Bankalardan çekilen kredilerde dosya masraflarının geri alınabilmesi çok sayıda vatandaşı sevindirmişti. Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesinde ise ev almak için bankadan kredi çeken A.C., bir süre sonra kredinin dosya masrafının kendisine iade edilmesini talep ederek,  Avukatı Duran Karademir ile hak arama çabası içerisine girmişti. Bu çaba bankaların sadece dosya masraflarından değil de başka yönlerden de haksız kazanç elde ettiğini ortaya çıkardı. Karademir ile bankanın kredi evrakını inceleyen A.C, kesilen dosya masrafının kesilmemiş gibi gösterildiğini, üstüne 10 yıllık faiz tutarı alındığı fark etti. A.C. ve avukat Karademir, kredi masrafının faizinin iadesi için Onikişubat İlçe Tüketici Hakem Heyetine müracaat etti. Müracaat üzerine toplanan heyet, alınan faizin iadesine karar verirken, kesinleşmiş İlçe Tüketici Hakem Heyeti kararı icraya konuldu. İcra ise dosya masrafının faizinin ödemesi A.C.’ye yaptı. Böylelikle Karademir, dosya masraflarındaki önemli bir ayrıntıyı yakalayarak son 10 yılda kredi çeken vatandaşları umutlandıran emsal nitelikte bir karara imza atılmasını sağladı.

“DOSYA MASRAFINI İADE ETSELER DE...”

Dosya masrafı faizinin geri alınmasındaki bütün ayrıntıları anlatan Karademir, “Bilindiği üzere daha önce bankalar tüketicilere kullandırmış olduğu kredilerde usulü ve kanuna uymayan şekilde dosya masrafı, kredi tahsis ücreti gibi yasal olmayan kesintiler yapıyordu. Biz de bu kesintileri mahkemeye ve tüketici hakem heyetlerine başvurarak almıştık. Keza bizde binlerce müvekkilimizin aynı şekilde başvurularını yaptık ve yasal olmayan tüm kesintilerin tekrardan iadesini talep ettik ve bankadan bunları alarak müvekkillerimize iade ettik. Bununla ilgili bir sorun yok ancak daha sonraki yaptığımız araştırmalarda yine gördük ki bankalar sadece dosya masrafı adı altında yasal olmayan kesintiler yapmakla kalmamış yine bu kesintileri kredinin tamamına yansıtarak bu yasal olmayan dosya masrafı kesintilerine aynı zamanda bir de faiz işletmiştir. Bankalar yine bu haksız kesilen dosya masrafını iade etmiş olsa bile faiz yine işletilmiş ve tüketicilerden alınmıştır. Bu durum yasal olmadığı gibi bankaların yine haksız kazanç elde etmesine ve sebepsiz zenginleşmesine neden olmuştur. O halde dosya masraflarının yargı organlarınca haksız olduğu ve iade edilmesi gerektiği yönünde vermiş olduğu kararların kesin olduğundan yola çıkarsak yasal olmayan bu kesintilere de uygulanan faizler yasal değildir ve bu faizlerinde iadesi gerekmektedir” dedi.

“BANKALAR ALDIKLARI FAİZİ DE İADE ETMEK ZORUNDA KALDI”

Bankaların, dosya masrafını düşmemiş şekilde göstererek, bu paraya 10 yıllık faiz işlettiğini ve vatandaşlardan fazladan para aldığını anlatan Karademir, “Bankalar kullandırmış olduğu bu kredilerden, yine 100 bin liralık bir krediyi örnek verdiğimde, bin lira dosya masrafı kesiyor, vatandaşın hesabına 99 bin lira yatırıyor. Ama faizlendirme ve taksitlendirmeyi 99 bin lira üzerinden yapması gerekirken, 100 bin lira üzerinden yapıyor. O bin liraya da yine ne kadar vadede kullanmışsa aynı şekilde o bin liraya da faiz uyguluyor ve bu bin liranın da aşağı yukarı bin lira, bin 100 lira ya da bin 200 lira civarında da faiz farkı çıkıyor. Biz bunu araştırdık ve bu konuda bir hakem heyetine başvuru yaptık. Yaptığımız başvuru kabul edildi, olumlu sonuçlandı ve karar lehimize çıktı. Bu kararla artık bankalar yasal olmayan kesintilere uygulamış olduğu yine yasal olmayan faizi de tekrardan iade etmek zorunda kalmıştır” ifadelerini kullandı.

“BANKA KARARA İTİRAZ EDEMEDİ”

Karara bankanın da itiraz etmediğini belirterek kesinleşmiş Tüketici Hakem Heyeti kararını icraya koyduklarını dile getiren Karademir, sözlerine şu şekilde devam etti, “İcradan da yine aynı şekilde tahsilatını yaptık. Banka burada yapmış olduğu birçok haksız kesintilerin yanında ödemediği ya da kullandırmadığı bir paraya faiz yansıtarak tekrardan almış oluyor. Kredi kullanan tüm vatandaşlarımızı ilgilendiren önemli bir konu olduğu için biz bu işin sonuna kadar gideceğiz. Krediler büyük olunca bu durum gözden kaçabiliyor ama biz bunu tespit ettik, hakem heyetine başvurduk, sonuç da lehimize oldu ve banka da itiraz etmedi” şeklinde konuştu.

“SON 10 YILDA KREDİ ÇEKENLER DİKKAT ETMELİ”

Son 10 yılda kredi çeken bütün vatandaşları uyaran Karademir, sözlerini şu şekilde tamamladı, “Son 10 yılda kullanılan bütün kredi işlemlerinde bu durum geçerli. Bu uygulanan faiz küçümsenmeyecek kadar az olmayıp bazı kredilerde dosya masrafından daha fazla miktarlara tekamül etmektedir. O yüzden vatandaşlarımızın bu haksız faiz kesintileri almaları için hakem heyetlerine başvurmaları çok önemlidir. Günümüzde birden çok vatandaşımız bir çok kredisi olduğunu ve fahiş oranlardaki dosya masraflarını da düşünürsek bu iadeler vatandaşlarımızı çok rahatlatacak ve haklarını almalarını sağlayacaktır.”

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz