KMTSO Eğitim Salonunda gerçekleştirilen program ile KMTSO üyelerine yönelik ‘Mesleki Yeterlilik Belge Zorunlulukları, Gerekleri ve Teşvikleri” Eğitimi gerçekleştirildi.

5544 sayılı Kanun ile belirlenen “Mesleki Yeterlilik Belge Zorunlulukları, Gerekleri ve Teşvikleri” hakkında ayrıntılı bilgiler verilen eğitim programına KMTSO Genel Sekreteri M. Akif Pakdil, Mesleki Yeterlilik Kurumu Sınav ve Belgelendirme Dairesi Başkanı Mehmet Ordukaya, Mesleki Yeterlilik Kurumu Uzmanı Fatih Bilen ve çok sayıda KMTSO üyesi şirketlerin temsilcileri katıldı.

Eğitim programının açılışını yapan KMTSO Genel Sekreteri M. Akif Pakdil, konunun önemine değinerek, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası üyesi firmaların çalışanları için mesleki yeterlilik konusunda eğitim ve bilgilendirme faaliyetlerinin devam ettiğini söyledi.

Mesleki Yeterlilik Kurumu Sınav ve Belgelendirme Dairesi Başkanı Mehmet Ordukaya, Mesleki Yeterlilik Kurumu çalışmaları hakkında bilgi vererek paydaşlarla birlikte, yeterlilikleri tanımlayan uluslararası düzeyde kalite güvencesi sağlanmış Ulusal Yeterlilik Sistemini kurmak ve işletmek misyonu ile nitelikli insan kaynağının oluşmasına öncülük ettiklerini söyledi.

Mesleki Yeterlilik Kurumu Uzmanı Sayın Fatih Bilen ise İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un ile birlikte 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda da önemli değişiklikler yapıldığını, bu değişikliklerin en önemlilerinden birinin çalışma ve iş dünyasını yakından ilgilendiren belge zorunluluğu getirilen meslekler olduğunu söyledi.

Kanuna göre; tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından standardı yayımlanan ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nca çıkarılan tebliğlerde belirtilen mesleklerde, tebliğlerin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda düzenlenen esaslara göre Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmayan kişilerin çalıştırılamayacağı hükme bağlanmış bulunuyor.

MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi Nerden Alınır?

MYK Mesleki Yeterlilik Belgeleri, Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun yetkilendirdiği Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşları tarafından yapılan sınavlar sonucunda başarılı olan kişilere verilmektedir.

Belgelendirme kuruluşları tüm Türkiye’de sınav merkezi oluşturma ve sınav gerçekleştirme yetkisine sahiptir.

MYK Mesleki Yeterlilik Belgesini almak isteyenler hangi illerde bu sınavların gerçekleştirildiğini (https://www.myk.gov.tr/) adresinden görebilir ve ilin üzerine tıklayarak o ilde sınav yapan veya yapmayı planlayan kuruluşların iletişim bilgilerine ulaşıp belgelendirme süreci hakkında bilgi alabilir.

Haber Merkezi

Editör: Mahmut Beyaz