Geçtiğimiz aylarda artan dolar, Euro ve altın fiyatları dolayısıyla bir ekonomik durağanlık yaşanmış, bunun akabinde ise vatandaşın alım gücünün düşmesiyle beraber birçok sektör de sinek avlar hale gelmişti. Gelişen bu süreçte durağanlıktan en çok nasibi alan sektörde kuşkusuz kuyumcu sektörü oldu. Bir düşüp bir yükselen altın fiyatlarından dolayı 2018 yılı içerisinde neredeyse satış yapamaz hale gelen kuyumcu sektörü, son 10 yılın en kötü sezonunu yaşadı. Özellikle altın üretiminde İstanbul’dan sonra Türkiye’de ikinci sırada yer alan Kahramanmaraş, 7 binlere çıkan istihdam oranını bu süreçte koruyamadı ve istihdamda gerilemeye başladı. 2018 yılının sektör açısından genel değerlendirmesini yapan Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Öz, piyasalardaki durumu “Sektörümüz bugünlerde artık can çekişme noktasında” sözleriyle özetledi. Ortada olan olumsuzluklara karşın kendilerini yeni yılda değiştireceklerini ve üretim algılarına yeni modeller katacaklarını belirten Öz, daha çok Kahramanmaraş’ı yansıtan modellere öncelik vereceklerini sözlerine ekledi.

“SEKTÖRÜMÜZ BUGÜNLERDE ARTIK CAN ÇEKİŞME NOKTASINDA”
Öz, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Kuyum sektörü yalnızca Kahramanmaraş’ta değil Türkiye’de ve dünyada bu yıl çok kötü bir dönem geçirdi. Özellikle bizde Kahramanmaraş olarak bundan çok büyük bir şekilde olumsuz etkilendik. Sektörümüz bugünlerde artık can çekişme noktasında. Firmalarımız sürekli eleman çıkışı yapıyorlar. Özellikle bunun en büyük nedenlerinden birisi Kahramanmaraş 22 ayar ürün ağırlıklı üretim yapması. 22 ayarında alım gücü sürekli düştüğünden, ticaretinde alışverişlerde nakit olmasından dolayı kuyum sektörü kan kaybetti. Bunun akabinde 2018’i çok kötü geçirdik. Yani bu bir yılda çalışamadık desek yeridir. Bizde kendi içimizde yenilikler arıyoruz. Daha düşük 14, 8 ayar üretimlere başlamaya düşünüyoruz. Tabii aslında bu da yaramıza çok merhem olmuyor.”

“ORTADOĞU’DAKİ KAOS ORTAMI İHRACATIMIZI OLUMSUZ ETKİLEDİ”
Ortadoğu’da yaşanan kaos ortamının ihracatlarını olumsuz etkilediğini dile getiren Öz, hammaddenin oldukça pahalı olduğunu sözlerine ekledi. Öz, “Şu anda çalışmayan bir sürü atölyemiz var. İşçi çıkartan bir sürü firmalarımız var. Biz hep şunu diyoruz; Kahramanmaraş’ta işsizliğin önemli bir ayağı da kuyumculuk sektörüydü. Bu sektörde 7 binlere kadar istihdam vardı. Ama bu rakam son bir yıl içerisinde gerçekten çok çok aşağılara düştü. 2018 yılı son 10 yılın en kötü sezonuydu. Biz daha böyle bir durgunluk yaşamadık. 15 Temmuzun arifesinde bile böyle bir durumla karşı karşıya kalmadık. Ne oldu bilmiyorum. Bizim ihracat yaptığımız bölgelerde yani Kuzey Irak ile Ortadoğu ülkelerindeki kaos dolayısıyla ihracatımızı olumsuz yönde etkiledi. Zaten iç piyasa çok kötü. Bununla birlikte bizde kendimize yeni projeler üretmeye çalışıyoruz. Şu anda üniversite ile bir proje geliştiriyoruz. Artık özel tasarımlar, Kahramanmaraş’a ait tasarımları daha çok yapmak istiyoruz. Hammadde çok pahalı” ifadelerini kullandı.

YENİ YILDA VATANDAŞIN ALIM GÜCÜNE DAHA ÇOK HİTAP EDEN ÜRÜNLER GELİŞTİRECEĞİZ”
Yeni yılda vatandaşın alım gücüne daha çok hitap eden ürünler tasarlayacaklarını ifade eden Öz, “Biliyorsunuz Enflasyonla Topyekûn Mücadele Kapsamında çok ciddi altın çıkışı oldu. Çıkan altınlar piyasaya geri girmedi. Buda tıkanıklığın büyük sebeplerinden bir tanesi. Bizde kendimizi artık buna göre şekillendirmeye, ayar vermeye çalışıyoruz. Umarım 2019 yılında aynı şeyle tekrar karşılaşmayız. Az öncede bahsettim tabii ki bu tür durgunluklara karşı da bizde kendi yeteneklerimizi kendi potansiyelimizi değiştirmek, geliştirmek zorundayız. Bizde bu değişime ayak uydurmaya çalışıyoruz. Yeni yıla yeni bir tarzla, yeni bir üretim bandı ile gireceğiz. Aslında vatandaşın alım gücüne daha çok hitap eden ürünler geliştireceğiz. Yeni vizyonumuzu bu şekilde belirledik. İnşallah bu vizyonumuzla yeni yılda başarılı oluruz” şeklinde konuştu.

ALTINŞEHİR BİZİ DÜNYAYA AÇACAK”
Altınşehir projesinin kendileri için çok önemli olduğundan bahseden Öz, Altınşehir’in kendilerini dünyaya açacağının altını çizdi. Öz, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Ortada olan durağanlık bizim psikolojimizi etkilese de biz Altınşehir’i bitirme noktasında çok kararlıyız ve olağanca hızıyla Altınşehir’i bitirmek üzere uğraşıyoruz. Altınşehir inşallah 2019’da içine geçtiğimizde bize bir moral desteği olacak. Biz artık üretim bandımızı ihracata yönelik geliştirmeye çalışıyoruz. Üniversite ile işbirliği kapsamında yeni ürünler, yeni makinelerle yeni şeyler yapmak istiyoruz. Altınşehir inşallah bizi dünyaya açacak. Yani mevcut yerlerde biliyorsunuz insanlar gelip firmaların fabrikalarını veya üretim yerleriyle ilgili gerekli çalışmaları yaptığında mevcut yerlerimizin çok kötü olduğunu görecektir. Mevcut üretim yerlerinin alt yapısı çok kötü. Artık zaten bu mevcut yerlerde çalışma imkânı da çok çok zor. Eğer Altınşehir inşaatını bitiremezsek sektör yok olup gidecek. Çünkü altyapısını oluşturamadığınız zaman orada yatırımda olmuyor. Biz Altınşehir’de altyapısı hazır, işyerlerine hitap edecek yerler yapıyoruz ki sektör orada kendini daha teknolojik makinelerle yenileyebilsin.”

Haber: Emre AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz