31 Mart 2019’da gerçekleştirilecek olan Mahalli İdareler Seçimi çalışmaları kapsamında il il gezerek mitinglere katılan Türkiye Cumhuriyeti Başkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu kez ki adresi ise Kahramanmaraş oluyor. Bugün öğle saatlerinde Kahramanmaraş’a gelmesi beklenen Başkan Erdoğan, saat 14’de Müftülük Meydanı’nda kent halkına hitap edecek. Kahramanmaraş’taki mitinglerinde, “Sen bizim göz bebeğimizsin Kahramanmaraş. Sen başkasın, sen müstesnasın. Çünkü sen kahramanlar diyarısın, sen yiğitlerin diyarısın, sen ashabın, evliyaların, söz ustası şairlerin diyarısın. Seninle iftihar ediyoruz, Ey Kahramanmaraş” ifadeleriyle seslenen Başkan Erdoğan’a, kent halkının yoğun ilgi göstermesi bekleniyor. Başkan Erdoğan’ın Kahramanmaraş’a gelmesi dolayısıyla gerek AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, gerekse de AK Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Ömer Oruç Bilal Debgici bir taraftan çalışmaları yürütürken, diğer taraftan da kent halkını dev mitinge davet ediyor. Başkan Erdoğan’ın Kahramanmaraş’a gelmesinin öncesinde, öncülüğündeki AK Parti hükümetinin son 14 yılda kente kazandırdığı hizmetleri siz okuyucularımız için derledik. AK Parti’nin resmi internet sitesi, akparti.com’dan alınan bilgiler ışığında son 14 yılda eğitimden sağlığa, ulaşımda çevreye, turizmden spora birçok alanda Kahramanmaraş’a dev yatırımlar kazandırıldı.

İşte AK Parti hükümetleri tarafından son 14 yılda Kahramanmaraş’a yapılan yatırımlar;

332 MİLYON TL ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK YATIRIMI

Halkımızın hayat kalitesini sağlıklı ve planlı bir biçimde yükseltmeyi ve çevresel şartlar konusunda refahı en üst seviyeye taşımayı hedefledik. Ülkemizi geliştirmek ve güzelleştirmek için yoğun şekilde çalışarak 14 yılda önemli düzenlemelere imza attık. Altyapı ve üstyapıda devrim niteliğindeki projeleri hayata geçirdik. Kaynaklarımızı verimli kullanarak temiz şehirler, yaşanabilir alanlar inşa ettik. Çevreyi koruyoruz, atıkları değerlendiriyoruz. 8 adet ambalaj atığı geri kazanım, 12 adet tehlikesiz atık geri kazanım, 1 adet tehlikeli atık geri kazanım, 1 adet atık yakma ve beraber yakma, 1 adet tıbbi atık sterilizasyon, 1 adet tanker temizleme, 1 adet ömrünü tamamlamış lastik geri kazanım, 8 adet ambalaj atığı toplama ve ayırma tesislerini şehre kazandırdık.

ATIK SULARI ARITIYORUZ

Atık suların geri dönüşümünde önemli adımlar attık. Kahramanmaraş’da 2002 yılında atık su arıtma tesisi yok iken atık su arıtma tesisini 3’e çıkardık. İl genelinde atıksu arıtma hizmeti alan nüfus 218 bin 672 kişidir. Ayrıca Kahramanmaraş ilinde 1 adet katı atık düzenli depolama tesisi ile hizmet verilmektedir. Ayrıca Kahramanmaraş Atıksu Projesi Bakanlığımız tarafından yapılan önceliklendirme listesinde 23. sırada yer almaktadır. Projenin yaklaşık bütçesi 49 milyon Avro’dur. Proje maliyetinin % 85’inin AB IPA, kalan miktarın %40’ının ise Bakanlık fonlarından sağlanmaktadır. Proje kapsamında toplamda 7.386.109.94.-AVRO harcama yapılmıştır. Çevre katkı paylarından yerel yönetimlere ayrılan payı artırdık. Çevre kirliliğinin önlenmesine yönelik yatırımlar kapsamında 2003-2016 yılları arasında Kahramanmaraş için 15.2 milyon TL ödenek ayırdık. Bu dönemde Kahramanmaraş’taki belediyelere 34 adet çöp toplama aracı hibe ettik. Kahramanmaraş’ın hava kalitesini daha da iyileştiriyoruz. Hava kalitesini iyileştirmek için Adana Temiz Hava Merkezi’ne bağlı Kahramanmaraş İlinde 2 adet hava kalitesi izleme istasyonu kurduk. K.Maraş İlinde kükürt dioksit emisyonlarında son iki yılda %43, partikül madde emisyonlarında ise %27 azalma yaşanmıştır. Son 14 yılda yapılan yatırım ve atılımlar Türkiye’yi ekonomik ve sosyal yönden ileriye taşıdı. Bu ilerleme hayatın her alanına yansıyor: yaşam kalitesi artıyor, eğitim seviyesi yükseliyor, yüzler gülüyor. Bu olumlu tablonun devamı ve vatandaşlarımızın hayat standartlarının daha da yükselmesi için Kentsel Dönüşüm hamlesini başlattık.

Kentsel Dönüşümle;

Öncelikli afet riski altındaki alanların dönüşümü tamamlanacak, güvenilir, yalıtımı tam olarak sağlanmış, asgari konfor koşullarına sahip, enerji tasarrufu sağlayan ve çevre dostu yapılar inşa edilecek, yerel malzeme kullanımı teşvik edilecek, üretim sektörü hareketlenecek, yeşil çevre ve sosyal donatı alanlarıyla bütünleşen kent merkezlerimiz daha da güzelleşecek ve 24 saat yaşayan şehirler oluşturulacak. Bu kapsamda Kahramanmaraş İlinde 2 adet Bakanlar Kurulu Kararı ile 1 ilçede 3 adet Riskli Alan ilan edilmiştir. Bu riskli alanların toplam büyüklüğü 53.88 hektar, toplam nüfusu 12.756, toplam bina sayısı 1998, toplam birim sayısı yaklaşık 4.226’dır. Bu risk alanlarında yapılacak dönüşüm çalışmalarıyla Kahramanmaraş İlinin hızlı nüfus artışına bağlı olarak plansız ve çarpık kentleşmesinin ortaya çıkardığı güvensiz yapılaşmanın önüne geçilecek, can ve mal güvenliği korunacak ve sürdürülebilir yaşam alanları oluşturulacaktır. Kahramanmaraş İlinde sadece kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında bugüne kadar vatandaşlarımıza kira yardımı, kamulaştırma işlemleri ve belediyelere aktarılan tutarlar olarak yaklaşık 151.883.746.- TL kaynak kullanılmıştır.

AR-GE’YE ÖNEM VERDİK, KALİTEYİ YÜKSELTTİK

Gelişen dünyaya ayak uydurabilmek ve bir adım öne geçebilmek için üretimin her aşamasında kaliteye önem veriyoruz. Hayata geçirdiğimiz kalite ve Ar-Ge yaklaşımıyla Kahramanmaraş’ta Ar-Ge Merkezi olan firma sayısı 1 olmuştur. Bu Ar-Ge Merkezlerinde çalışan personel sayısı 53’tür. Bilim-sanayi işbirliğiyle kaliteli üretim dönemini başlattık. Yönetici şirketlere, girişimcilere ve öğretim üyelerine büyük imkanlar sağlayan teknoloji geliştirme bölgelerinin kurulmasını ve gelişmesini destekleyen politikalarımızla 2011 yılında Kahramanmaraş Teknoloji Geliştirme Bölgesi’ni kurduk. Bölgede yer alan 27 firmada, 54 personel toplam 86 proje üzerinde çalıştı, çalışmaya devam ediyor.

KOBİLERİMİZE TAM DESTEK SAĞLIYORUZ

Hizmet ve ticaret sektörlerindeki KOBİ’lerin de KOSGEB desteklerinden yararlanmasının önünü açtık. Bu kapsamda, 2003-2016 yılları arasında Kahramanmaraş'ta 4.749 KOBİ ve girişimciye; 33,7 Milyon TL tutarında destek sağlandı ve 121,8 Milyon TL tutarında kredi hacmi oluştu. 2003-2016 yılları arasında Kahramanmaraş'ta 2.611 işletmeye 122 Milyon TL kredi hacmi oluşturuldu ve 10,7 Milyon TL’lik kısmı KOSGEB tarafından karşılandı.

Son 14 yılda yapılan toplam Orman ve Su İşleri yatırımı takriben 3 milyar 260 milyon TL.

KAHRAMANMARAŞ’A 564 MİLYON TL SAĞLIK YATIRIMI YAPTIK

AK Parti hükümetleri olarak insanımıza verdiğimiz sağlık hizmetini devletin sağladığı bir lütuf değil, bir hakkın teslimi olarak görüyoruz. AK Parti iktidarından önce hastane kapılarında uzayıp giden kuyruklar vardı. Parası olmayanların hastane kapılarından geri çevrildiği, bebeklerin ve cenazelerin rehin tutulduğu bir Türkiye vardı. Artık o günleri ülke olarak geride bıraktık. Devlete ait hastaneleri tek çatı altında topladık. Özel kuruluşlardan yararlanma imkânı getirdik. Kamu veya özel demeden hastanelerin kapısını herkese açtık. Yeni sağlık tesislerinin yapımı, hastanelerin tıbbi cihaz kapasitesinin artırılması ve yenilenmesi, hasta yataklarının nitelikli hale getirilmesi gibi hizmetleri yürütebilmek için bütçeden sağlığa ayrılan payı yükselttik. Hastanelerimizi modern imkânlara ve fiziki şartlara haiz, aynı zamanda hizmet sunum kalitesi bakımından da birinci sınıf hastaneler haline getirdik. Sağlık alanında getirdiğimiz yeni anlayışla koruyucu sağlık hizmetlerini yaygınlaştırdık. 2002-2016 yılları arasında Kahramanmaraş ve ilçelerinde son teknolojiye sahip, modern sağlık tesisleri yaptık.

YAPILAN SAĞLIK TESİSLERİ

Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesi (400 Yatak)

Kahramanmaraş Kadın Doğum Ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi

Kahramanmaraş Göksun 50 Yataklı Yeni Devlet Hastanesi (75 Yatak Kapasiteli)

Kahramanmaraş Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi (40 Unit)

Kahramanmaraş Devlet Hastanesi Yeni Bloğu

Kahramanmaraş Çağlayancerit İlçe Hastanesi

Kahramanmaraş Afşin Devlet Hastanesi Yeni Blok (50 Yatak)

Kahramanmaraş Nurhak İlçe Hastanesi

Kahramanmaraş Pazarcık Devlet Hastanesi

K.Maraş Ekinözü İlçe Hastanesi Ek Bina (10 Yatak)

Kahramanmaraş Göksun Dr.Süreyya Adanalı Devlet Hastanesi Yeni Bloğu (Acil Servis ve İdari Bina)

Kahramanmaraş Elbistan Devlet Hastanesi Acil Servis

Sağlık yatırımlarına son hız devam ediyoruz

YAPIMI DEVAM EDEN HASTANELER

Kahramanmaraş Türkoğlu Devlet Hastanesi 50 Yataklı

Kahramanmaraş Elbistan Devlet Hastanesi Revize Ek Blok (300 Yatak)

YAPIMI PLANLANAN HASTANELER

Kahramanmaraş Devlet Hastanesi 250 Yatak

Kahramanmaraş Pazarcık Devlet Hastanesi 125 Yatak

Kahramanmaraş Afşin Devlet Hastanesi Ek Bina (50 Yatak)

Kahramanmaraş Elbistan Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi 25 Ünit

Kahramanmaraş Andırın Devlet Hastanesi (30 Yatak)

Kahramanmaraş Kadın Doğum ve Çocuk Hast.300 ytk.+100 ytk.FTR+100 ytk.Ruh Sağlığı Hst.(500 Yatak)

KAHRAMANMARAŞ’A BİRİNCİ SINIF SAĞLIK HİZMETİ GETİRDİK

MR ve BT cihazı yeterli sayıda bulunmayan Kahramanmaraş’ta bu sebeple başka illere yapılan hasta sevkine son verdik. Hasta odalarımızı nitelikli yani içinde tuvaleti, banyosu ve en fazla iki hasta yatağı olan konforlu odalara dönüştürdük, dönüştürmeye de devam ediyoruz. Kahramanmaraş ilimizdeki toplam yatak kapasitesinin % 60’ını nitelikli yatak haline getirdik. Yoğun bakım ünitelerindeki yatak sayısını 13 katına çıkardık. Yoğun bakım yatağının bulunmaması sebebiyle oluşan mağduriyetleri önlemek amacıyla Yoğun Bakım ünitelerindeki yatak sayısını arttırdık. 2010 yılında yurt çapında uygulamaya koyduğumuz aile hekimliği ile birinci basamak sağlık hizmetlerini geliştirdik. 2016 itibariyle Kahramanmaraş’da 341 aile hekimimiz hizmet veriyor. Evde sağlık hizmeti ile devletin yardım ve şefkat elini vatandaşımıza uzattık. 2010 yılında başlattığımız bu hizmet kapsamında Kahramanmaraş ilimizde 2016 yılında 3.920 vatandaşımıza evde bakım ve rehabilitasyon hizmetini sunduk.

İŞSİZE UMUT, İŞVERENE GÜVEN

Tüm sosyal güvenlik kurumlarını bir çatıda topladık, çileyi sona erdirdik. Kahramanmaraş ilinde 2002-2011 dönemine göre 2012-2016 (Ekim sonu) döneminde iş arayanlarımıza sunduğumuz bireysel danışmanlık sayımızı 66 katına, işverenlerimizin taleplerini almak için gerçekleştirdiğimiz işyeri ziyareti sayımızı 9 katına, öğrencilerimize destek amacıyla okullarımıza yaptığımız ziyaret sayımızı 43 katına çıkarttık. 2013 yılından bu yana dağıttığımız toplam 3.630.100 adet Meslek Seçimine Destek Dergisiyle de gençlerimize ve ailelerine meslek seçimi konusunda rehber olduk. Bu kapsamda Kahramanmaraş ilinde 55700 adet dergi dağıtılmıştır. Küresel krize ve bölgemizde yaşanan siyasal ve ekonomik olumsuzluklara rağmen ülkemiz, ekonomi ve istihdam alanındaki olumlu performansını sürdürüyor. İstihdamımızı her geçen yıl arttırmakta ve işgücüne katılma oranı ile istihdam oranındaki olumlu seyri, 2016 yılında da devam ettirmekteyiz. Tüm Türkiye’de yakalanan bu olumlu grafik Kahramanmaraş iline de yansımaktadır. Sosyal güvenlik kapsamında büyük önem taşıyan aktif sigortalı kişi sayısını artırdık. Böylece hem istihdam oranları yükseldi hem de ekonomi canlandı. Kahramanmaraş’ta aktif sigortalı kişi sayısı son 14 yılda %91.01 seviyesinde arttı. Ülkemizin en önemli sorunlarından birisi olan işsizliğin önündeki engelleri ortadan kaldırarak, istihdam imkanlarını artırdık. Açık iş sayısını çoğaltarak işsizimize yeni imkanlar sunduk. Kahramanmaraş ilinde 2002 yılından 2016 yılına (Ekim) kadar 75.399 kişiyi işe yerleştirdik. Türkiye’de ödenen toplam işsizlik ödeneği miktarını son 14 yılda yaklaşık 47 kat arttırdık. İşsizlik ödeneği alanların daha kısa sürede işe yerleştirilmelerini sağladık. Bu kapsamda Kahramanmaraş ilinde 46.003 kişi işsizlik ödeneğini hak etmiş ve 104.841.895 TL ödeme yapılmıştır. Ülkemizde yatırımların ve istihdamın artırılması, teşvik, genç, kadın, özürlü ve mesleki eğitim mezunlarının çalışma hayatına kazandırılması, Ar-Ge faaliyetlerinin gelişmesi gibi politikaların uygulanması amacıyla prim teşviklerini hayata geçirdik. Kahramanmaraş ilinde 2016 yılı Ağustos ayında teşviklerden yaklaşık 10 bin 500 işyerimiz; 93 bin 900 sigortalımız yararlanmıştır. Ödenen toplam teşvik tutarı ise yaklaşık 17,4 milyon TL’dir.

KÜLTÜR VE TURİZME 49,1 MİLYON TL YATIRIM YAPTIK

Dünya çapında yürütülen büyük projeler, arkeolojik kazılar, sponsorluk destekleri, müze ve ören yerlerini iyileştirme çalışmaları gibi titizlikle hayata geçirilen etkinliklerle Türkiye’nin kültür hayatına hareket getirdik, ülkemizin yurt dışında kültür hayatıyla örnek olmasını sağladık. Ülkemizin kültür varlıklarının korunması ve iyileştirilmesi için restorasyon ve konservasyon çalışmalarına önem verdik. Son 14 yılda Kahramanmaraş ilindeki kültür varlıklarının proje, bakım, onarımları ile müze teşhir-tanzim ve yapım işlerinin yanı sıra ören yeri çevre düzenleme işleri için yaklaşık 6 milyon TL ödenek ayırdık. Kahramanmaraş Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezinin yapımı için 37,6 TL yatırım yaptık. Kamu Eliyle Yapılan Kültür Yatırımlarına Destek Projesi kapsamında 2016 Yılı Birim Fiyatlarıyla Kahramanmaraş Belediyesi Sosyal Tesisleri Konferans Salonu için 2011 yılında 195 bin 300 TL; Kahramanmaraş Onikişubat Belediye Başkanlığı Kültür Evi için 2016 yılında 500 bin TL ödenek desteği sağlandı. Kahramanmaraş ilimize kamulaştırma çalışmaları için 2002-2016 yılları arasında 2,5 milyon TL ödenek aktardık. Kahramanmaraş ilimizde bulunan 2 adet Bakanlar Kurulu Kararlı Türk ve 4 adet Müze kazısı olmak üzere toplam 6 kazı çalışması için 2,1 milyon TL ödenek aktardık. 2002 yılında 24.825 olan kayıtlı eser sayısı 2015 yılında 29.485 adete yükseldi. Kahramanmaraş’ta yerel yönetimlerin turizm altyapı yatırım projelerine 2002-2016 yılları arasında 4,8 milyon TL destek sağladık. Bu sayede Kahramanmaraş’taki İşletme Belgeli konaklama tesisi sayısı, yatak kapasitesi ve tesislerde konaklayan kişi sayısı her gün artıyor.

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR ALANINDA 7,2 MİLYAR TL YATIRIM YAPILDI

Ülkemizin artan enerji talebini dikkate alıyor ve denenmemiş enerji çözümlerine yöneliyoruz. Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına önem veriyor, yurtiçi enerji üretimini artırıyoruz. Yer altı ve yer üstü kaynaklarımızı ülke ekonomisine yüksek katma değer sağlayacak şekilde değerlendiriyoruz. Enerji sektörünü büyüterek geleceğin Türkiye’sini teminat altına alıyoruz.

ELEKTRİK ÜRETİMİNİ ARTIRDIK

Kahramanmaraş ilimize elektrik üretim tesisleri yatırımı dahil son 14 yılda yaklaşık 7,2 milyar TL enerji yatırımı yapılmıştır. Son 14 yılda devreye giren yeni santraller ve kapasite artışları ile birlikte 4,16 milyar TL yatırım tutarında 2.480 MW kurulu güce sahip santral kazandırıldı. Ayrıca Kahramanmaraş ilimizde 269 MW toplam kurulu güce sahip 21 santralin inşası devam etmektedir. Kahramanmaraş’ da son 14 yılda yaklaşık 7 milyar TL elektrik sektörü yatırımı yapıldı. Kahramanmaraş’ta 2002 yılında 10.454 km olan elektrik dağıtım hattı uzunluğunu 14.608 km’ye çıkardık. Bu çalışmalarımızın ve yatırımlarımızın neticesinde Kahramanmaraş ilimizde 426.000 elektrik abonesinin aldığı hizmet kalitesini artırdık.

KAHRAMANMARAŞ DOĞAL GAZA ALIŞTI

Vatandaşımızın temiz hava ve kaliteli ısınma ihtiyacını gidermek için doğal gaz yatırımlarına önem verdik. 2002 yılında yalnızca 9 ilimiz doğal gazdan faydalanıyorken 2016 yılında 78 ilimizi doğal gaza kavuşturduk. 2018 yılında ise tüm Türkiye’ye doğal gaz ulaştıracağız. 2005 yılında doğal gaz ile tanıştırdığımız Kahramanmaraş’ da Onikişubat, Dulkadiroğlu, Türkoğlu, Afşin, Elbistan, Çağlayan, Cerit ve Pazarcık bölgelerine doğal gaz arzı sağladık. İlimizde şu an 82.106 doğal gaz abonesi bulunmaktadır. Kahramanmaraş’ta doğal gaz dağıtım hattı uzunluğu 1.010 km’ye ulaştırıldı. Sosyal Devlet olmanın gereği olarak Kahramanmaraş ilimizde ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza 2002’den 2016 yılının Haziran ayına kadar toplam 121.773.816 TL değerinde 411.606 ton kömür yardımında bulunulmuştur.

VAKIF ESERLERİNİ RESTORE ETTİK VE ONARDIK

2003-2016 yılları arasında Kahramanmaraş İlimize Vakıflar Genel Müdürlüğü aracılığıyla restorasyon ve onarım işi için 17.041.835,03-TL harcadık. 2003-2016 yılları arasında Kahramanmaraş İlimize yönelik olarak tamamlanan restorasyon ve onarım işlerinden bazıları şunlardır:

Kahramanmaraş-Merkez-Ulu Cami Restorasyon İşi

Kahramanmaraş-Afşin-Eshab-ı Kehf Külliyesi Restorasyon İşi

Kahramanmaraş-Merkez-Taşhan Çarşısı Restorasyon İşi

Kahramanmaraş-Merkez-Divanlı Cami Restorasyon İşi

Kahramanmaraş-Merkez-Acemli Cami Restorasyon İşi

Kahramanmaraş-Çağlayancerit Keziban Hatun Cami Restorasyon İşi

Kahramanmaraş-Elbistan-Ceyhan Cami Restorasyon İşi

Kahramanmaraş-Merkez-Boğazkesen Camii Restorasyon İşi

Kahramanmaraş-Merkez-Dede Mehmet Camii Restorasyon İşi

KAHRAMANMARAŞ’A 3,4 MİLYAR TL DESTEK VERDİK

Yerel yönetimlerin talepleri ve bu talepler kapsamında verdikleri yetkiler doğrultusunda, kentsel alt ve üst yapı ihtiyaçları için projeler geliştiriyor, bu projelerin yapımı için finansman ve teknik destek sağlıyoruz. Kahramanmaraş’taki yerel yönetimlere 2003-2016 döneminde Genel Bütçe ‘den ayrılan 2 Milyar 789 Milyon TL’lik payla birlikte İller Bankası A.Ş.’nin bu dönemde Kahramanmaraş’a yaptığı 646 Milyon TL‘lik yatırıma yönelik sağladığı kredi ve hibe ile destek miktarını toplam 3 Milyar 435 Milyon TL‘ye ulaştırdık. İller Bankası A.Ş. tarafından 2003-2016 yıllarında 372 adet iş için 594 Milyon TL kredi, 52 Milyon TL hibe olmak üzere toplam 646 Milyon TL tahsis edilmiştir. İçme suyu sektöründe 1 adet, atık su sektöründe 1 adet, üstyapı sektöründe 3 adet ve diğer altyapı sektöründe 9 adet olmak üzere sözleşme bedeli 189 Milyon TL olan toplam 14 adet iş devam etmektedir. Harita sektöründe 36 adet, içme suyu sektöründe 19 adet, imar planı sektöründe 13 adet, atık su sektöründe 24 adet ve üstyapı sektöründe 20 adet olmak üzere 185 Milyon TL maliyetli toplam 112 adet iş bitirilmiştir.

KAHRAMANMARAŞ’A 2 BİN 505 KONUT

TOKİ öncülüğünde yürütülen Planlı Kentleşme Konut Seferberliği kapsamında 2003-2016 yılları arasında ülke genelinde yapılan 90 milyar TL yatırımla; 607 bin konut tamamlandı, 755 bin konut ve 8.700 sosyal donatının yapımına başlandı. Bu kapsamda Kahramanmaraş'a son 14 yılda 402 milyon TL yatırımla; 2.505 konut, 8 lise, 8 ilköğretim okulu, 1 kreş, 1 hastane, 2 aile sağlık merkezi, 5 cami, 20 spor salonu, 4 ticaret merkezi, 5 pansiyon, 2 kamu hizmet binası kazandırdık.

KAHRAMANMARAŞ’IN ÇEHRESİNİ DEĞİŞTİREN TOKİ PROJELERİ

Karacasu Mahallesi’nde 742 konut, sosyal tesis, cami ve ilköğretim okulundan oluşan sosyal donatılar, Türkoğlu’nda 119 konut, ilköğretim okulu, ticaret merkezi ve camiden oluşan sosyal donatılar, Elbistan’da 504 konut, adet 24 derslikli İlköğretim Okulu, cami, şadırvan ve ticaret merkezinden oluşan sosyal donatılar.

KAHRAMANMARAŞ’I TÜRKİYE’YE BAĞLADIK

Çağın ilerisinde bir anlayışla Türkiye’yi ulaştırma ve haberleşme alt yapısında dünya standartlarının üstüne taşıdık. Bu büyük yatırımlardan Kahramanmaraş’ta payına düşeni aldı. Karayollarını yeniden yapılandırdık. Yeni nesil teknolojilere erişimin sağlanması için GSM ve internet yatırımlarına büyük bütçe ayırdık. PTT’yi çağdaş bir anlayışla yeniden yapılandırdık. Kahramanmaraş’ı diğer şehirlere bağlayan devlet yollarını 385 kilometreye; ilçe, belde ve köyleri şehir merkezine ulaştıran il yollarını 551 kilometreye, otoyolları 35 kilometreye uzattık. Böylece Kahramanmaraş’ı erişimi daha hızlı ve güvenli hale getirerek Kahramanmaraş’taki karayolu ağını 971 kilometreye ulaştırdık. Ülke geneline yayılan bölünmüş yol seferberliğinden Kahramanmaraş da üst düzeyde yararlandı. Şehirde 2003 öncesine kadar 72 kilometre bölünmüş yol yapılmışken, 2003-2016 yılları arasında 231 kilometre yeni bölünmüş yol yaparak Kahramanmaraş’ın toplam bölünmüş yol mesafesini 303 kilometreye çıkardık. Kahramanmaraş’ın yol ağını genişletirken ulaşımda güvenlik ve kolaylık amacıyla altyapı ve iyileştirme çalışmalarına hız kesmeden devam ettik. 14 yılda karayolu uzunluğumuzu artırdık, yollarımızı modernleştirdik.

TÜRKOĞLU LOJİSTİK MERKEZ PROJESİ PROJE BEDELİ: 65 MİLYON TL

Türkoğlu ilçesinde Serbest Bölge, Gümrük Bölgesi ve Organize Sanayi Bölgesi çalışmalarına başlanması ile birlikte, 805.000 m2’lik alan üzerine Lojistik Merkez kurulması için çalışmalar başlatılmıştır. Bu projeyle Türkiye Lojistik Sektörüne 1,9 milyon ton taşıma kapasitesi sağlanmış olacaktır. Yapım çalışmaları devam etmekte olup, İnşaat çalışmalarının tamamlanmasını müteakip lojistik merkez içi ve bağlantı yolları yapılarak 2017 yılında hizmete verilmesi planlanmaktadır.

KAHRAMANMARAŞ-NURDAĞI HIZLI DEMİRYOLU ETÜT PROJESİ

Konya-Karaman-Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep hızlı demiryolu hattı Nurdağı’ndan geçmektedir. Projenin tamamlanması ile Adana-Gaziantep hızlı demiryolu hattı ile Nurdağı’ndan ayrılarak Kahramanmaraş hızlı demiryolu hattı birleştirilecek ve Kahramanmaraş merkeze hızlı tren bağlantısı sağlanmış olacaktır. Yapımına başlanılan Konya-Karaman, Mersin-Adana, Bahçe-Nurdağ hızlı demiryolu hattı ve diğer hatların tamamlanmasıyla İstanbul’dan Kahramanmaraş’a hızlı demiryolu bağlantısı sağlanmış olacaktır. Kahramanmaraş-Nurdağı arasında 200 km/saat hıza uygun çift hatlı sinyalli elektrikli hızlı demiryolu yapım projesi için fizibilite ve güzergah çalışmaları tamamlanmış olup kesin proje ihale hazırlıkları devam etmektedir.

14 YILDA 1,06 MİLYAR TL EĞİTİM YATIRIMI YAPTIK

Ruhen ve bedenen iyi yetişmiş nesiller yetiştirme hedefiyle eğitim alanında ilklere imza attık. Eğitime yapılan yatırımları geleceğimizin teminatı olarak değerlendirip öğrenci ve öğretmenlerimizin ihtiyaçlarını karşılamak üzere tedbirler aldık. Yeni binaların yapımının yanında, mevcut binalarda yürütülen yenileştirme çalışmalarıyla okullarımızdaki fiziki ortamı eğitim öğretime daha uygun hale getirdik. \"Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) Projesi\" ile eğitimde teknolojiden üst düzeyde yararlanmaya başladık. Okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim kademesinde okul sayısını 1.066'dan 1.458 'a yükselttik. Kahramanmaraş’ta 2015-2016 eğitim ve öğretim yılında 68 spor salonu, ilköğretim ve ortaöğretim okullarında 433 laboratuvar ve 190kütüphane mevcuttur. 2014 yılı sonunda başlatılan ve öğrencilerin ilgisini çeken, modern donanımlı 16 adet Zenginleştirilmiş Kütüphane (Z-Kütüphane) kurulmuştur. Eğitimde kaliteyi artırmak için mevcut derslikleri yeniledik, yıkılıp yeniden yapılan derslikler de dahil olmak üzere 5.181 yeni derslik inşa ettik. Öğrencilerin daha rahat şartlarda öğrenim görebilmesi için eğitimin her kademesinde derslik başına düşen öğrenci sayısını düşürdük. Resmi ve özel okullar bünyesindeki toplam Derslik Sayısı 2002-2003 eğitim ve öğretim yılında 5.301 iken, 2015-2016 eğitim öğretim yılında 10.745 yükselmiştir. 2003-2016 yılları arasında Kahramanmaraş’taki öğrencilerimize 65.399.069 TL maliyetle 39.033.892 adet ders kitabını ücretsiz olarak dağıttık.

429 MİLYON TL GENÇLİK VE SPOR YATIRIMI

Gençlerimizin hizmetine sunduğumuz gençlik merkezleri ile şehrimizdeki spor tesislerinin yapım-onarım çalışmaları ve yükseköğrenim yurtlarına 112.567.755TL, Yükseköğrenim gençliğinin kredi ve burs ihtiyaçlarına 316.496.452TL ayırdık. 2002-2016 yılları arasında 89.510.000 TL yatırımla 31 spor tesisi kazandırdık.

Vali Saim Çotur Stadi

Açik Yüzme Havuzu

Gençlik Merkezi

Afşin Spor Salonu

Elbistan Stadi

Göksun Güreş Eğitim Merkezi

Kahramanmaraş Elbistan Gençlik Merkezi

Kahramanmaraş Merkez Spor Salonu İkmal İnşaatı

Kahramanmaraş Pazarcık Antrenman Spor Salonu Ve Çevre Düzenlemesi

Kahramanmaraş Sentetik Yüzeyli Atletizm Pisti

Kahramanmaraş Elbistan Spor Salonu

Kahramanmaraş Afşin Gençlik Merkezi

Kahramanmaraş Kamp Eğitim Merkezi

Kahramanmaraş Türkoğlu Spor Salonu Yapımı

Kahramanmaraş 12 Şubat Stadyum Bakım Onarım İşi

Kahramanmaraş Andırın Sentetik Çim Yüzeyli Futbol Sahası

Kahramanmaraş Andırın Spor Salonu Yapımı

Kahramanmaraş Çağlayancerit Sentetik Çim Yüzeyli Futbol Sahası

Kahramanmaraş Gençlik Merkezi

Kahramanmaraş Göksun Sentetik Futbol Sahası 500 Kişilik Portatif Tribün Ve Soyunma Odası

Kahramanmaraş Çağlayancerit Spor Salonu

Kahramanmaraş Elbistan Gençlik Merkezine Açık Spor Tesisleri Yapılması Mevcut Elbistan Sentetik Çim Yüzeyli Futbol Sahasına Aydınlatma Sistemi 500 Kişilik Tribün Ve Tel Örgü

Kahramanmaraş Ekinözü Sentetik Yüzeyli Futbol Sahası, 2'li Soyunma Odası, 500 Seyircili Tribün Ve Aydınlatma Yapılması

Kahramanmaraş Kılılı Mah. Doğal Çim Yüzeyli Futbol Sahası Ile Türkoğlu Kılavuzlu Su Sporları Merkezi Enerji Nakil Hattı Çekilmesi Ve Trafo Kurulması

Kahramanmaraş Akçakoyunlu Mahallesine Güreş Antrenman Salonu Yapılması Ve Kondisyon Aletlerinin Temin Edilmesi

Kahramanmaraş Spor Salonu Radyan Isıtma Sistemi Yapılması

K.Maraş Merkeze Sentetik Çim Yüzeyli Futbol Sahası Yapılması

Kahramanmaraş Elbistan İlçesine Sentetik Çim Yüzeyli Futbol Sahası

Kahramanmaraş Afşin İlçesine Sentetik Çim Yüzeyli Futbol Sahası

Kahramanmaraş Gençlik Merkezi Ve Elbistan Gençlik Merkezi Bakım Onarımı

K.Maraş Göksun/ Değirmendere Beld. Bşk. Spor Tesisinin Tamamlanması Için (Soyunmu Odaları Yapımı)

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz