Bilgenin biri bir şehre yerleşmeye karar verir. O şehrin sakin olduğunu düşündüğü bir yerinde bir ev satın alır. Ama sakinlik konusu birkaç ay sonra değişmeye başlar. Şehrin yerel yönetimi (Belediye) evin önünden geçen bir yol açmaya başlar ve yol bir süre sonra tamamlanır. Yol çiçeklerle dolu bir vadiden geçerek ana yola eriştiğinden bir çiçek ismi (Sümbüllü Yol) verilir. Son haliyle gidişli gelişli 4 şeritli bir yol kuzey-güney istikametinde açılmıştır. Gerçekten 2 km uzunluğunda güzel bir yol yapılmıştır.

Yanlış yol

Bu yolu doğu batı istikametinde kesen iki şeritli bir yol vardır. Bu kesme doğru olsa dört yolun keşistiği bir artı (+) şeklini alması gerekir. Ancak doğu batı istikametindeki yol geniş yolu kestikten sonra 10-15 metre aşağıdan (Yani Z yaparak) devam etmektedir. Bu nokrada bozuk bir kısım (gen/mutasyon) vardır.  Bu kısımda sonrada çok şeritli yolun orta refüjü de yoktur.

Çiçekli yolu karşıdan karşıya yayaların geçmesi için koşması; araçların ise bir z yapması gerekiyordu. Bu geçişler hemen her gün maddi hasarlı ve yaralanmalı kazalara neden oluyordu. Sürücüler veya aracın içindekiler inerek bazen biri birine olmadık laflar bazen de sakin bir şekilde kurtarıcı, polis veya yardıma çağırdıkları kişileri bekliyorlardı.

Bir keresinde bisiklete binen bir lise öğrencisi yaştaki genççe bu mutasyonlu noktada araç çarptı. Genç yaralı olarak bir süre araç beklemek zorunda kaldı.

İlk günlerde yolu bu durumu öğrenilir ve düzeltilir diye düşünülürken aylar geçti. Dostumuz bunu mahalli yetkililere iletmeye çalıştı. Ama hiç kimse durumu önemsemedi. Konu üzerine yerel sorumlunun da (muhtar) farkındalığı sağlandı. Bir süre sonra yerel sorumlu mahalli yetkililerin bu yolda resmi kayıtlı kaza yok dediklerini aktardı. Onlara göre sorun da yoktu.

Sorun var mı yok mu?

Yerel sakinlere göre ise vardı. Dostumuz Bilgi insan bu sefer kazaların fotoğraflarını çekmeye başladı. Fotoğraflarla farkındalık oluşturmakta aylarca sürdü.

Yolun bu kısmında yeni iş yeri açan birisi 10 gün oldu 7 kaza meydana geldi dedi. Son haftaki kazalardan sonraki fotoğraf gönderilerden sonra Bilge İnsan yerel sorumludan bir mesaj aldı: “Bu hafta bu yola orta refüj yapılacak” Yerel yetkililer sorunun var olduğunu kabul etmişlerdi. Son günlerde yapılan çalışmalar sonucu orta refüj tamamlandı. Aradan 20 gün geçti: Tek bir kaza, bağrışma, üzüntülü bir tablo ortaya çıkmadı.

Ama bunun için 4 yıl geçmesi gerekti. Bu sürede yüzlerce kaza oldu. Bunu şehir planlamacılarının bir hatası diye düşünebilirsiniz. Maddi ve manevi kayıplar düşünüldüğünde üzerinde düşünülmesi gereken bir konu. Olayı fiziksel değil daha manevi/düşünsel alana taşıdığımızda ne görürüz. Hayat rehberleri (planlayanlar) de şehir planlayanlar gibi ise ne olur?

Yanlış yolculuklar

Rehber mecazen “birinin doğruyu bulmasına yardımcı olan, yol gösteren kimse veya şey” anlamındadır. İnsanlar hayat yolculuğunda bu rehberlerin çizdiği yollardan giderler. Hayat rehberlerinin çizdiği yollardaki kırıklar bizim öykümüzdeki “çiçekli yol” gibi kazalara neden olabilir.

Yol; Uyulan ilke, sistem, usul, tarz, tarik veya gaye, uğur, maksat anlamına da gelmektedir (TDK). Yollara (ideolojiler, mezhepler, bilgiler) çiçekli isimler verilse de yanlış veya bir noktasında arıza varsa yaşam yolculuğunuz mutlaka kaza ile sonuçlanır. Yitirilmiş bir hayatla ödersiniz bu yanlış yola girmenin bedelini.

Yolculuk bir yere gidiş veya geliştir. Bu; sizin dünya görüşünüz, partiniz, dininiz, mezhebiniz, yaptığınız bilim, sağlık aradığınız doktor vs vs olabilir. Yolcu (dava eri, yoldaş, alperen vs) bu yollara girmiş (yolculuğa çıkmış) kimsedir. Akıllı insan hayat yolculuğunda kendini ve sevdiklerini bu yanlış yollara mahkûm etmeye razı olur mu?

Ne dersiniz?

Son söz: Mutasyonlar (küçük bozukluklar) bazen organizma için ölümcül olabilir.