Kahramanmaraş\'ta yedi yıl önce İl Özel İdaresi desteğiyle çilek üretimine başlayan çiftçiler, ardından 300 dönüm araziye ektikleri pembe domatesten yılda 2 bin 400 ton hasat elde ediyor.

Üreticilerden Haydar Göçmen: \"Herkes para kazanmanın keyfini yaşamaya başladı, farklı ürünleri yetiştirebileceğimizin farkına vardık ve pembe domates üretimine başladık.\"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu: \"Girişimcilerimizin çilekte elde ettikleri bir başarı hikayesi var. Şimdi bunu farklı ürünlerle yapmaya çalışıyorlar.\"

Türkoğlu ilçesine bağlı Muratçakıroğlu ve Kaledibi mahallelerinde, devlet desteğiyle modern çilek üretimine başlayan ve bu sayede önemli gelir elde eden çiftçilerin yüzü şimdi de pembe domatesle gülüyor. 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünde görevli ziraat mühendisinin teşviki ve İl Özel İdaresinin kendilerine sağladığı finans desteğiyle çilek üretimine başlayan üreticiler, yaklaşık 7 yıldır çilek yetiştiriyor. Ürettikleri çileği bölge illerine pazarlayan çiftçiler, çevre mahallelerdeki işsizlere de istihdam sağlıyor. 

Çilekle yaşamları bir anda değişen mahalleli, pembe domates üretimine de başladı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün desteğiyle 300 dönüm araziye domates eken 50 çiftçi, yılda 2 bin 400 ton organik domates hasat etti. 

Tadı ve dayanıklılığıyla tüketicilerin ilgisini çeken ürünün kilogramını 1,5 liradan satışa sunan girişimciler, çilekten sonra şimdi domatesle başarı hikayesi yazıyor. 

Para kazanmanın keyfini yaşıyorlar

Üreticilerden Haydar Göçmen pembe domatesin diğer ürünlere göre daha fazla rağbet gördüğünü belirtti.

Çileğin kendileri açısından dönüm noktası olduğunu ifade eden Göçmen, \"Bu sayede büyük şehirlere göç önlendi hatta buralardan evlerine dönen oldu. Herkes para kazanmanın keyfini yaşamaya başladı. Farklı ürünleri yetiştirebileceğimizin farkına vardık ve pembe domates üretimine başladık\" dedi. 

\"Toprağımızın kıymetini anladık\"

Doğal ortamda organik domates yetiştirdiklerini anlatan Göçmen, gelecek yıllarda farklı ürünlere yöneleceklerini söyledi.

Yaz döneminde iyi para kazandıklarını belirten Göçmen, \"Çilekten sonra pembe domatesle yüzümüz güldü, tüccar olduk. Bu süreçte devletimiz bize çok büyük destek oldu. Özellikle ziraat mühendisi arkadaşlar tüm sorunlarımızla yakından ilgilendi. Hatta pazar araştırması dahi yaptılar. Şu anda halimiz çok şükür çok iyi. Herkes para kazanıyor, bereketli toprağımızın kıymetini anlamaya başladık. Eskiden kendi tüketimimiz için domates ekerdik şimdi bu işin ticaretini yapıyoruz\" ifadelerini kullandı.

Sultan Kırkır da çilek ve domatesle gelirlerinin arttığını dile getirdi. 

Bu sayede yaşamlarının değiştiğini hatırlatan Kırkır, \"Birçok komşum evini yeniledi, hatta araba alanlar oldu. Yatırım yapıyoruz, üretimimizi artırıyoruz. Köyümüz çok canlandı ve hayatımızdan memnunuz\" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu da doğru tarım uygulamaları kapsamında kırsalda yaşayan vatandaşları yönlendirmeye çalıştıklarını kaydetti. 

Muratçakıroğlu ve Kaledibi mahallelerinde domates yetiştiriciliğinin artması için çalışmalar yaptıklarını ifade eden Emiroğlu, \"Mahalle sakinleri için pembe domates gelir kapısı haline geldi. Girişimcilerimizin çilekte elde ettikleri bir başarı hikayesi var. Şimdi bunu farklı ürünlerle yapmaya çalışıyorlar. Bizler de kendilerine yardımcı oluyoruz. Burada da çevreye duyarlı sağlıklı üretimi öneriyoruz\" diye konuştu.  AA
Editör: Mahmut Beyaz