Vergilemede adalet ilkesine göre, vergilerin mükellefler arasında adil ölçülere göre dağılımının önem taşıdığına dikkat çeken Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İbrahim Karip, vergi sisteminde adaletli olunması için en alt tabaka olarak sınıflandırılan asgari ücretlilerden alınan Asgari Geçim İndiriminin tamamen kaldırılıp bu kişilerin gelir vergisinden aldıkları ücret kadar istisna tutulması gerektiğini söyledi.

“VERGİNİN ADİL ÖLÇÜLERE GÖRE DAĞILIMI ÖNEM TAŞIR”
Karip, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Vergilemede adalet ilkesine göre, vergilerin mükellefler arasında adil ölçülere göre dağılımı önem taşır. Vergi yükünün adaletli bir biçimde dağıtılmasını amaçlayan adil bir vergi sisteminde; kimden ne kadar vergi alınacağının, yükümlülerin kişisel durumlarına göre vergileme ölçüsünün ne olacağının belirlenmesi büyük bir önem taşımaktadır.

“VERGİ AFLARI VERGİLEMEDE ADALET KONUSUNU TARTIŞMAYA AÇAN UNSURLARDAN BİRİ”
Vergilemede adalet ilkesini yasal olmayan yollarla zedeleyen temel faktörler kayıt dışı ekonomik faaliyetlerin bir sonucu olarak ortaya çıkan vergi kaçakçılığı ve kayıt dışı istihdamdır. Vergi muafiyet ve istisnaları, dolaylı vergilerin ağırlığı, emek gelirleri aleyhine yapılan vergilendirmeler vb. uygulamalar ise yasal faktörler olarak sayılabilir. Vergi afları da vergilemede adalet konusunda tartışmalara yol açan yasal unsurlardan bir diğeridir..

“BASİT, ETKİN VE ADİL BİR SİSTEM İNŞA EDİLMELİ”
Ülkemizde dolaysız vergi hasılatının arttırılması konusunda, kayıt dışılığın önlenmesi yanında, maliye idaresinin üzerine düşen görevlerin de yerine getirilmesi gerekmektedir. Bunların başında kanuni altyapının güncellenmesi, basit, etkin ve adil bir sistem inşa edilmesi gelmektedir. Sonuç olarak; vergi adaletinin sağlanmaması kayıt dışılığa kadar varan bir süreci önümüze koymaktadır. Dolaylı ve dolaysız vergiler arasındaki dengenin kurulması, dolaylı vergilerin ürünler üzerindeki yükünün azaltılması vergi adaleti açısından olumlu olacaktır.

“PATRONDAN VERGİ ALMIYORUZ, İŞÇİSİNDEN VERGİ ALIYORUZ”
Biz ülke olarak katma değer sağlayan üretim yapamıyoruz. Tek kaynağımız vergi. Asgari ücretliden bile vergi alıyoruz. Vergi sisteminde adalet istiyorsak en alt tabaka olarak sınıflandırılan asgari ücretle çalışanlardan vergi alınmamalı ki uygulamada zorluklara yol açan AGİ kaldırılıp direk vergisiz kazanç ücret olarak ödenebilir. Devlet kendi işçisinden memurundan bile vergi alıyor. Esnafı desteklemek için basit vergi mükellefinden vergi almıyoruz ama o esnafın yanında çalışan işçiden vergi alıyoruz. Yani patrondan vergi almıyoruz işçisinden vergi alıyoruz.

“VERGİ SİSTEMİ YENİDEN DÜZENLENMELİ”
Vergi sistemi kesinlikle yeniden düzenlenmeli. Elektrikte, doğalgazdan KDV yüzde 18 çok yüksek. Bu giderlerden vergi alınmamalı. Mücevherde katma değer vergisi yok ama temel gıda ihtiyaçlarımız katma değer vergisi var burada bir değişime gidilmeli ve temel gıda ihtiyaçlarımız Katma değer vergisi kaldırılmalıdır. Makyajlı rakamlarla da kimseyi kandıramazsınız. TÜİK’in verileri ile marketteki fiyatlar örtüşmüyor. Herkes bunu görüyor. Kurumların güvenilirliği azaltıyor.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz