Merkez Dulkadiroğlu İlçesi, Trabzon Caddesi üzerinde bulunan ve uzun yıllar vatandaşlara SSK Hastanesi-Şehir Hastanesi ve SGK Kurum binası olarak hizmet veren bina geçtiğimiz yıl yıkılmasının ardından şu anda otopark olarak kullanılıyor. Gaziantep Yolu civarına ilk etapta bölge hastanesi olarak düşünülen daha sonra şehir hastanesine dönüştürülen Necip Fazıl Şehir Hastanesinin yapılmasının ardından 2012 yılında taşınan ve o günden sonra binanın yıkılmasının dışında başka bir işlem yapılmayan 5 dönümlük alan, kentin tam kalbinde oldukça verimli değerlendirilebilecek bir bölge olarak yıllardır bekliyor.

İşte tam da bu noktada eski SGK Binasının yerine neler yapılabileceği ve nasıl değerlendirilebileceği konusunda Mimarlar Odası Kahramanmaraş Şube Başkanı Yunus Emre Kaçamaz, gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Eski SGK hastanesi binasının yıkılmasının kendileri için bir kazanç olduğunu ifade eden Kaçamaz, o alana güzel bir meydan yapılarak şehrin göbeğinde güzel bir görüntünün oluşturulabileceğini ifade etti.

“TEKRAR BETON YAPI YAPIP TRAFİK YOĞUNLUĞUNU ARTTIRMAK GEREKSİZ”
O bölgeye tekrar beton bir yapının yapılarak trafik yoğunluğunu arttırmanın gereksiz olacağını anlatan Kaçamaz, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Eski SGK hastanesi binasının yıkılması bir kere bizim için kazanç olduğu düşüncesindeyiz. Orada yaklaşık 5 dönüm kadar bir alan var. 2 parsel halinde. Sağlık tesisi olarak geçiyor. Normalde oraya yapılması gereken yine SGK binası gibi bir bina yâda hastanedir ama şehrin göbeğinde herhangi bir sağlık tesisinin yapılması trafiğin yoğunluğunun son derece arttıracağını düşünüyorum. Yani oranın otopark olarak kullanılması bile şu an şehir için iyi olduğu düşüncesindeyiz. Ama biz oranın daha önceki toplantılarımızda bahsettik oranın bir yeşil alan, park tarzında sosyal bir alan olarak kullanılması taraftarıyız. Yani oraya bir meydan yapılabilir yâda bir miting alanı yapılabilir. Biliyorsunuz mitingler hep Müftülük Meydanında düzenleniyor. Miting alanına yönelik bir şey yapılabilir. Biliyorsunuz Büyükşehir Belediyesi’nin yan tarafına Milli İrade Meydanı yapıldı. Bu tarz bir meydan yapılabilir. Keşke belediyenin bir gücü olsa yâda devletin bu yönde bir çalışması olsa da yan taraftaki binaları da kamulaştırabilseler ve orayı komple trafiğe kapatsalar. Tamamen Kahramanmaraş’ın Meydanı olsa sağlıklı olacağını düşünüyoruz. Müftülük Meydanı ile Trabzon Caddesi’ni tamamen kamulaştırabilseler Kahramanmaraş’a bir meydan çıkar ve şehrin göbeği nefes almış olur. Biz bu düşüncedeyiz. Oraya tekrar beton bir yapı yapıp trafik yoğunluğunu arttırmanın gereksiz olacaktır.”

“KAMULAŞTIRMAK ÇOK ZOR”
Kamulaştırmanın oldukça zor olduğunu ve bu konuda belediyeyi anlayabildiklerini de belirten Kaçamaz, “Kamulaştırmak çok zor. Biz bu konuda belediyeyi anlayabiliyoruz. Şurayı hadi kamulaştıralım dendiği zaman orası hemen kamulaştırılamıyor. Kamulaştırmak çok ciddi mesai gerektiriyor. Her iki tarafında uzlaşması gerekiyor. Yani bir mahkeme süreci olduğunda 5-10 yıl sürebiliyor. Bu süreçte her iki tarafı da yorabiliyor. Ama kamulaştırılabilse valilik bile taşınabilir. Valiliğin devamında Özel İdareye kadar çok güzel bir meydan oluşur” ifadelerini kullandı.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz