Kahramanmaraş’ta 15 Nisan'da başlayacak av yasakları öncesinde tezgâhlarda balık bolluğu ve ucuzluk var. Dönem içerisinde kentte balık sıkıntısı yaşanmadığını belirten balıkçılar, fiyatların da uygun olmasıyla tüketicinin ilgisinin yüksek olduğunu belirtti. Kahramanmaraş Şazibey Halk Pazarı Balık tezgâhları, 15 Nisan'da denizlerde başlayacak av yasakları öncesinde sezonun son balıklarıyla doldu. 1 Eylül 2018 tarihinde av yasaklarının sona ermesinin ardından başlayan av sezonu boyunca balık çeşitlerinde yaşanan bolluk tezgâhlara da yansıdı. Balık fiyatlarının ucuz olmasıyla da vatandaşın alımını artırdı.

“BU YILKİ BALIK FİYATLARI DÜŞÜKTÜ
Balıkçı esnaflarından İbrahim Sarı sezonun bereketli geçtiğini belirterek, “Balık sezonu biterken vatandaşlarımız bol bol balık tüketsin. Olan balıkları zaten Kahramanmaraş’a günübirlik taze geliyor. Malumunuz artık yavaş yavaş son balıkları satıyoruz. Ayın 15’i itibariyle deniz balığına avlanma yasağı geliyor. Şu anda pazarda balık fiyatları uygun.  Balık fiyatları örneğin alabalık 24 TL, çupra 30 TL, bir kilogram levrek 30 TL, somun 25 TL. Bir kilogram balık ile 3 kişi doyar.  Balığa olan ilgi önceki yıllara oranla daha fazla. Önceki yıllarda Kahramanmaraş’ta balık tüketimi daha azdı. Şu an ise sezonun bitimine sayılı günler kala balığa rağbet var. Sezonun bereketli geçtiğini belirterek, "Balık bolluğu yaşandı. Tezgâhlardaki balık bolluğu fiyatlara da yansıdı. Vatandaşlarımız bu sezon uygun fiyatlarla balık yedi. 15 Nisan'da av yasakları başlayacak. Fiyatlarda çeşitlerdeki azalma nedeniyle artış olacak. Geçen seneki balık fiyatlarına göre bu yılki balık fiyatları düşüktü.  Bu yıl tezgâhlardaki balık fiyatları uygundu. Sezon bereketli geçti” dedi.

“KÖTÜ BİR SEZON GEÇMEDİ”
Bir diğer balıkçı esnafı Tevfik Alma, “Balık pazarında şu anda durum normal diyebilirim. Artık balık mevsimi sona eriyor. Balık mevsimi 8’inci ayın 15’i itibariyle başlar, 4’üncü ayın 15’ine biter. Bu yıl sezon itibariyle kötü bir sezon geçmedi. Biraz pahalılık vardı ama vatandaş doyasıya balık yedi. Tabii sezonun son günleri olması itibariyle vatandaştan balığa yönelik çok bir rağbet yok. Fiyatlar şu anda normal. Fiyatlar hamsilerin kilogramı 15 TL. İstavrit 20 TL, levrek-çupra 30 TL’den 50 TL’ye kadar var. Alabalık 25 TL. Ama av yasağı başlarsa balık üretimi olmaz ve fiyatlar yükselir” ifadelerini kullandı.

“BU YIL DOYASIYA BALIK YEDİK”
Vatandaş Şaban Bakır ise şunları kaydetti: “Memleketimizde balık kültürü günden güne yerleşmekte. Balık mutfağımızda günlük çeşit olarak yer almaktadır. İnsanlar balığın alternatif bir gıda olduğunun farkında. Daha önceleri mutfağımıza pek sık girmeyen balık şu günlerde oldukça sık giriyor. Diğer gıda fiyatları içerisinde balığın fiyatı bu yıl gördüğüm kadarıyla normal düzeydeydi. Hele hele bizim memleketimizde balık kültürünün yer etmesinde balık satış hizmetini sunan insanların kaliteli hizmet yapması balık satışlarını arttırdı. Artı olarak balıkta bulunan bir takım farklı vitaminler balık kültürünü geliştirdi. Fiyat açısından bu yıl çok sıkıntılı olmadı.”  

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz