Geçmişte, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğine bağlı meslek odalarına dair haberler yapar, başlık atarken de, ‘Odasına girdim fincan elinde!’ veya ‘Odam kireç tutmuyor’ demiş, olmadı ‘Odama serdim halı’ türkülerinden esinlenerek haberler yapmıştık. Şarkılı türkülü haberlerdi bunlar ki çok da tutmuştu.

O sebeple; her Oda’ya ait mevcut başkanları, icraatlarını, başarı veya başarısızlıklarını, karşısına çıkan veya çıkacak muhtemel adayları kamuoyuna tanıştırmış, şanslarını, alternatiflerini, rakiplerini buluşturmuştuk sizlerle.

*

Ocak ayı ile birlikte Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğine bağlı odalarda seçimi start alacak, tabi heyecan kasırgası da beraberinde esecek.

Bazı oda başkanları, başka aday çıkmadan, ya da çıkan adayların uçmasını,  palazlanmasını beklemeden apar topar seçimi yapıp, oldu bittiye getirecek. Hele rakibi de güçlü ise, ha, korkunun ecele faydası var mı tartışılır, daha Ocak’ın ilk gününde, ilk haftasında işi bitirmiş olacak.

Henüz erken diyoruz. Diyoruz ama daha şimdiden bazı başkanlar kredisini tükettiler. Hem Birlik nezdinde, hem de üyeler bazında sıfırı tükettiler, zaten kapının da önüne konulunca, yeniden başkan seçilecekmiş gibi, üyelerini azarlar gibi konuşmayı, kerameti kendinde sayamaya başladılar ki, bu bir oda başkanı adayı için çok tehlikeli tutumdu.

Adamı bir kalemde harcarlar, gözünün yaşına bakmadan!

*

Evet daha şimdiden bazıları sahaya çıkmaya başladı. her ne kadar erken öten horozun kafası kesilir denilse de, gelenek ve atasözünden esinlenerek, ‘Er kalkan yol alır!’ düşüncesinden hareketle aday olduklarını üyelerine duyurmaya başladılar.

Başkanların şımarmaya hakkı yok. Şımarırsa, kendini olduğundan fazlaya satarsa, havalara girerse, üyelerine tepeden bakıp, her defasında azarlar gibi konuşursa, kapının önüne konulması, Birlik ile alakasının kesilmesi kaçınılmaz olur. O vakit ne dostluk kalır, ne tuz, ne ekmeğin hatırı.

O sebeple, kimse yemek yediği çanağa tükürmeyecek, ihanet etmeyecek. Aklı, gözü yükseklerde olabilir. Yüreği yetiyorsa, kendine güveniyorsa, buna karşın üyeler de arkasında duruyorsa, eyvallah…

Başkan da olur, padişah da…

*

Diyeceğimi o ki, kimse kerameti kendinde sanmasın.

Keramet makamda.

Önemli olan, makamda iken, koltukta iken o kerameti muhafaza etmek, hakkını vermek.

Ve 15 senelik tuz ekmeği unutmadan yapacak bunları. Yapmaz ise, adamı addaaaaa ederler ki, anca gider!

Şimdilik isim yok. Çok yakında, çookkk!

*

Ve bazıları, eski arkadaşlarını yeniden pompalamak adına dükkanında taraş edip yeniden seçime girmesini, kazanmasını sağlayacaklar adımlar atıyor ki, nafile çaba içindeler.

Artık bit pazarlarına da nur yağmaz oldu. Şunun şurasında ne kaldı Ocak ayına. Kar kalkarsa it’in boku ayaza acıkacak, sabredin ve bekleyin!