Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’ne bağlı esnaf odalarında olağan genel kurul süreci 2022 yılının Ocak ayının ilk günüyle start alıyor.

Bu, esnaf oda seçimleri ile ilgili üçüncü yazım. Odaları, başkanlarını ve muhtemel adaylar yanında, seçimi kazanmasına kesin gözüyle bakılan isimleri ve ihtimalleri sizlerle paylaşıyorum.

Kentte faaliyet gösteren 24 esnaf odası ile ilçelerdeki 16 esnaf odasını kongre heyecanı sararken, mevcut oda başkanlarının hemen hemen hepsinin de oda başkanlığına tekrar aday olmaları bekleniyor.

Lakin dikkat ediyorum, bazı oda’lara aday çok. Bazıları da kerameti kendinde sanıyor ki, yanılıyorlar. Keramet koltukta. Bir bırakın bakalım koltuğu, bir çekilin kenara, bir seçilmeyin, selam vereniniz çıkıyor mu, tanıyan oluyor mu sizi?

*

Ocak, Şubat ve Mart ayında yapılacak olan seçimlerde bazı odalarda tek aday, bazı odalarda ise 2 veya 3 adaylı seçim sürecinin yaşanması bekleniyor. Oda seçimlerinin yapılmasının ardından Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanlığı seçimi yapılacak.

15 yıldan bu yana KMESOB Başkanlığı görevini başarıyla sürdüren Ahmet Kuybu, yeni dönemde de birlik başkanlığı için aday olacak. Girdiği her seçimden zaferle çıkan Ahmet Kuybu’nun karşısına birlik başkanvekilliği yapan ve geçtiğimiz aylarda bu görevinden istifa eden Mustafa Öz’ün aday olacağı konuşuluyor.

Sayın Kuybu’dan seçim almak, karşısına çıkıp adayım demek bile her babayiğidin harcı değil.  Ancak olsa olsa er kişinin kârı

Deneyenlerden biliyorum…

En çok tartışılan, en çok yazılıp çizilen, en çok konuşulan oda seçimi, Kuyumcular Odası.

Kuyumcular Odasının seçimi de 2 Ocak’ta, Arsan Center Düğün Salonunda yapılacak. Yani kimsenin kımıldamasına, gözünün açılmasına fırsat vermeden seçim yapılıp çıkılacak.

Öz bu Kuyumcular Odası seçimini kazanır mı, kazanır. Aday çıksa bile açık farkla alır. Kuyumcukent, Öz’e artı sağladı. Bunun primini ve meyvesini yiyecek ve seçimi kazanacak!

*

Hareket ve bereket bekliyoruz.

Bu bağlamda ilk startı veren Kabzımallar Odası oldu. Sanıyorum ilk bismillah diyen Halit Orhan olacak. Zira seçimi 4 Ocak’ta… İki dönemdir bu görev başarı ile sürdüren, dürüst, ilkeli ve odasına hakim Halit Orhan’ın rakibi bulunmazken, bir başka rakipsiz isim daha var ki, o da uzun bir süredir Attarlar Odası Başkanı olan Cuma Güler, yeniden aday olacağını açıklarken, oda için henüz başka bir isim adaylığını açıklamadı. Başka bir adayın da çıkacağı beklenmiyor.

*

Rakipsiz olan oda başkanlarından biri de Bakkallar Bayiler ve Şekerciler Odası Başkanı Şeref Özsoy, mevcut oda başkanlığına yeniden aday olurken, karşısına şu ana kadar aday olan bir isim çıkmadı. Çıkacağına ihtimal vermiyor kimse. Dürüst bir isim.

*

Asıl tantana Berberler ve Kuaförler odasında çıkacak. Halen 3 aday var.

Aynı zamanda da İsmetpaşa Mahallesi Muhtarı olan Berberler Odası’nda mevcut Başkan Adnan Narlı, yeni dönemde bir kez daha başkanlığa talip olduğunu açıklamıştı. Şaban Uçar’dan nöbeti devralan Narlı şansını bir kere daha deneyecek. Bunun yanı sıra hem kozmetik ürünler satan işyeri bulunan (Asil Kozmetik) sahibi tanınan esnaflarından Ahmet Özkömeç de iddialı bir çalışma sürdürüyor. Sanatçılar getiriyor, üyeleri bir araya topluyor, sosyal proje içerikli etkinlik düzenliyor.  Eski başkan Şaban Uçar da Berberler Odası Başkanlığı için aday olduklarını ve yarışa gireceklerini belirtmişlerdi.

Bu oda seçimi bayağı hareketli geçeceğe benziyor.

*

Memlekette demirci mi kaldı bilmiyorum ama Demirciler Odası Başkanlığını sürdüren Ali Kökçü, kongrede bir kez daha aday olacağını açıklamış. Karşısında herhangi bir aday yok.

Fırıncı esnafı zor durumda. Ekmek şu an 2,5 lira olsa da, yakında 3,5 liraya çıkması bekleniyor. Belki de 3 lirada kalır, bilinmez. Ama tartışma yoğun. Un, maya, elektrik, doğalgaz fiyatlarının kontrolsüz şekilde aratması, fırıncı esnafını zor durumda bırakırken, mevcut başkan ya dayeni seçilecek olan bakalım bu krize nasıl müdahale edecek, oda için hangi projeler geliştirecek, merak konusu.

Fırıncılar Odası’nda da tıpkı Berberler Odası’nda olduğu gibi 3 adaylı bir seçim süreci yaşanıyor. Mevcut Başkan Erol Güneş’in yanı sıra eski başkan Emrullah Baltacı’nın da destek verdiği Halil Altun ve Mustafa Gündeş de yeni dönemde başkanlık için kıyasıya yarışacaklar. Söylenenlere bakılırsa Halil Altun daha şanslı görünüyor.

*

İnşaatçılar Odası’nda mevcut Başkan Adnan Kozak, kongre sürecinde başkanlığa yeniden aday olurken, şu ana kadar karşısına rakip bir aday çıkmadı. Çıkması da beklenmiyor zaten.

Hazır Ayakkabıcılar ve Saraciyeciler Odası Başkanı, bu odanın sevilen, esnafı  için gayretli çalışmaları ile takdir edilen senelerin tecrübesi Cafer Tepe. Tek aday, en büyük, en isabetli tercih.

 Aday çokluğu yaşayan odalardan biri de Kasaplar Odası. Hareketli geçmesi bekleniyor bu seçimin. Bakalım, biri birileri adına yarıştan çekilir mi, bilinmez. Mevcut Başkan Mehmet Uyduran’ın yanı sıra Hakan Deligönül ve Faruk Döner de aday olduklarını açıkladı.

Bilindiği üzere Faruk Döner, geçmiş dönemlerde de başkanlık yapmıştı. 3 dişli aday arasından kim sıyrılır,  şans kimin kapısını çalar, bunu seçim günü göreceğiz.

Kahveciler Odası Başkanlığı’nda mevcut Başkan Mehmet Eryılmaz ile birlikte Cengiz Dişbudak da aday olduğunu açıkladılar. Gerçi memlekette kahve de kalmadı ama olsun, odası var ya, bir de başkanı olsa kötüsü mü olur!

Mehmet Eryılmaz favori…

*

Gelelim en hareketli odaya. Terziler ve Konfeksiyoncular Odasına. Mesleği terzilik ve konfeksiyonculuk olan, üstelik de uyumlu çalışması, gayreti ile bilinen Terziler Odası’nda mevcut Başkan Muhlis Akkurt’un yanı sıra Mustafa Çiçek (pazartesi günü üyelerle yemekli bir toplantıda bir araya geldi, aday olduğunu resmen duyurmuştu, şimdi buluşma vakti diyerek üyeleri iknaya çalışacak) ve kuru temizleme ve halı temizleme işyerleri olan Murat Sevilir başkanlık mücadele verecekler. Ama başkan şimdiden belli… Hayırlı olsun!

Geldik zurnanın zıt dediği yere…

Kuyumcular Odası’nda mevcut Başkanı, senelerdir Ahmet Kuybu’nun başkan yardımcılığını yapan Mustafa Öz’ün yeniden başkanlığa aday olacağı öngörülürken, ki aday zaten. Şayet seçimi alırsa, esnafın babası, namı sadece bu şehirde değil, tüm Türkiye’de geçen Ahmet Kuybu’un yerine,  Esnaf Birlik Başkanlığına aday olacağı söyleniyor, yazılıyor.  

Ayrıca, hatırı sayılır kuyumcu esnaflarından Hacı Gülpak, Öz’ün karşısında rakip aday olarak başkanlık için yarışacağını açıklaması, kartların nasıl karılacağı tartışmasını açtı. 

*

Elektrikçiler Odası için mevcut Başkan İsmet Düzkale, yeniden adaylık sürecinin belirsiz olduğunu açıklarken, görüştüğümüz Düzkale, yeniden aday olmayacağını söylemişti. Şimdilik tek aday, teke rakip var, Ali Akkurt. Genç, idealist, heyecanlı. Başarılı olur mu, olacağa benziyor. Artık gençlere şans tanınmalı, fırsat verilmeli. Ali Akkurt da favorilerim arasında.

*

Tek aday olarak seçime girecek Oda’lar ve başkanlar var mı derseniz, vaaaarrr!

Kunduracılar Odası Başkanı, A kalite isim, beyefendi şahsiyet ve düzgün esnaf  Ali Köfte, Lokantacılar Odası Başkanı, mesleğinde esnafın hafızası, güçlü isim  aynı zamanda da MADO yönetim kurulu üyesi Erdal Kanbur rakipsizler. Karşılarına kim çıkarsa çıksın, kesin favori isimler.

Mahrukatçılar Odası Başkanı Adem Özdemir’e komşusu aday oldu. Bekir Dilipak, iddialı olduğunu söyledi ve seçimi kazanacağına inandığını belirtiyor.

Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Enver Çelebi, Minibüsçüler Odası Başkanı Mustafa Baltacı, Sandalyeciler Odası Başkanı Mehmet Geçkil, Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ahmet Kuybu, Teknik Makina Odası Başkanı Muzaffer Çil, Tenekeciler Odası Başkanı Hüseyin Börekçi ile Zahireciler Odası Başkanı Bayram Akgül’ün yeni dönemde tek aday olarak seçime gideceği öngörülüyor.

*

Görünen o ki, seçim takvimine sayılı günler kala soğuk havada oda seçimleri havayı ısıtacak.