Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), 2 Ağustos 2018’de yayımladığı taslak ile cep telefonu alımlarında tüketici kredisi kullandırılarak 24 aya çıkan vadelerde yapılan satışı 12 ay ile sınırlandıracağını açıklamıştı. Sonrasında ise yeni yönetmelik ile 12 aylık süre 6 aya kadar indirilmişti. Bu değişiklik hem telefon satıcılarını hem de telefon almak isteyen vatandaşları olumsuz olarak etkilerken, gelen yoğun şikayetler üzerine BDDK yeniden geçici olarak bir düzenleme yapmıştı. Cep telefonu satışlarında uygulanan 6 aylık taksitlendirme süresi, 3 bin 500 TL’yi aşan telefonlar için 31 Ocak 2019’a kadar 12 aya çıkarılmıştı.

12 AY TAKSİT İMKANI İÇİN İKİ GÜN KALDI!

BDDK’nin yaptığı düzenlemenin ardından, Ticaret Bakanlığının yönetmelik değişikliği de Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun, cep telefonu alımı için kullanılan tüketici kredilerinde taksit süresini 6 aydan 12 aya çıkartan düzenlemesinin ardından, Ticaret Bakanlığının Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, televizyon ile ses ve görüntü sistemleri satışlarında taksitlendirme süresi 3, bilgisayar ve tablet bilgisayarla fiyatı 3 bin 500 liranın üzerindeki cep telefonu satışlarında 6 ay olmuştu. Yönetmeliğe eklenen geçici maddeyle fiyatı 3 bin 500 lirayı aşan cep telefonlarının satışında 6 ay olan taksitlendirme süresi 31 Ocak 2019’a kadar 12 ay olarak uygulanıyordu. 3 bin 500 TL üzeri cihazlarda 12 taksit için son gün olan 31 Ocak’a sadece iki gün kaldı. Bu tarihten sonra 3 bin 500 TL üzeri cihazlar sadece 6 taksit ile satılabilecek. Telefon almak isteyenlere çağrıda bulunan DEKA Turkcell Mağazaları Genel Koordinatörü Recep Bilgiç, ‘yüksek model cihaz almak isteyenler acele edin fırsatı kaçırmayın’ uyarısında bulundu.

“YÜKSEK MODEL TELEFON ALMAK İSTEYENLER ACELE ETMELİ”

Telefon satışlarında 12 ay olan taksitlendirme süresinin 31 Ocak 2019’da biteceğini dile getiren DEKA Turkcell Mağazaları Genel Koordinatörü Recep Bilgiç, taksit sayısının kısa süreli olsa da 12 aya çıkarılmasının sektöre can suyu olduğunu söyledi. Fakat 12 ay taksitlendirme süresinin 31 Ocak’ta bitmesi sebebiyle telefon almak isteyenlerin elini çabuk tutması gerektiğini anlatan Bilgiç, “Daha önce BDDK tarafından cep telefonu alımlarında 6 ay taksit sınırı getirilmişti. Cep telefonu almak isteyip taksit sınırına takılanlara yönelik yeni bir düzenleme yapılmıştı. Bu düzenleme ile beraber kısa bir süre için cep telefonları alımlarında taksit sınırı 12 ay oldu. Taksitle cep telefonu almak isteyenler fiyatı 3500 TL’ye kadar olan cep telefonlarını 12 ay vade ile kredi kullanarak alabildiler. Fiyatı 3500 TL üzeri olan cep telefonlarında ise taksit sınırı hala 6 ay olarak devam ediyor. Yapılan düzenleme sonrası DEKA Turkcell Mağazaları olarak 12 ay taksit fırsatı sunmaya başlamıştık fakat bu sürenin de maalesef sonuna geldik. 3 bin 500 TL üzeri cihazlarda 12 taksit için son gün 31 Ocak. Bu tarihten sonra 3 bin 500 TL üzeri cihazlar sadece 6 taksit ile satılabilecek. Yüksek model cihaz almak isteyenler acele edin fırsatı kaçırmayın. Peşin fiyatına 12 ay taksitle telefon almak isteyen bütün vatandaşlarımızı DEKA Turkcell mağazalarına bekliyoruz” dedi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz