Kahramanmaraş Sanayi ve İş Adamları Derneği (KASİAD) tarafından güncel, ekonomi ve piyasanın konuşulduğu Ekonomi Sohbetleri programı düzenlendi. Kentteki birçok iş insanının katılım sağladığı programda, Ekonomist Ali Ağaoğlu ve Dünya Gazetesi imtiyaz sahibi Abdullah Hakan Güldağ’ın her hafta düzenlediği ‘Şans Sohbetleri’ söyleşisi de ‘Ekonomi Sohbetleri’ içerisinde gerçekleştirildi. Kent ekonomisinin ele alındığı ve ekonomisinin gelişmesi adına atılması gereken adımların da konuşulduğu programa MÜSİAD Kahramanmaraş Şube Başkanı Serdar Salih Çiçekçi, KMTSO Başkanı Şahin Balcıoğlu, İSKUR Yönetim Kurulu Başkanı A.Kadir Kurtul,  Kipaş Yönetim Kurulu Üyesi Hikmet Gümüşer, Genç KASİAD Başkanı İsmail Dinçer ve Kahramanmaraşlı birçok iş insanı katıldı.

SAĞLIK ALANINDA YAPILAN YATIRIMLARIN ÜLKEMİZİ POZİTİF OLARAK AYRIŞTIRDIĞINI GÖREBİLİYORUZ”
Programda konuşan KASİAD Başkanı Mikail Utlu, şunları söyledi: “Zorlu bir dönemi geride bırakıyoruz. Pandemi nedeniyle çok sayıda insan maalesef yaşamını yitirdi. Ve ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kaldı. Koronavirüsle canla başla mücadele eden sağlık çalışanları başta olmak üzere bu süreçte topluma hizmet sunan, pandeminin etkilerini azaltmaya çalışan herkese minnet borçluyuz. Uzun zamandır yapamadığımız yüz yüze bir etkinlikte buluştuk. Buna da şükür diyoruz. İnşallah bundan sonra daha kalabalık etkinliklerde daha sık bir araya geliriz. Pandemiyle ilgili global verilere baktığımızda sağlık alanında yapılan yatırımların ülkemizi pozitif olarak ayrıştırdığını görebiliyoruz. Koronavirüs pandemisinin hayatımızın her alanına yaptığı etki tartışmasız ki çok büyük. Bugüne kadar yaşamadığımız türden sorunlarla karşı karşıya kaldığımız bir dönem yaşıyoruz ve belli ki yaşamaya da devam edeceğiz. Bununla birlikte geliştirilen yeni teknolojiler için iş süreçlerimizi, iş yapış şekillerimizi köklü bir dönüşüme uğratıyor.

“SÜRÜNDÜRÜLEBİLİR İŞ MODELLERİ ARTIK BİR ZORUNLULUKTUR”
Dijital altyapı ve bununla ilgili etkinliklerin ezici bir rekabet üstünlüğü sağladığı bir dönemdeyiz. Dünyada yaşanan bu kriz bir yandan sürdürülebilir kalkınma amaçlarına ulaşmak için gösterdiğimiz çabanın ne kadar önemli olduğunu ve öte yandan bugüne kadar yaptıklarımızın yeterli olmadığını bize gösterdi. En büyük ticaret ortağımız Avrupa Birliği AB Yeşil Mutabakat ile sürdürülebilirliği rekabet gücünü merkezine koyduğu oldukça kararlı bir politika izliyor. Türkiye gibi AB ile yakın ticari ilişkileri olan ülkeler yerel politikalarını bu yönde değiştiriyorlar şirketler bu süreci izleyerek gerekli adımları atmalılar. Burada yapılsa iyi olur gibi bir yaklaşımdan bahsetmiyorum. Küresel rekabette oyunun sürdürülebilirlik üzerine yeniden kurulduğu bir ortamda süründürülebilir iş modelleri artık bir zorunluluktur. Avrupa Birliği mutabakat ile yeni büyüme stratejisini modern kaynak verimliliğine odaklanan rekabetçi bir ekonomi olarak ortaya koydu. Bu dönüşüme hazırlıklı olursak Türkiye için bir fırsat penceresi açılıyor. Ama bir yol haritasına ihtiyacımız var. Güvenilir ve istikrarlı bir ekonomi olarak görülmek temel hak ve özgürlüklerde belli standartları sağlamak, güçlü bir hukuk devletine sahip olmak, dijital altyapının yeterliliği ve iklim değişikliğine karşı bir yol haritasına sahip olmak yeni dünyanın yeni kriterleriydi.”

“KAHRAMANMARAŞ İHRACATINDA ÖNEMLİ BİR GELİŞME VAR”
Dünya Gazetesi imtiyaz sahibi Abdullah Hakan Güldağ, şunları kaydetti: “Kahramanmaraş’ta nezaketin dostluğun ötesinde gerçekten son derece umut verici gelişmeler gördüğümü söyleyebilirim. Gördüğüm kadarıyla ihracatta önemli bir gelişme var. Bunun ötesinde özellikle yenilikçiliğe odaklanmış olmak Kahramanmaraş açısından bence tam zamanın ruhunu kavramış bir yaklaşım olduğunu düşünüyorum. Umarım daha da gelişir. Çünkü Kahramanmaraş’ta yeniliğe ilişkin bir yönelimin olmasının çok büyük bir mutluluk ve keyifle izlemiş oldum.”

KAHRAMANMARAŞ’TA İNOVASYON EN BÜYÜK REKABET AVANTAJI”
Ekonomist Ali Ağaoğlu ise, “Kahramanmaraş’ta inovasyon kısmı gerçekten yapabileceğiniz ve yakalayabileceğiniz en büyük rekabet avantajı. En azından buna açık olmak çok güzel bir şey. Görece küçük olmanın sizin için kontrol edilebilir ve daha derli toplu işler yapma şansınız olduğunu ama hepsinden önemlisi iş birliğine açıksınız. Umuyorum ve diliyorum bir birinizle de işbirliği yapıyorsunuzdur. Bu hepinizin bütün ortak ekosistemine katkı sağlayacaktır diye düşünüyorum. İnşallah bunu kaybetmezsiniz. Bunu Gaziantep için söylemek daha zor ama Kahramanmaraş biraz daha bu konuda birbirini daha iyi değerlendirip destek olan bir yapı göründü bana. İnşallah bunu devam ettirirsiniz” ifadelerini kullandı.

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz