Teknik gezi öncesi, AKEDAŞ Elektrik Dağıtım A.Ş. Genel Müdürlük toplantı salonunda sunum formatında gerçekleştirilen bilgilendirmenin açılış konuşmasını, Şirketin Genel Müdürü Mustafa Yılmaz yaptı. Yılmaz, mühendis adaylarına; ‘’Günümüz şartları sürekli iletişim ve gelişim gerekliliğini beraberinde getirdi. Öğrenme, gelişim isteği ve çabanızı görebiliyor, taktir ediyoruz bu yüzden sizlere bildiklerimizi aktarmak, teknolojik ve entegre sistemler hakkında karşılıklı paylaşımda bulunmak, sorularınızı yanıtlamak bizler için büyük önem taşıyor. Üniversiteyle sürekli iletişim halinde olmak, karşılıklı bilgi alışverişinde bulunmak hem sizlere hem bizlere büyük katkı sağlayacaktır. Bu tür teknik bilgilendirmelerin devam edeceğini düşünüyorum, yapılan SCADA gezisinin ve bilgilendirmenin hem öğrencilik hem de meslek hayatınıza faydalı olmasını temenni ederim” ifadeleriyle seslendi.

ELEKTRİK KESİNTİLERİNE NASIL UZAKTAN MÜDAHALE EDİLİR?

Öğrencilerin yoğun istek ve ilgi gösterdiği, 50’ye yakın öğrenci ve ilgili Üniversite hocalarının katıldığı teknik gezi, Akedaş Elektrik Dağıtım A.Ş. hakkında yapılan kısa bilgilendirmenin ardından Scada sorumlusu Okan Hüdayioğlu’nun, sunum formatında bilgilendirmesi ile devam etti. Hüdayioğlu, SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition) Merkezi Kontrol ve Veri İzleme, DMS (Distribution Management System) Dağıtım Yönetim Sistemi, OMS (Outage Management System) Kesinti Yönetim Sistemi hakkında bilgi verdi. Sistemin mimarisi, kontrol merkezi kurulumları, adaptasyon çalışmaları, sistem uygulamaları, kullanım alanları, Scada’nın ne amaçla kurulduğu ve ne gibi kolaylıklar sağladığı hakkında ayrıntılı bilgi veren Scada sorumlusu Hüdayioğlu, teknik sunumunun ardından öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Öğrenciler elektrik kesintilerine, sadece birkaç dakika içinde uzaktan nasıl müdahale edildiği, sistemin nasıl çalıştığı, sistem gelişimi için Şirketin neler yaptığı, sistem kurulumunda kullanılan devre elemanlarının neler olduğu gibi sorular sorarak notlar aldı.

Bilgilendirme sunumu sonrasında Scada kontrol merkezini gezen, operatörlerle konuşma fırsatı bulan, işleyişi ve uygulamaları gözlemleyen öğrenciler, Scada teknik gezisinin faydalarından bahsederek, bu tür bilgilendirme ve karşılıklı soru yanıtların eğitim öğretim hayatlarına büyük değer kattığını belirtti. Kullanılan teknolojik sistemler ve AKEDAŞ Elektrik Dağıtım Şirketi işleyiş ve uygulamalarının elektrik elektronik mühendisliği alanıyla iç içe olduğunu vurgulayan, teknik ve uygulama anlamında kendilerini geliştirmek için sürekli bilgi almayı ve istişarelerde bulunmayı çok istediklerini belirten öğrenciler bu tür organizasyonlarda tekrar görüşmeyi umarak emeği geçen herkese teşekkür etti.

Editör: Mahmut Beyaz