Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) 31 Mart 2019 Pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Seçimi için hazırladığı takvim çerçevesinde seçim süreci başlarken, muhtarlık bölgesi askı listeleri ise 4-17 Ocak tarihleri arasında saat 17.00’ye kadar askıda kalacak. Öğrenciler bulundukları şehirde oy kullanabilecek. Görme ve ortopedik engelliler giriş katlarda oy kullanabilecek. Ayrıca seçmenler oy kullanacağı yeri www.ysk.gov.tr adresinden, “Seçmen Sorgulama” uygulamasından ve e-Devlet kapısından öğrenebilecek. Seyyar sandıklarda oy kullanabilmeleri için hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı olan seçmenlerin bir yakını tarafından seyyar sandık kurulu talep formu ile ilçe seçim kurulu başkanlığına veya ilçe seçim kurulu başkanlığına gönderilmek üzere muhtarlığa başvuruları için de son gün 17 Ocak. Seçmen listelerinin askıya çıkması ve seyyar sandık uygulamaları hakkında, Onikişubat Muhtarlar Yardımlaşma Derneği Başkanı Ramazan Gürbak vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.

“OY VE İKAMET DEĞİŞİKLİĞİ YAPILMAYACAK”

Seçmenlerin 31 Mart’ta sorun yaşamamaları noktasında seçmen listelerini kontrol etmeleri gerektiğini anlatan Gürbak, “4 Ocak ile 17 Ocak tarihleri arasında 31 Mart seçimleri için oy kullanacakların seçmen listesi dediğimiz listeleri şuan muhtarlıklarımızda askıya çıkmıştır. Mahalle sakinlerinin seçmen listelerini bir sorun yaşamamaları için kontrol etmeleri gerekmektedir. Bu listeleri takip etmek için son gün 17 Ocak’tır. Ondan sonraki süreç insanlarımızın oy ve ikamet bazında değişiklik yapamayacakları anlamına geliyor. Dolayısıyla bu tarihler arasında seçmen listelerini kontrol edip, 31 Mart seçimlerinde bir zorluk yaşamayalım” dedi.

“SEYYAR SANDIKLA DEMOKRASİ YAŞATILACAK”

Seyyar Sandık uygulaması hakkında da bilgiler veren Gürbak, uygulamayla devletin engelli bireylerin hak ve hürriyetini koruduğuna dikkat çekerek, “Yaşlılığı, hastalığı veya engeli sebebiyle oy vermeye gidemeyen vatandaşlarımız için Seyyar Sandık eve geliyor. 4-17 Ocak 2019 tarihleri arasında Seçim Kurulu Başkanlığı veya muhtarlığa başvurmayı unutmayalım. Oy kullanmak hepimizin hakkı, demokratik hakkımızı kullanalım. Seyyar sandık dediğimiz bir uygulamayla devletimizin engelli vatandaşlarımıza yönelik bir çalışması var. Demokrasinin yaşatılabilmesi için vatandaşlarımızın oy kullanması adına devletimiz seyyar sandık çıkarmıştır. Devletimizin güzel hizmetlerinden bir tanesi de budur. Demokrasiyi yaşatmak adına devletimiz böyle bir karara imza atmış. Engelliler okulda oy kullanırken çektiği zorlukları devletimiz seyyar sandık kurarak kişinin hak ve hürriyetlerini de korumuş oluyor. Türkiye Cumhuriyeti demokrasi ilkesini şuanda yaşatmış oluyor. 31 Mart'ta demokrasi şöleni yaşayalım inşallah” ifadelerini kullandı.

“17 ARALIK’A KADAR BAŞVURU YAPILMALI”

Seyyar Sandık uygulamasından faydalanmak isteyen vatandaşların yapması gerekenleri anlatan Gürbak, “Seyyar sandık, yatağından kalkamayacak derecede olan engelli vatandaşlarımızın bağlı bulunduğu Aile Sağlığı Merkezi’nden, yataktan kalkamaz raporuyla birlikte muhtarlıklarımıza veya Yüksek Seçim Kurulu’na müracaat etmeleri halinde seçim günü evlerine seyyar sandık gelecektir. Seçim takvimine göre hastalığı ve engeli sebebiyle yatağa bağımlı seçmenlerin bir yakını tarafından "www.ysk.gov.tr" internet adresinden temin edilecek "seyyar sandık kurulu talep formu" ile 4-17 Ocak arasında ilçe seçim kurulu başkanlığı veya buraya gönderilmek üzere muhtarlıklara başvuru yapması gerekiyor. Talep formu ile "engeli nedeniyle yatağa bağımlı olduğu" veya "hastalığı sebebiyle yatağa bağımlı olduğu" ibaresinin yer aldığı sağlık raporunun ibraz edilmesi gerektiği belirtilen kararda, bir önceki seçimde kalıcı olarak yatağa bağımlı olduğu tespit edilerek seyyar sandık seçmen listesine dahil edilmiş seçmenlerden yeniden sağlık raporu istenmeyecek. Sağlık raporlarında yatağa bağımlılığın tıbbi sebebinin, yatağa bağımlılığın kalıcı olup olmadığının, yatağa bağımlılığın süresinin belirtilmesi, raporların ıslak imzalı veya elektronik imzalı ve barkodlu şekilde düzenlenmesi ve tereddüt halinde barkod kontrolünün ilçe seçim kurulu başkanlığınca yapılması gerekiyor” şeklinde konuştu.

YSK’DAN SEYYAR SANDIK KARARI

Yerel seçimlerde hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı seçmenler için yapılacak seyyar sandık başvurularında talep formu ile "engeli nedeniyle yatağa bağımlı olduğu" veya "hastalığı sebebiyle yatağa bağımlı olduğu" ibaresinin yer aldığı sağlık raporu ibraz edilmesi gerekecek. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) 31 Mart mahalli idareler seçimlerine yönelik kararı, kurulun internet sitesinde yayımlandı. Kararda, seçim takvimine göre hastalığı ve engeli sebebiyle yatağa bağımlı seçmenlerin bir yakını tarafından "www.ysk.gov.tr" internet adresinden temin edilecek "seyyar sandık kurulu talep formu" ile 4-17 Ocak arasında ilçe seçim kurulu başkanlığı veya buraya gönderilmek üzere muhtarlıklara başvuru yapılması gerektiği hatırlatıldı. Talep formu ile "engeli nedeniyle yatağa bağımlı olduğu" veya "hastalığı sebebiyle yatağa bağımlı olduğu" ibaresinin yer aldığı sağlık raporunun ibraz edilmesi gerektiği belirtilen kararda, bir önceki seçimde kalıcı olarak yatağa bağımlı olduğu tespit edilerek seyyar sandık seçmen listesine dahil edilmiş seçmenlerden yeniden sağlık raporu istenmeyeceği vurgulandı. Sağlık raporlarında yatağa bağımlılığın tıbbi sebebinin, yatağa bağımlılığın kalıcı olup olmadığının, yatağa bağımlılığın süresinin belirtilmesi, raporların ıslak imzalı veya elektronik imzalı ve barkotlu şekilde düzenlenmesi ve tereddüt halinde barkod kontrolünün ilçe seçim kurulu başkanlığınca yapılması gerektiği bildirildi. Kararda, bir sandıkta oy kullanacak azami seçmen sayısının otuz olarak belirlenirken, bu sayının üzerinde de seyyar sandık belirleme yetkisinin ilçe seçim kurulu başkanına ait olduğu kaydedildi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz