Bazı isimler, o isimi taşıyan kişinin karakteri ile örtüşürken, bazen de bunan aksi olabiliyor. Adamın soyadına bakıyorsun Güzel, simasına bakıyorsun, tipsizlikten altı aya içeri mahkum…

Adamın adına bak, örneğin Kalender, lakin ne gittiği yol, ne yaşam tarzı kabul görür, ukalanın, küstahın tekidir, yani ismiyle örtüşmüyor. Müsemma deniliyor ya, ondan ayrıksı.

Bazıları gayri müsemma…

Bayan isimlerini tahlil etmiyorum, ayıp kaçar. Şanslı veya Şakacı soyadıyla birini tanırsınız, lakin adamın yüzünden düşen bin parça, hayatta hiç yüzü gülmemiş, ne milli piyangodan beş kuruş çıkmış, ne toto’dan beş kuruş girmiş hanesine, ne de tuttuğu işlerde başarılı olmuş, dikiş tutturamamış anlaşılan, lakin adamın ismi soyadı Şanslı…

Şakacı diyorsun, adamda esprinin, şaka kültürünün zerresi yok.

Hepsini bir kenara bırak, önemli olan insan duruşu, insan tavrı, karakteri.

*

Mesele şu… Bazı isimler gerçekten ismiyle örtüşür, yani barışıktır. Önemli olan isim ya da soyisim değil, kişinin kendisiyle barışık olması.

Latif Öztürk’ü örnek göstereceğim. Latif, zarif, nezaket timsali, beyefendi.

Kendisinden önce babası merhum İbrahim Öztürk’ü tanırdım. Baydemirli’de belediye başkanlığı yaptı uzun seneler. Ki yaklaşık bir yıl önce de yaşama veda etti, sevdiklerini üzdü. Ki rahmeti rahmana kavuşmadan önce de Bertiz’deki evine gitmiş, sohbet etme imkânı bulmuş, haberini yapmıştım.

Şimdi ahirete intikal etti. Özetle, Başkan Latif Öztürk’ten önce hem babasını,  hem kayınpederini tanıyan biri olarak, bir insan ne kadar sevilirse, bölgede o kadar sevilen bir isim.

Yine kayınpederi Gani Yaşar. Eski cami imamı. Gönlü de soyadı gibi gani, sofrası da… Kalender, oturup kalkmasını, konuşmasını bilir, yüreği ve sofrası herkese açık. Tertemiz, pırıl pırıl bir insan.

Hem Baydemirli eski belediye başkanı merhum İbrahim Öztürk’ün oğlu, hem de diyanetten emekli Gani Yaşar’ın damadı olan, bugün Doğukent’teki Beyazsaray düğün salonu sahibi, müteahhit, o kadar da gönlü yüce bir isim.

*

Siyasetine gelince… Gelecek Partisi Dulkadiroğlu İlçe Başkanı. Maşallahı var, sadece şehir merkezinde değil, ilçede, bölgesi olan Baydemirli’de tanımayan çıkmaz. İl Başkanı sevgili Muharrem Çevik ve ilçe başkanları ve teşkilata üyeleri ile uyumlu hareket eden, çalışan, davasına ve liderine sadık siyaset adamı.

Bir kere güler yüzlü.

Bir kere açık sözlü.

Bir gere gözü de açık, sofrası da, yüreği de.

Bölgenin sorunlarını bilen, bunların çözüm yollarının da farkında olan, bunları da anlatmakta sıkıntı çekmeyen bir donanıma sahip.

Kırmayan, dökmeyen, uzlaştırıcı, birleştirici bir yapısı var. Tam siyasetçi.

*

Sözün özü, gelecek ondan çok söz edecek. Hele bir erken seçim kapıyı çalsın, ‘ben geldim’ desin, siz o zaman seyredin şenliği…