Türkiye’nin farklı bölgelerinden kiraladıkları araçları, Suriye’ye götürerek çok düşük fiyatlara satan hırsızlar, araç kiralama sektöründe büyük bir güvensizlik ortamı yaratıyordu. Buna karşın bazı kişiler ise kiraladıkları araçlarla uyuşturucu, kız kaçırma gibi suçlar işleyerek firma yetkilisini zora sokabiliyordu. Ancak emniyet bu duruma karşı önlem aldı. Emniyet Genel Müdürlüğü yaklaşık 2 yıl önce uygulamaya koyduğu KABİS Sistemi ile oto kiralama hırsızlarının önüne geçerek esnafların bu konuda rahat bir nefes almasını sağlamıştı. Konuyla ilgili açıklama yapan Oto Kiralama işletmecileri, emniyetin çıkarmış olduğu bu sistem ile araç kaçırma olaylarının azaldığını ifade etti.

“GPRS’İ SÖKÜP İZLERİNİ KAYBETTİREBİLİYORLAR”
Oto kiralama esnafları olarak en büyük sıkıntılarının araç kaçırılma olayı olduğunu belirten oto kiralama işletmecileri, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Oto kiralama konusunda esnaflar olarak en büyük sıkıntımız araç kaçırılmasıdır. Arabayı bizden kiralıyorlar ve Suriye’ye kaçırıyorlar veya GPRS’ni söküp izlerini kaybettirebiliyorlar. Biz bu konuda önlem alıyoruz ama bunu bilen kişiler var. Mesela adam aracın içerisinde ki GPRS’i söküyor ve aracımızı kaçırıyor. Bunun haricinde bazı kişilerde kaza yapıyorlar ve aracı olduğu yerde bırakıp kaçıyorlar. Biz senet yapıyoruz ama kişinin üzerine herhangi bir şey yoksa hiçbir şey yapamıyoruz. Sonra araçla başka şehirlerden uyuşturucu getiriyorlar, kız kaçırıyorlar. Önceden bunlar bizim için sıkıntı yaratıyordu ama şimdi yaratmıyor. Çünkü emniyet Kiralık Araç Bildirim Sistemi (KABİS) diye bir sistem çıkarttı. KABİS sisteminde aracı kiralayacağım kişinin kimlik bilgilerini giriyorum. O sisteme girdiğim andan itibaren eğer araçla ilgili herhangi bir sıkıntı çıkarsa o aracı kiraladığımız kişiyi emniyet anında buluyor.  Bizde esnaf olarak emniyetin aldığı önlemlerin dışında kendimizde önlemler alıyoruz. Örneğin biz tanıdığımız biri referans olmadan araç kiralamıyoruz. Bir de bizim bir sistemimiz var. Eğer biz aracın kaçırıldığını anladığımız zaman motoru kitleyebiliyoruz ve bu şekilde aracın kaçırılmasının önüne geçebiliyoruz.”

OTO KİRALAMAYA OLAN TALEP ARTTI
Ayrıca son zamanlarda oto kiralamaya yönelik rağbetin arttığını dile getiren oto kiralama işletmecileri, “Tabii nedendir bilinmez ama son yıllarda oto kiralamaya olan talep arttı. Bu da haliyle biz oto kiralama işi yapan esnafları sevindiriyor. İnsanların seyahatleri artmaya başladı. Aracı olmayan insanlarda seyahatlerini gerçekleştirebilmek için araç kiralamaya yöneldi” dedi.

ARAÇ KİRALAMA YÖNTEMLERİ
Araç kiralama sektörü, günlük ‘rent a car’ ve uzun süreli ‘operasyonel kiralama’ olarak iki şekilde gerçekleşiyor. Seyahat ihtiyacının artması ve havayolu taşımacılığının ülke genelinde yaygınlaşarak ucuzlamasıyla günlük araç̧ kiralamaya ilginin artması dikkati çekiyor. Yeni otomobil satın almayı düşünen birçok kişinin marka ve model tercihlerini, ilgilendikleri araçları önce günlük kiralayıp denedikten sonra belirledikleri ifade ediliyor. Sektörün lokomotifi olan operasyonel kiralama ise avantajlı koşulları ve cazip fiyatlarıyla çoğunlukla şirketler tarafından tercih ediliyor. Bu tür kiralama, hacim olarak sektörün yüzde 90’ını oluşturuyor.

Haber: Tuğçe Kayar/Mustafa Bilgiç

Editör: Mahmut Beyaz