Dar gelirli vatandaş için diğer etlere göre daha ulaşılabilir olan tavuk eti de artık cep yakıyor. Döviz kurunda yaşanan hareketlilikler, tüm sektörlerde olduğu gibi tavukçuluğa da yansıdı. Son 6 ayda gelen zamlarla birlikte tavuk etlerinde yüzde 200’lük artış yaşanırken, zamların ardından tavukçular fırsatçılık yapanlara tepki göstererek hükümetten destek istedi. Ülke genelinde özellikle de bazı büyükşehirlerde tavuk göğsünün fiyatı 2 hafta önce 18 TL iken şimdi 30 TL'ye yükseldi. Aynı zam tavuk kanadında da görülerken 1 kilo tavuk kanat ocakta 7.70 lirayken bugün 21 liradan etiketlendi. Kahramanmaraş’ta ise fiyatlar büyük marketlerde bu şekildeyken, küçük esnaflar ise yapılan zamları etikete tamamen yansıtmadı. Bir ay öncesinde küçük esnaflarda kentte 12 TL’den satılan tavuk göğüste fiyat şuan 18 TL olurken, 8 TL’den satılan tüm tavuk ise bugün raflarda 9,5 TL’den satılıyor. Büyük marketlerde ise 16 TL’den satılan tavuk göğüste fiyat şuan 22 TL olurken, 9,5 TL’den satılan tüm tavuk ise bugün yaklaşık 11 TL’den satılıyor. Bu durum ise hem vatandaşı hem de tavukçuları olumsuz etkiliyor. Döviz kuru üzerinden tavukçuluk sektöründe fırsatçılık yapıldığını iddia eden Kahramanmaraşlı tavukçu Ahmet Acı, beyaz et fiyatlarının tarihin en yüksek seviyesinde olduğunu söyledi.

BÜYÜK BİR FIRSATÇILIK VAR”

Çeşitli sebeplerle tavuk fiyatlarının arttığına dikkat çeken Ahmet Acı, büyük bir fırsatçılığın da olduğunu belirterek, “Beyaz et yani tavuk fiyatları şuan da tarihinin en yüksek seviyesinde. Hem Kurban Bayramı çıkışında olduğumuz için satışlarımız zayıf hem de şuan büyük bir fırsatçılık var. Bu fırsatçılıktan dolayı da ülke genelinde fiyatlarda bir artış yaşandı. Tabi bu artış da bizim satışlarımızı çok fazla etkiledi, satışlar baya düştü. Bir ay öncesine kadar derisiz diyet göğsü 12 TL’ye veriyorduk, çok da güzel para kazanıyorduk, satışlarımız da çok güzeldi. Şuan ise fiyatı 18 lira, satışlar yarı yarıya değil yarıdan da fazla düştü. Artık bir de sonbahara yaklaştık, piknik sezonu da kapandığı için satışlarda zayıflık var. Tüm tavukta fiyatımız bizde güzel, zaten üzerindeki etiket fiyatından vermiyoruz biz. Olduğundan da uygun veriyoruz, şuan da 9,5 TL” dedi.

ZAMMI TAMAMEN HALKA YANSITMIYORUZ”

Tavuğu firmadan tam olarak alarak kendilerinin parçaladığını ve bu şekilde zamları halka çok fazla yansıtmadıklarını dile getiren Arı, “Firmadan hazır olarak geldiği zaman talebe göre fiyat belirliyor. Talebi çok olan ürünün fiyatını yükseltiyor ama biz firmadan tüm olarak alıyoruz, depoda kasaplarımız parçalıyor, kendi markamızı oluşturuyoruz ve o şekilde maliyeti düşürüyoruz. Böylelikle yapılan zamları da halka çok da fazla yansıtmamış oluyoruz. Ama büyük marketler direk firmadan hazır aldığı için fiyatlar daha yüksek oluyor. Bütün tavuk fiyatları hala uygun. Göğüste bir fiyat artışı var evet, ama emsallerine göre bizde uygun” ifadelerini kullandı.

MUHAKKAK HÜKÜMET DİZGİNLENMEYE ÇALIŞILIYOR”

Zamlarla birlikte hükümetin dizginlenmeye çalışıldığına inandığını belirten Arı, “24 Haziran’daki seçimlerden önce hatırlasanız patates ve soğanda çok büyük görülmüştü. Neredeyse patatesin fiyatı 6-7 TL’ye çıkmıştı. Bugün de yine tahmin ediyorum ki gerek dolarla gerekse de içimizdeki fırsatçılarla hükümet dizginlenmeye çalışılıyor. Muhakkak ki böyle bir durum vardır, ben buna inanıyorum. Yoksa hükümet neden vatandaşının alım gücünü düşürecek zamlar yapsın ki, bu ülke büyümeye başladığı zaman önünü kesmek için hem dış güçler hem de içimizdeki fırsatçılar fiyatlarla oynama yapıyor” dedi.

TEK ÇÖZÜM YERLİ ÜRETİMİ DESTEKLEMEK”

Fiyatların düşürülmesi noktasında yapılması gereken en önemli şeyin ise üretim olduğunu belirten Acı, sözlerini şu şekilde tamamladı; “Ülkemizde yem hammaddesi yem üretimi dışa bağlı halden kurtarılmalı. Tarımda dışa bağımlı hale geldiğinizde kur artışlarından kendinizi koruyamazsınız, iç piyasada fiyatlar yükseliyor diye ithalat gerekçe gösteriliyor ancak bu çözüm değil bunun tek çözümü yerli üretimi desteklemek.”

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz