Soğuk havalarda vatandaşlar tarafından en çok tercih edilen salebin kilosu, İstanbul’da aktarlarda 950 liraya kadar çıktı. 219 lira olan gram altının neredeyse 4 katı olan salep her gün fiyatıyla yeni bir rekor daha kırarken, Kahramanmaraş’ta üretimin de kentte yapılıyor olmasından dolayı 500 TL’lik fiyatını koruyor.

ÖNCE PARÇALARA AYRILIYOR, SONRA TOZ HALİNE GETİRİLİYOR
Yabani orkide bitkisinin kökünden elde edilen salep, dondurmanın ham maddesi ve sıcak içecek olarak tüketiliyor. Nisan- mayıs aylarında daha çok Toroslar'da toplanan salep kökleri, kurutulduktan sonra kırma makineleriyle önce parçalara ayrılıyor, ardından toz haline getiriliyor.

TOROSLAR'DAN GELİYOR
Türkiye'de yılda 200 ton salep üretiliyor. Bunun yaklaşık olarak 150 tonu Burdur'un Bucak ilçesinden geliyor. Bunun yanı sıra dünyanın en kaliteli salepleri de Toroslar'da elde ediliyor. 8 kilo salep kökünün kaynatılarak 1 kilo salep elde edilebiliyor.

SALEP AZALDIKÇA FİYATI ARTIYOR”
Ferah Pastanesi İşletmecilerinden Çağatay İnalbars, salebin azalmasından ötürü fiyatının her geçen gün arttığını söyledi. En iyi salepleri yaparak insanların içini ısıtmak için uğraştıklarına vurgu yapan İnalbars, “Salep nadir bulunan orkide kökü olduğu için Kahramanmaraş'ın Ahır dağlarında toplanan bir bitkinin köküdür. Salep kış aylarında sıcak içecek olarak içilip hem insanlara enerji verip hem de kendilerini iyi hissetmelerini sağlayan bir bitkidir. Kahramanmaraş'ta şu zamanlarda salebin azalmasının da etkisiyle fiyatları giderek artmaktadır. Kış aylarında sıcak içecek olarak çok fazla tercih ediliyor. Bu yüzden bizde en iyi salepleri yaparak insanların içini ısıtmak için uğraşıyoruz” dedi.

SALEBİN BİRÇOK YERDE TOPLANMASI YASAKLANDI”
Salebin birçok yerde toplanmasının yasaklandığını anlatan İnalbars, “İstanbul'da 950 TL iken şu anda biz 500 TL'ye satıyoruz. Salep daha çok doğu bölgesinin dağlarında yetiştiği için Kahramanmaraş'ın ahır dağları, Hakkâri, Tunceli gibi dağlarda olduğu için İstanbul'a gidene kadar bir kere nakliyesi gitmesi gelmesi ayrı bir maliyet oluşturuyor. Bu yüzdendir ki salep Kahramanmaraş'ta daha ucuz. İstanbul'da nakliye ve diğer maliyetler bindiği için daha pahalıya satılıyor. Salebin pahalı olmasının sebebi çok nadir bulunmasıdır. Aslına bakarsanız şu anda birçok yerde toplanması yasaklandı. Salep bulunması git gide daha da nadirleşiyor. Birçok yerde yasaklanmasıyla arz talebi karşılayamadığı için fiyatı yükseliyor” ifadelerini kullandı.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz