Bir çok sektörde olduğu gibi beyaz eşya sektörü de kan ağlıyor. Seçimlerin beyaz eşya sektörünü etkilediğini dile getiren Çokyiğit, 1 Kasım seçimlerinin ardından piyasanın tekrar hareketleneceğini savundu.

Genel seçimlerin ardından hükümetin kurulaması birçok sektörün durgunluk yaşamasına sebep oldu. Partiler arasında koalisyonun gerçekleşememesinden sonra gözler 1 Kasım’da yapılacak olan seçime çevrildi. Son bir iki aydır döviz kurları esnafı zor duruma sokması işlerin durgunluğuna sebebiyet verdi. Şuan ise gözler 1 Kasım seçimlerinde. Kahramanmaraşlı esnaflar seçimden sonra hükümetin kurulmasını ya da koalisyon hükümetinin gerçekleşmesini istiyor. Gazetemize esnafların sıkıntılarını anlatan beyaz eşya satıcısı Zeynal Çokyiğit, tüm vatandaşların 7 Haziran’dan sonra korkak davrandığının altını çizdi. Çokyiğit, Doların yükselmesi vatandaşları ve esnafları zor durumda bıraktığını belirterek, Türkiye ve Kahramanmaraş için mutlu huzurlu günler vaat etti. Seçimler, kurban bayramı ve ardından okulların açılması vatandaşların alım gücünün düşürdüğünü ifade eden Çokyiğit, “Özellikle dövizin sürekli inip çıkmasından dolayı halk harcamalarını kısıtladı. Hal böyle olunca ister istemez piyasada bir hareketsizlik var” dedi.

‘SON YILLARIN EN DURGUN GEÇEN SEZONU’
Uzun yıllardır beyaz eşya ve mobilya sektöründe olduğunu söyleyen Çokyiğit, bu zamana kadar geçirdikleri en kötü ve durgun sezon olduğunun altını çizdi. Çokyiğit, “15 yıldır beyaz eşya sektörü içindeyim. Genel olarak baktığımız zaman mobilya ve beyaz eşya sektörü siyasi istikrarsızlıktan buna bağlı olarak dövizde ki artıştan ve buna benzer dalgalanmalardan olumsuz etkilendi. Bu sezon mobilya ve özellikle beyaz eşya olaraktan çok kötü geçiyor. Vatandaşın alım gücü düşmüş durumda. Son yıllarda en kötü geçen sezon diyebilirim. Şu an seçimden dolayı vatandaşlarımızda bir bekleme var. Bununla birlikte bu sezonun kötü geçmesinin diğer nedenleri ise Kurban Bayramı’ndan yeni çıkmış olmamız akabinde okulların açılması vatandaşların çocuklarına harcadıkları okul masrafları ister istemez vatandaşın alım gücünü bir hayli kısıtladı. Bizde esnaf olarak bir an önce seçimin yapılması ve ülkedeki istikrarın tekrar sağlanmasını istiyoruz ki piyasada tekrar bir canlanma olabilsin” şeklinde konuştu.

‘VATANDAŞ ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ’
Hem ortada ki istikrarsızlık hem de ihtiyaçların üst üste gelmesinde dolayı vatandaşın alım gücünün düştüğünü belirten Çokyiğit, bir an önce seçimi bekledikleri ve ülkenin istikrara kavuştuktan sonra piyasanın tekrar canlanabileceğini söyledi. Çokyiğit, “Şu an herkes seçime odaklanmış durumda. Çünkü vatandaşlar ona göre yatırım yapacak, ev alacak veya evine beyaz eşya, mobilya alacak. Az öncede dediğim gibi hem ortada olan belirsizlik hem de ihtiyaçların üst üste gelmesinden dolayı vatandaş alım gücü bakımdan bazı sıkıntılar yaşıyor. Seçimden sonra kurulacak olan yeni hükümetin KDV’yi indirmesi, taksit imkânını artırması vatandaşı almak için özendirecektir. İnşallah bunlar olursa piyasaya bir canlılık gelmesi mümkün. Bizim mağazada ki sattığımız mobilya ve beyaz eşyalarda dövizin çokta bir etkisi olmuyor. Yani elimizden geldiğince ekonomide ki olumsuz gelişmeleri en aza indirerek uygun fiyata satmaya çalışıyoruz. Ama tabii şu an ister istemez fiyat artışları olmak zorunda. Biz dükkânımızda biraz da olsa piyasaya hareketlilik katması açısından eskiyi getir, yeniyi götür kampanyası başlattık. Doğal olarak da bu piyasaya birazda olsa canlılık kazandıracak diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Haber: Emre Akkış
Fotoğraf: Serkan Ardıç

Editör: Mahmut Beyaz