Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde Dünya Bankası danışmanı Oltaç Ünsal tarafından “Melek Yatırımcı Atölyesi” kapsamında dünyada ve Türkiye’de yatırımcılık konulu eğitim semineri düzenlendi.

Meclis salonunda düzenlenen seminerde üyelere yatırımcılık hakkında bilgiler verildi. Yatırımcılık ekosistemini geliştirmek ve yatırımcıların önlerine çıkabilecek sorunları en aza indirmek için düzenlenen seminerde konuşan Dünya Bankası Danışmanı Oltaç Ünsal,

Türkiye için ideal melek yatırım miktarının 20 bin ile 200 bin TL aralığında olduğunu belirterek, ABD’de 5 sene olan yatırımın geri dönüş süresinin ise Türkiye için ise 2-3 yıl olduğunu söyledi.

Dünya Bankasının International Finance Corporation’ın desteklediği bir eğitim olan Melek Yatırım Atölyesi, birçok ülkede başarı ile uygulanırken, şimdiye kadar Amerika’dan Afrika’ya kadar birçok ülkede Dünya Bankası desteği ile verilmiş olan bu eğitimle, melek yatırımcılığın farkındalığının artması ve iyi ülke örneklerinin çıkartılması hedefleniyor.

YATIRIM TUTARI 200 BİN TL
Türkiye'de şahsi melek yatırımcılar için 20 bin TL - 200 bin TL aralığının makul olduğunu söyleyen Ünsal, yatırımların geri dönüşüyle ilgili ABD ve Türkiye’deki beklentiler hakkında ise şu bilgileri verdi: “ABD'de genellikle geri dönüşler şirket satışı veya halka arzdan oluyor. Bunların da süresi en az 5 yıl diye düşünmek lazım. Türkiye gibi yeni gelişen ekosistemlerde bazı anlaşmalara kar paylaşımı veya geri ödeme türevi maddeler de girebiliyor. O zaman karlılık ile birlikte 2-3 senelik bir sürede geri dönüş beklenebilir.”

Türkiye’nin melek yatırım alanında aynı grupta yer aldığı gelişen ülkelere göre çok daha ileride olduğunu vurgulayan Oltaç Ünsal, buna karşın benzer yapısal sorunların yaşandığını söyledi. Ünsal, bugüne kadar 25’in üzerinde projeye yatırım yaptığını ifade ederek, “neye” girişildiğinden önce “niye” girişildiğinin çok iyi anlaşılmasının gerektiğinin altını çizdi.
Haber Merkezi

Editör: Mahmut Beyaz