1955 yılında ilk fabrikanın temellerini atan ve o günden bugüne geçen 63 yıllık süre zarfında 120 ülkeye ihracat yapan 300 ihracatçı şirketi, 150 bin kişilik istihdam ordusuyla Türkiye’nin ekonomisine güç katan bir şehir haline gelen Kahramanmaraş, ülke ekonomisinde artık önemli bir oyuncu oldu. Pamuktan hazır giyime, global tekstil sektörünün en önemli üretim merkezlerinden birisi olarak dünyanın 120 ülkesine ihracat yapan Kahramanmaraş, ihracattaki payını her geçen gün büyütüyor. Bu kapsamda 2017 ihracatı 950 milyon dolar olan Kahramanmaraş, Kasım 2018 itibariyle yıllık ihracatını 1 milyar doların üzerine çıkarmayı başardı. Buna göre Kasım ayında 85 ülkeye 78 milyon dolar, Ocak-Kasım döneminde ise 934,7 milyon dolar ihracat yaparak Türkiye’nin 17. büyük ihracatçı kenti olan Kahramanmaraş, son 12 ayda 1 milyar 16 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.

Tüm bu olumlu ve sevindirici gelişmelerin ardından KMTSO Başkanı Serdar Zabun, Manşet Gazetesi Muhabiri Emre Akkış’a kent ekonomisinin geçmiş ile geleceği hakkında önemli bilgiler verdi. Oldukça faydalı donelere yer veren Zabun, KMTSO olarak Kahramanmaraş ekonomisini üst seviyelere çıkarmak adına çok büyük gayret sarf ettiklerini söyledi.

İşte KMTSO Başkanı Serdar Zabun ile kent ekonomisine dair yaptığımız özel röportajın detayları…

“TEKSTİL SEKTÖRÜNÜN EN ÖNEMLİ MERKEZİ KAHRAMANMARAŞ”

Ekonomiye dair kısa değerlendirmeniz nedir?

1955 yılında ilk fabrikanın temellerini atan Kahramanmaraş, 1972’de ikinci fabrikayı kurmuştur. 24 Ocak kararlarıyla 80’li yılları ve Gümrük Birliği ile 90’lı yılları, 5084 Sayılı Teşvik yasası ile 2000’li yılları fabrika kurmakla geçiren kent, bugün 1800 sanayi tesisinin faaliyet gösterdiği dev bir endüstri merkezi haline gelmiştir. Bu sınai atılımla Kahramanmaraş, 40 milyar liralık ekonomisiyle Türkiye’nin makro hedeflerine en çok katkı yapan şehirlerden birisidir.  Yapılan yatırımlarla, tekstilde, metal mutfak eşyalarında, enerjide, gıdada, kâğıt sanayiinde, çimento sektöründe lider konuma ulaşmıştır. 120 ülkeye ihracat yapan 300 ihracatçı şirketi, 150 bin kişilik istihdam ordusuyla Türkiye’nin ekonomisine güç katan Kahramanmaraş, tekstil sektörünün en önemli merkezi olmuştur. Türk tekstil sektörü ihracatının yüzde 10’unu gerçekleştiren, ihracat alanında stratejik bir konum elden eden Kahramanmaraşlı tekstil üreticileri, Avrupa pazarlarında, çok önemli bir pazar payına ve itibarlı bir konuma sahip. Türkiye’nin bu sektörde dünya moda merkezlerine gönderdiği ürünlerin çok büyük bir kısmı Kahramanmaraş’tan ihraç ediliyor. Diğer yanda ise son yıllarda denim üretimindeki yatırımlarla, katma değerli ürün bakımından önemli gelişmeler yaşanmaktadır. Kahramanmaraş bu yatırımlarla yılda 60 milyon m2 denim üretimi gerçekleştirmekte ve bu rakam Türkiye üretiminin 4’te 1’ine tekabül etmektedir.

HER GEÇEN GÜN İHRACAT PAYI BÜYÜYEN KAHRAMANMARAŞ

Kahramanmaraş’ın 2018’deki ithalat ve ihracatı rakamları nedir?

Pamuktan hazır giyime, global tekstil sektörünün en önemli üretim merkezlerinden birisi olarak dünyanın 120 ülkesine ihracat yapan kent,  iplikte, dokumada, örmede ve denimde güçlü bir Türk markası olarak anılıyor.  Her geçen gün ihracat pazarlarımızı büyütüyoruz. Bu başarının yükselmesi ve daha kalkınmış bir Kahramanmaraş adına büyük emekler harcıyoruz. Şehrimizin ihracat kabiliyetini güçlendirmek adına Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olarak büyük gayret gösteriyoruz. Kahramanmaraş’ta sanayici ve işadamlarımız ihracat konusunda çok başarılı işlere imza atıyorlar. Yeni pazarlara erişim konusunda büyük bir çaba var. 2017 ihracatı 950 milyon dolar olan Kahramanmaraş, Kasım 2018 itibariyle yıllık ihracatını 1 milyar doların üzerine çıkarmıştır. Kasım ayında 85 ülkeye 78 milyon dolar, Ocak-Kasım döneminde ise 934,7 milyon dolar ihracat yaparak Türkiye’nin 17. büyük ihracatçı kenti olan Kahramanmaraş, son 12 ayda 1 milyar 16 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Buna göre, Ocak-Kasım döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7,9 ihracat artışı kaydetti. Diğer yanda, geçen yılın Kasım ayına göre ihracat yapılan ülkelerde yüzde 7,6 oranında artış gerçekleştirilerek yeni pazarların kapısı aralandı. En çok ihracat yapılan ülkeler ise İtalya, Mısır, Almanya, Portekiz, İspanya, Bulgaristan, Yunanistan, Özbekistan, Bangladeş ve Fas. Bu ülkelere 11 ayda toplam 577 milyon dolar ihracat yapıldı. İhracatın sektörlere dağılımında ise tekstil, demir ve demir dışı metaller, hazır giyim ve konfeksiyon, kağıt ile iklimlendirme sanayii ana ekseni oluşturdu. Bu sektörler, Kasım ayında toplam 74,5 milyon dolar ihracat yaparken, ilk 11 aylık dönemde ise yüzde 9,5 artışla 879,84 milyon dolara ulaştı. En çok yükselişi ise iklimlendirme sektörü yüzde 40,1’lik artışla sağladı.

“TÜRKİYE EKONOMİSİNİN AS KADROSUNDA MÜCADELE EDEN BİR OYUNCU OLDUK”

Kahramanmaraş’ın Türkiye ekonomisine katkısı ne durumda?

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Girişimci Bilgi Sistemi verilerine göre Kahramanmaraş, yaklaşık 20 milyar lira ciro ile ülkemizin en büyük 19. şehri konumunda bulunmaktadır. Bu cironun büyük bölümü, yüzde 70’lik kısmı tekstil ürünleri imalatı ile gerçekleştirilmektedir.

Kahramanmaraş tekstil sektörünün en önemli üretim merkezlerinden birisidir. Ülkemizde tekstil yatırımlarının yüzde 15’ini tek başına yapan Kahramanmaraş, üretimde özellikle pamuk ipliği ağırlıklı yapısı ile;

Tekstil sektörü ihracatının yüzde 8’ini,

Tekstil sektörü istihdamının yüzde 7’sini,

Türkiye pamuk ipliği üretiminin yüzde 36’sını,

Türkiye dokuma mensucat üretiminin yüzde 13’ünü,

Türkiye denim üretiminin yüzde 25'ini,

Türkiye örme mensucat üretiminin yüzde 12’sini karşılamaktadır.

Diğer imalat sektörlerinde ise;

Metal mutfak eşyalarının yüzde 60’ını,

Çimentonun yüzde 10’unu,

Kâğıdın yüzde 20’sini karşılamakta,

Kuyumculukta Türkiye ikincisi,

Bayan ayakkabı üretiminde Türkiye ikincisi unvanına sahiptir.

Türkiye’nin en büyük şirketlerinin yarıştığı 1000 sanayi kuruluşu arasında 26 sanayi kuruluşu sayesinde en çok şirketi bulunan, en başarılı 8. şehir Kahramanmaraş’tır. Bu yönüyle artık Türkiye ekonomisinin as kadrosunda mücadele eden bir önemli bir oyuncudur.

EN BÜYÜK HEDEF SANAYİLEŞMEDE İLK 10 ŞEHİR ARASINA GİRMEK VE İHRACATI 5 MİLYAR DOLARA ÇIKARMAK

Kahramanmaraş’ın yeni yılda ekonomik hedefleri nelerdir?
Kahramanmaraş’ın en büyük hedefi sanayileşmede ilk 10 şehir arasına girmek ve ihracatını 5 milyar dolara çıkarmak. Sanayileşme hedefine yönelik olarak bir yanda yeni yatırımlara devam ederken diğer yanda ar-ge çalışmaları hızlı bir şekilde artırılıyor. Katma değeri yüksek sektörlerin gelişimi adına ar-ge çalışmaları ile kentimiz yeni bir kulvar kazanacak ve rekabet gücünü artıracaktır. 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanunu kapsamında Kahramanmaraş’ta 5 Ar-Ge Merkezi kurulmuş, 30 firmanın Ar-Ge merkezi kurma çalışmaları devam etmektedir.  Önümüzdeki bir yıllık dönemde 15 Ar-Ge Merkezi oluşacak ve kentin katma değerli alanlardaki üretim kabiliyetini yükseltecektir. Bu sayı 2 yıl içerisinde 35-40 civarında olacaktır. Üretimdeki kalite ve yenilikçi yaklaşım ihracat pazarlarımızdaki büyümeyi ve ihracat katma değerini artırarak hedeflere ulaşmada büyük bir rol oynayacaktır.

RÖPORTAJ: EMRE AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz