Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ankara'da Yeni Ekonomi Programını açıkladı. Albayrak, 2020-2022 yılları arasını kapsayan program kapsamında cari açık, istihdam, büyüme, ihracat, gibi temel makro göstergeleri kamuoyu ile paylaştı. 2019 enflasyon hedefinin yüzde 12 olduğunu açıklayan Albayrak, "2020 hedefi yüzde 8,5, 2021 hedefi yüzde 6, 2022 hedefi ise yüzde 4,9" dedi. Cari denge hedeflerini de açıklayan Albayrak, "2019'da cari denge/GSYH beklentisi yüzde 0,1, 2020 cari denge/GSYH beklentisi - yüzde 1,2, 2021 cari denge/GSYH beklentisi -yüzde 0,8, 2022 cari denge/GSYH beklentisi yüzde 0,0." ifadelerini kullandı. 2019 büyüme hedefinin yüzde 0,5 olduğunu söyleyen Albayrak, 2020-2021-2022 hedefini yüzde 5 olarak açıkladı. Albayrak işsizlik hedeflerinin ise, 2019 için yüzde 12,9, 2020 için yüzde 11,8, 2021 için yüzde 10,6, 2022 için yüzde 9,8 olduğunu söyledi.

"TÜRKİYE KÜÇÜLMEDİ"
"2019 ve 2020 yılını dengelenme yılı olarak belirledik. Tarihin en büyük kur saldırısının yaşandığı, iki seçimin yapıldığı, Avrupa ekonomisinin küçülme yaşandığı zor bir dönemde dengelenme hedefimizi başarıyla tamamladık. Yaşanılan sıkıntıların geçici olduğuna inandık. Bu duruşumuz birilerini hep rahatsız etti. Yalanlarla, iftiralarla saldırdılar. Çok şükür biz dik durduk. Malumunuz yaşanan kur ataklarının ardından büyük bir resesyon beklentisine rağmen kuvvetle muhtemel yıl sonunu dengelenme ile tamamlama yolunda devam ediyoruz. Cari açıkla mücadelede önemli bir başarı elde ettik. Cari fazlada Cumhuriyet tarihi rekoru kırdık. 2019 yılında yüzde 0,5 büyüme bekliyoruz. Dengelenme sürecinde Türkiye küçülmedi. Yılın ikinci yarısında, ertelenen özel tüketim ivmelenecek. Makro göstergelerin hepsinde kur atağı öncesindeyiz. Dengelenme hedefini başarıyla uyguladık. Bu süreci sürdürdükten sonra değişim sürecini de başlatacağız. 112 eylemin 44'ü hayata geçirildi.

"2019 ENFLASYON HEDEFİ YÜZDE 12"
Eğer ekonomide güçlü olmayı amaçlıyorsak enflasyonu yüzde 5'in altına indirmek bizim temel hedefimiz olmayı sürdürecek. Bundan sonraki hedefimiz enflasyon olacak. 2019 enflasyon hedefi yüzde 12. 2020 hedefi yüzde 8,5. 2021 için yüzde 6, 2022 için yüzde 4,9.

"2019 YILINI CARİ FAZLA VEREREK KAPATACAĞIZ"
Cari denge konusu da öncelikli hedeflerimiz arasında. Yılı inşallah cari açık değil cari fazla vererek kapatacağız. 2019'da cari denge/GSYH beklentisi yüzde 0,1, 2020 cari denge/GSYH beklentisi - yüzde 1,2, 2021 cari denge/GSYH beklentisi -yüzde 0,8, 2022 cari denge/GSYH beklentisi yüzde 0,0. Burada kilit kelime değişim. Lüks tüketim malları ithalatına yönelik tedbirlerimiz 2020'de de devam edecek. İhracatı destekleyen kredi politikası devam edecek. 2019 merkezi yönetim bütçe açığı/GSYH beklentisi yüzde 2,9, 2020 merkezi yönetim bütçe açığı/GSYH beklentisi yüzde 2,9, 2021 merkezi yönetim bütçe açığı/GSYH beklentisi yüzde 2,5, 2022 merkezi yönetim bütçe açığı/GSYH beklentisi yüzde 1,5. Vergi reformu ile ilgili adımları atmaya başlıyoruz. Vergi denetimlerinin etkinliği artırılacak.

"2019 BÜYÜME HEDEFİ YÜZDE 0,5, İŞSİZLİK HEDEFİ YÜZDE 12,9"
Bu yıl büyüme hedefinin bir miktar uzağında kalacağız. 2019'da büyüme yüzde 0,5 olacak, 2020-2021-2022 hedefi yüzde 5. Büyüme ile ilgili çok kapsamlı çalışmalar yaptık. 2019'de işsizlik hedefi yüzde 12,9, 2020'de yüzde 11,8, 2021'de yüzde 10,6, 2022 için yüzde 9,8. Orta vadede de işsizlikle mücadele edeceğiz.

"TÜRKİYE YENİ BİR EKONOMİK MODELE GEÇİYOR"
Bankalar için temiz bir sayfa açıldığını göreceğiz. Dolarizasyonun azaltılması için çalışacağız. Kredi kanallarının açılmasını sağlayacağız. Dolarizasyona karşı tedbir setini devreye alacağız. İstanbul Finans Merkezi'ni 2021 sonunda devreye alacağız. Türkiye yeni bir ekonomik modele geçiyor. KOBİ'lerimize ayrı bir önem vereceğiz."

VERGİ REFORMU
Bu yıl bütçe dengesinde program hedefinin biraz üzerinde kalındığına işaret eden Albayrak, şu değerlendirmede bulundu: "Ekonomideki yavaşlama nedeniyle gelirlerimizin hedeflerimizin altında kalması bu sonuçtaki önemli faktörlerden birisi oldu. Böylesi zor bir dönemde ekonomiyi desteklemek, cari açığı azaltmak, enflasyonla mücadelede hedeflerimize ulaşmak için özellikle ithalatı frenlemeye yönelik adımlar atmamız da kaçınılmazdı. Önümüzdeki dönemde de gerek duyulduğunda üretime dayalı ekonomik dönüşümü finanse etmek için bütçe imkanlarını yine gerekirse kullanacağız ancak bunları yaparken her halükarda bütçe açığının milli gelire oranını yüzde 3'ün altında tutacağız. Bütçe açığının milli gelire oranında 2019'u yüzde 2,9 ile kapatmayı hedefliyoruz. 2020 ve 2021'de aynı oranı sürdürmeyi, 2022'de ise yüzde 2,6'ya düşürmeyi amaçlıyoruz. Bu kapsamda vergi adaleti sağlayacak, çok kazanandan çok, az kazanandan daha az vergi alınmasının önünü açacak ve gelirleri artıracak, uluslararası uygulamaları örnek alan bir vergi reformuyla ilgi adımları atmaya başlıyoruz. Ayrıca kamuda giderleri azaltmaya yönelik güçlü bir politika setini uygulayacağız. KİT'leri verimlilikleri artacak, kamu maliyesine yükleri azalacak şekilde yapılandırıyoruz."

Albayrak, kamu kaynaklarının kullanımının etkinliğini takip etmeyi kolaylaştıracak şeffaflığı ve hesap verebilirliği artıracak program bazlı, performans esaslı bütçelemeyi Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile birlikte hayata geçireceklerini söyledi.

Berat Albayrak, mali açıdan sürdürülebilirliği sağlamak ve kamu maliyesine olan yükü azaltmak amacıyla Sosyal Güvenlik Sistemi'nin aktüeryal dengesini güçlendirici politikaları sosyal adaleti gözeterek hayata geçireceklerini ifade etti.

Vergi tahsilat performansını artırmak amacıyla çok önemli değişiklikler yaptıklarını anlatan Albayrak, denetçilere sektör bazlı eğitimler verdiklerini, vergi tahsilat performansının haftalık olarak takip edilmesine imkân veren bir sistem kurduklarını, kamu yatırım harcamalarının ve teşvik programlarının etkinliğini artırıcı bir değişim programı başlattıklarını bildirdi.

“BU RAKAM PİYASALARA MORAL VERECEKTİR”
Bakan Albayrak’ın açıkladığı Yeni Ekonomi Programı’nın ardından gazetemize değerlendirmelerde bulunan KASİAD Başkanı Ali Arpasatan, “Hazine ve Maliye Bakanımızın açıkladığı Değişim Başlıyor Programı ile ekonomide yumuşak inişin sağlandığı ve yeniden büyüme dönemine gireceğimizin ipuçları verilmiş. Yeni dönemin temel mücadelesi enflasyon ile yapılacağı 2022 yılına yüzde 4,9 hedefi konulmasından anlaşılıyor. Bu rakam piyasalara moral verecektir. Mal ve hizmet piyasalarında rekabeti ve derinliği artıracak yapısal dönüşümlerin yapılacak olması önemli. Büyüme hedefi 2020-2021-2022 için yüzde 5 olarak öngörülmüş. Bu rakam artan nüfusa baktığımızda olması gereken bir rakam” şeklinde konuştu.

“İŞSİZLİKTE YÜZDE 5 ORANI BİZİM ÜLKEMİZİN HER DAİM HEDEFİ OLMALI”
“Önümüzdeki dönem sadece katma değerli değil teknolojik katma değer üreten ülkelerin dönemi olacaktır” diyen Arpasatan, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “İvme paketi ile başlatılan ihracatı ve yerlileştirmeyi destekleyen sektör odaklı kredi politikasına devam edilecek olması son derece olumlu. Proje bazlı yatırım teşvik sistemi başta olmak üzere ARGE, yenilikçilik ve teknolojik dönüşümle katma değerli ürünlere extra destek verilecek olması, sanayide kapasite arttıracak, maliyetleri düşürecek, rekabet potansiyeli kazandıracak Ulusal Verimlilik Planı’nı devreye alınacak olması ayrıca değerli. Kapsamlı olarak bir mevzuat taramasının başlamış olması, şirketleri büyümeme yönünden teşvik eden, büyümeden kaçındıran düzenlemelerin gözden geçirilmesi arzusu yine büyüme konusundaki kararlığa bir işaret. İstihdam teşviklerinin etki analizi yapılarak, teşviklerin ihtiyaçlara göre yeniden tasarlanması rekabetçilik için önemli bir adım olur. Sonuç itibarı ile enflasyon, faiz ve işsizlikte yüzde 5 oranı bizim ülkemizin her daim hedefi olmalı. Önümüzdeki dönem sadece katma değerli değil teknolojik katma değer üreten ülkelerin dönemi olacaktır.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz