Türkiye'de hemen hemen herkes evlerinde bulunan bilgisayarlardan ya da akıllı cep telefonlarından internetteki işlemlerini kurumsal işlemlerinden ev alışverişlerine kadar birçok işlemini gerçekleştiriyor. Gerçekleştirdikleri işlemlere göre sitelere TC numarası, adres bilgisi, kredi kartı numarası gibi kişisel bilgilerini giren ya da kaydeden vatandaşlar çoğu zaman kötü niyetli kişilerin de hedefi oluyor. Teknolojinin gelişmesi ile artan siber suçlara karşı yargılanan şahıslara ağır cezalar verilirken, sigorta şirketleri de vatandaşların bilgilerini korumak 'siber güvenlik' poliçelerini devreye soktu. Vatandaşlardan da yoğun ilgi gören poliçeler Korona virüs salgını ile birlikte önemini bir kez daha ortaya koydu.

SİBER RİSKLE HEMEN HEMEN HERKES KARŞI KARŞIYA”
Pandemi döneminde büyük kuruluşların hemen hemen hepsinin evden çalışma dönemine geçtiğini ifade eden Kadir Can Şentürk, "Siber güvenlik risklerinin kurumlara oluşturduğu tehdit giderek artan bir hızda büyüyor. Teknolojiye bağımlılık ve küreselleşen dünya ile birlikte iş durmasından sonra en önemli risk Siber riskler olarak görülmektedir. Dünyanın her coğrafyasından değişik ebatlarda kurumların siber saldırılar sonucunda oluşan finansal zararları, ya da kaybettikleri itibar giderek artmakta ve iş dünyasında kaygı yaratmakta. Dijital teknoloji kurumsal ve sosyal hayatın vazgeçilmez bir parçası haline geldiği için siber riskler de bu teknolojilerin hızına paralel olarak yaygınlaşmaya devam edecektir. Mobil cihaz, bilgisayar, sunucu ya da online fark etmeksizin elektronik veri işleyen, muhafaza eden her kişi ve kurum bu risk ile karşı karşıya” dedi.

SİBER GÜVENLİK SİGORTASI
Şentürk, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Siber risk sigortası; belirli bir gizlilik düzeyine sahip ve korunması gereken bilgilerin açığa çıkması veya zarar görmesi sonucu yaşanabilecek hasarlara karşı işletmeleri koruyan sigorta poliçesidir. Siber risk sigortası, kişisel veya kurumsal verilerin ihlali nedeniyle doğabilecek 1.şahıs ve 3.şahıs zararları, ağ güvenliğine yapılan saldırılar veya ağ kesintisi nedeniyle yaşanan aksaklıklardan doğabilecek iş durmasını, yaşanan bu tarz durumların itibar kaybına neden olmaması için yapılması gereken masrafları karşılar.

“SİGORTA YAPTIRAN SAYISI GÜN GEÇTİKÇE ARTIYOR”
Alınan tüm önlemlere rağmen sistemler saldırıdan etkilendiği zaman ise sigorta devreye girerek kurumların kalıcı hasarlar almasının önüne geçiyor. Siber riskler sigortalının veri kaybı ve kaybolan verinin yerine konma masraflarını teminat altına alır. Yine siber saldırı ve ya kötü niyetli yazılım bulaşması yaşanabilecek iş durması ve/ve ya yavaşlamasına bağlı kâr kaybı ve ek masrafları da siber riskler poliçesinin konusudur. Sigortalının sorumluluğunda bulunan 3. şahıs verilerinin sızdırılması sonucu 3. şahısların yaşayacağı kayıpları takiben gelecek tazminat taleplerini, sızdırılma olayına takiben yapılması gereken bilgilendirme masrafları ile Veri Koruma Mevzuatının ihlali sonucu markanın zarar görmesini engellemek için yapılacak halkla ilişkiler masrafları da teminat altındadır. Özellikle son dönemde dijital verilerinizin güvence altına alındığı bu sigortaları yaptıranların sayısı da her geçen gün artıyor.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz