Bilhassa da motorlu karavanlarda sektörün uzun süredir istediği ÖTV indirimi, Meclis gündemine alındı. 1 Ekim'de Meclis'e sunulan Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinde, motorlu karavanlarda yüzde 220 olan ÖTV oranın, yüzde 45'e indirilmesi görüşüldü. Kahramanmaraş’ta Oto Galericiler Sitesi’nde Harun Otomotiv Atabey Karavancılık İşletme Sahibi Harun Göçebe, Türkiye'de karavana son yıllarda ilginin artmaya başladığını söyledi. Vergi indiriminin karavan talebini arttırdığını dile getiren Göçebe, karavanın artık yaz kış kullanıldığını kaydetti.

“TALEP ARTTI”
Karavan indiriminin karavan yapımına talebini arttırdığını anlatan karavan imalatçısı Harun Göçebe, karavan maliyetlerinin müşterinin isteğine göre değiştiğini söyleyerek, “Çoğu müşterimiz karavan indiriminden fazlasıyla söz ediyor. Karavan indiriminin imalata ve müşterilere çok faydası oldu. İndirim sayesinde karavana talep arttı. Her karavan imalatı yaklaşık 1 ya da 2 ay sürdüğünü düşünürsek kış sonuna kadar doluyuz” dedi.

“KARAVAN YAPIMI ORTALAMA 75 BİN İLE 100 BİN TL ARASINDA DEĞİŞİYOR”
Göçebe, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Yerimiz Oto Center’da. Karavanları kendimiz imal ediyoruz. Genel olarak motokaravan daha çok tercih ediliyor. Bu sektör yıllardır vardı ama pandemi sürecinde çok aşırı rağbet gördü, ilgi odağı oldu. Artık insanlar otel tatili değil, gezi tatili istiyor ve planlıyor.  Karavanlar yaz sezonun da günlük. Yaklaşık olarak 750-800 TL kiraya veriliyor. Bu araçların donanıma göre değişiyor. Bizim araçlarımız en son cihazlar ve bütün donanımlar mevcut. Bunlar; kombi klima, iç dış duş, TV, buzdolabı, açılır tente, soğuk havalar için vebasto vs. iyi bir donanımlı karavan yapımı ortalama 75 bin ile 100 bin arasında değişiyor. Araç kişilerin tercihine göre seçiliyor. Aynı zamanda kişiye özel istek üzerine de karavan imalatı yapıyoruz. Bu sektör artık yaz kış herkese hitap ediyor.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz