Küçük ve Orta İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Kahramanmaraş İl Müdürü Gökhan Doğan, KOBİ-Gel destek programları için 2’nci başvurularının başladığını belirterek, son başvuru tarihinin 1 Temmuz 2016 olduğunu ve bu tarihten önce KOBİ’leri müdürlüklere beklediklerini söyledi.

 

Hükümetin seçim vaatleri arasında yer alan ve işletme kuracak yâda geliştirecek vatandaşlara büyük bir katkı sağlayacak yeni bir destek programı olan KOBİ-Gel projesine Kahramanmaraş’tan toplam 70 başvuru olmuştu ve bu sayı Kahramanmaraş için Türkiye ortalamasının üzerine çıkmıştı. Şimdi ise KOBİ-Gel destek programına 2’nci başvurular başladı.  KOSGEB İl Müdürü Gökhan Doğan, KOBİ-Gel destek programının son durumu ile ilgili Manşet Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu. Doğan, “Geçen yıl mevcut yatırımcı ve yeni girişimcilere sağladığı desteklerle ilimiz ekonomisine ve gelişimine katkı sağlayan Müdürlüğümüz KOBİ Gelişim Destek programıyla çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. 2016 başlarında mevzuat çalışmaları tamamlanıp, imalat sanayinde faaliyet gösteren KOBİ’lerimiz için çıkılan ilk iki çağrının başvuruları mayıs ayı içerisinde tamamlanmıştı. Bu dönemde toplam 70 proje başvurusu alındı ve bu projelerin değerlendirme süreçleri devam ediyor. Değerlendirme sonuçları ise Temmuz ayının başında açıklayacağız” dedi.

 

‘BİLİŞİM ALANINDA Kİ KOBİ-GEL PROJESİNE TOPLAM 250 BİN TL HİBE’

KOBİ-Gel projesinin 3 ana başlık altında destek programlarının olduğunu söyleyen Doğan, “Bilişim Teknolojileri KOBİ’lerinin, Geliştirilmesi” programına katılan KOBİ’lerin toplamda 250 bin TL destek alacağını ifade etti. Doğan, “Mayıs ayında yapılan başvuruların değerlendirmeleri sürerken KOBİ’lerimize müjde olarak sunabileceğimiz üç yeni çağrımız daha yayınlanmıştık. Başlıklarımız sırasıyla “Bilişim Teknolojileri KOBİ’lerinin, Geliştirilmesi”, “Hızlı Büyüyen KOBİ’lerde Kapasite Geliştirme” ve “KOSGEB Destekli Girişimlere İvme” şeklinde. Her çağrı başlığı kendi içinde özel bir grubu hedef almakta ve farklı başvuru şartları taşımaktadır. Bu başlıkları inceleyecek olursak: Çağrılardan ilki bilişim alanında faaliyet gösteren işletmelerimizi hedef almakta ve sayısal içerik ve ürünlerin geliştirilmesi, ulusal/uluslararası standartlara uyumlaştırılması, ürün, oyun, mobil uygulama, yazılım vb. bilgi teknolojilerinin ticarileştirilmesi ve bu kapsamda ekonomideki paylarının ve etkinliklerinin arttırılması, rekabet güçlerinin ve sağladıkları katma değerin yükseltilmesini amaçlamaktadır.  Bu kapsamda işletmelerimiz 100 bin TL geri ödemesiz ve 100 bin TL geri ödemeli olmak üzere toplam 250 bin TL destekten faydalanabileceklerdir” şeklinde konuştu.

 

‘KOBİLERİN YANINDAYIZ’

KOSGEB Destekli Girişimlere İvme adlı çağrıyla ise KOSGEB Girişimcilik yâda Ar-Ge desteğiyle kurulmuş işletmelerin yanında olduklarını kaydeden Doğan, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Hızlı Büyüyen KOBİ’lerde Kapasite Geliştirme adlı çağrıya ise net satış veya çalışan sayısını son iki yılda ortalama yüzde 20 artıran işletmeler başvurabileceklerdir.  Büyüme rakamı destekle birlikte üst seviyelere çıkarılması amaçlanıyor. Bu başlık altında işletmelerimiz 300 bin TL geri ödemesiz ve 300 bin TL geri ödemeli olmak üzere toplam 600 bin TL’ye kadar destek alabileceklerdir. Son çağrı başlığı olan KOSGEB Destekli Girişimlere İvme adlı çağrıyla ise KOSGEB Girişimcilik yâda Ar-Ge desteğiyle kurulmuş işletmelerin bir kez daha yanında olacağız. KOSGEB destekleriyle kurulmuş ve bazı kriterleri sağlayan işletmelerin verimlilik, yeni ürün, süreç iyileştirme, nitelikli iş gücü ve daha birçok alanda sunacakları projelere 100 bin TL geri ödemesiz ve 100 bin TL geri ödemeli olmak üzere toplam 250 bin TL’ye kadar destek sağlayacağız.”

 

‘SON BAŞVURU 1 TEMMUZ’

KOBİ-Gel kapsamında olan 3 çağrı projesinin 2’inci başvuruları için son başvuru tarihinin 1 Temmuz 2016’da sona ereceğini belirten Doğan, son başvuru tarihinden önce KOBİ’leri KOSGEB Müdürlüklerine gitmeleri çağrısında bulundu. Doğan, “Üç çağrı için son başvuru tarihinin 01 Temmuz 2016 olması nedeniyle işletme temsilcilerimizi destekler ve başvuru şartları hakkında detaylı bilgi almak üzere müdürlüğümüze bekliyoruz ve başvurularını son güne bırakmadan onaylamalarını tavsiye ediyorum. İşletmelerimizin göstereceği ilginin mayıs dönemi çağrılarında olduğu gibi üst düzeyde olmasını ve dolayısıyla ilimiz işletmelerinin sağlanan desteklerden üst düzeyde faydalanmasını ümit ediyoruz” ifadelerini kullandı.

                                                                                 

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz