür ediyor.

HER ZAMAN ÇALIŞIYOR

Kahramanmaraş Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (KASKİ)’nin günlük, haftalık ve aylık ölçümlerinin yapıldığını, KASKİ haricinde yaklaşık 10 kurumun daha su analizi yaptığına dikkat çeken Genel Müdür Mustafa Uzunlar: “Bize KASKİ olarak düşen işin gerçeğini göstermek. Su durumumuzu, suyun kalitesini nasıl bir su olduğunu göstermek. Niyetimiz bu. Pınarbaşı tesislerindeki su, el değemeden gün görmeden direk içme suyu şebekelerini gidiyor. Buradan daha aşağı kodlara bu sulara gidiyor. Şebekede kirli gitme riskine karşı klorlama yapılıyor. En büyük kaynağımız Andırın’da bulanan Karasu kaynağı. Bu Pınarbaşı’ndan çıkan suların 3 katı Karasu’da var. Orada aynı böyle memba suyu. Gün görmeden yer altından direk borular ve depolara iletiliyor” dedi.

CAZİBE GELİYOR

Suyu elektrikle getirmediklerini belirten Uzunlar şunları kaydetti: “ Karasu kaynakları cazibe ile geliyor. Herhangi bir pompa, elektrik kullanılmıyor. Saniyede 1,5 ton debisi var. Burada saniye de 500 kg geliyor. Diğer kaynağımız Ayvalı barajı kaynağı barajı, arıtma tesisi var. 7-24 teknik analiz yapılıyor. Şebekeden sürekli analiz alıp yapılıyor. Bizim dışımızda sağlık müdürlüğü ekipleri yapıyor. Bizim yaptığımızı onlarda yapıyor. Ayrıca ihbara dayalı analiz yapıyoruz. Bizim içme sularımız 7/24 kontrol altında. Yaptığımız analizler kimyasal analizler. Bakteriyolojik analizlerimiz var. Biz sürekli takip denetim altında olduğumuz için, ‘içmeyeceğimiz suyu şebekeye vermiyoruz’ merkezde böyle olduğu gibi Göksun, Elbistan, Çağlayancerit Kaynak suyudur. Afşin’in kaynak suyu olması için yatırımlar devam ediyor. Kahramanmaraş içme rezervi açısından iyi durumda. İleriye yönelik yatırımlar gerekiyor. Onlarla ilgili KASKİ 3 ana bölümde kısa, orta, uzun vadede yatırımlar gerçekleştiriliyor”

HAZIR SU İÇMEYECEĞİZ

Kahramanmaraş Böbrek ve Diyaliz Hastaları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (KABODER) Başkanı Hanifi Çöplü, diyaliz hastalarının düzenli su içmeleri gerektiğini şu anda ise hazır su içmekten vazgeçip musluk sularına döneceklerini belirtti.

Çöplü: “Şehrimizin suyu, önceki yıllarda da daha güzeldi. Bu yılda buraya gelme fırsatı bulduk. KASKİ Genel Müdürlüğümüzün suları gayet güzel. Hasta gruplarımız sudan enfeksiyon kapma durumları söz konusu. Bu sıkıntıları yaşamamak için de sularda olabildiğince enfeksiyondan uzak durmamız gerektiğini doktorlarımız bize söylüyor. Hastalarımızın kullandığı suların yüzde 50’si hazır su. Uzman hekimlerimiz de yüzde 50 hazır su ise yüzde 50 de çeşme suyu olması gerekiyor. Geçen yıllarda su ile alakalı bazı sıkıntılar yaşandı. Gerek sosyal medya da gerek ise bazı kesimlerin söyledi. Ama bunun böyle olmadığını geçen yıllarda da gördük, şimdi de gördük. Bugünde bu gezi ile bizde rahat bir nefes aldık. Bildiğimiz bir şeydi ama yine de emeni olduk. Suyun berraklığı, temizliği benden tam not aldı. Ayrıca ölçümlerde normalde 5 olması gereken bulanıklık 0.37 çıktı. Bu sizim için gayet önemli bir rakam. Yetkililere teşekkür ederim” dedi.

PH DEĞERİMİZ YÜKSEK

Ayvalı Barajı Arıtma Tesisi Kimyageri Büşra Kireççi Türkmen si şöyle konuştu: “Şu an Karasu tesislerindeyiz. Bizim su değerlerimiz gayet normal. PH, üretkenlik, bulanklık, nitrit, nitrat, demir, mangan, amonyak gibi ölçümler yapıyoruz. Bizim belli değerlerimiz var. İnsani su tüketimi yönetmeliğine göre bu değerler belirleniyor. Şu an Karasu dan aldığımız numunede bulanıklığmız 0,37 görüldüğü gibi. Maksimum değerimiz 5, genelde bulanıklıkta Ayvalı Arıtmada ve Karasu’da 0,20-,0.30 aralığında çıkıyor. Değerlerimiz gayet uygun. İçilebilir nitelikte herhangi bir problem yok”

Haber: Mustafa Bilgiç

Editör: Mahmut Beyaz