Değişen ve gelişen dünyada dijital çağ ile birlikte telefon ve internet üzerinden dolandırıcılık olaylarında son zamanlarda artış görülüyor. Hatta bununla ilgili geçtiğimiz haftalarda gazetemiz özel açıklama yapan İl Emniyet Müdürü Salim Cebeloğlu da 2021 yılında bir önceki yıla göre dolandırıcılık olaylarında kısmi olarak artış görüldüğünü ifade etmiş ve vatandaşları uyarmıştı. Daha fazla insanın mağdur olmasını istemeyen Asayiş Şube Müdürlüğü Yan-Dol Büro Amirliği ekipleri de önleyici hizmetler kapsamında esnaf ve vatandaşları uyarmak için yine sahaya indi. Kent halkının hem malından hem de sağlığından olmaması amacıyla dolandırıcılık çeşitlerini anlatan ve bilgilendirici broşürler dağıtan polis ekipleri, uyarma çalışmalarına devam ediyor.

Polis ekiplerinin anlattığı en çok kullanılan dolandırıcılık yöntemleri de şunlar:

1. Sosyal Medya Dolandırıcılığı; Bir tanıdığınız sosyal medya hesabından size gelen “Az para yatırıp, çok para kazandım” sen de yatır sen de kazan gibi söylemlere inanmayın şüpheli linklere tıklamayanı. Verilen hesaplara para yatırmayın.

2. Telefonla Dolandırıcılık; ‘Adınız terör örgütü soruşturmasına karıştı’ diyerek bazı kişisel bilgilerinizi söyleyip sizden altın, para ve kredi kartı bilgilerinizi isteyen dolandırıcılara inanmayın, verilen hesaplara para yatırmayın.

3. Banka Görevlisi Unvanı ile Dolandırıcılık; Telefonla sizi arayarak kendisini xxx banka müşteri temsilcisi olarak tanıtan ve sizden kişisel bilgilerinizi ya da telefonunuza gönderdikleri onay şifresini isteyen dolandırıcılara karşı dikkatli olun. Bu gibi durumlarda bankanız ile iletişime geçiniz.

Burun tıkanıklığı olanlar dikkat!

Yüzümüzün tam merkezinde yer alan ve solunum, koku alma, filtrasyon ve solunan havanın nemlendirmesi gibi fonksiyonlarıyla insan yaşamında çok önemli role sahip olan burun, gerek estetik kaygıyla gerekse de rahat nefes alamama gibi problemlerle insanların sorunlarının en başında gelebiliyor. Bu çerçevede burun ameliyatlarıyla ilgili röportaj gerçekleştirdiğim KSÜ Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsrafil Orhan, konuşmasında özellikle burun tıkanıklığı olan bir hastanın mutlaka kulak burun boğaz hekimine görünmesi gerektiğine vurgu yaptı. Burundan rahat solunum yapılamadığı takdirde uyku kalitesinin bozulacağını, dikkat bozukluğu ve dikkat eksikliği gibi sorunların ortaya çıkabileceğini vurgulayan Orhan, son zamanlarda Kahramanmaraş’ta özellikle estetik burun ameliyatlarında çok ciddi bir düzeyde artış olduğunu söyledi. İnsanların pandemi döneminde evde daha fazla vakit geçirdiği için sosyal medyada çok fazla vakit geçirme ve aynada yüzlerine daha fazla bakma imkanları bulduklarını belirten Orhan, “Bu nedenle burnunu beğenmeyenlerin ve estetik kaygının daha da arttığını belirterek, hakikaten özellikle burun estetik ameliyatlarında bir patlama oldu” dedi.