Kahramanmaraş Şazibey Halk Pazarı esnaflarından Veli Kalın, seçim öncesi esnafın durumunu değerlendirdi.

Türkiye genelinde yapılan 7 Haziran Genel Seçimlerinden sonra piyasalarda yaşanan durgunluk devam ediyor. Birçok sektörde olduğu gibi Pazar esnafını da oldukça etkileyen bu durgunluk, 1 Kasım da yapılacak olan seçimlerden sonra yerini kış hazırlıklarıyla birlikte gelen hareketliliğe bırakacak. Pazar esnafı yapılacak olan seçimden sonra piyasalardaki bu durgunluğun geçeceğini tahmin ediliyor. Kahramanmaraş’ta merkezine bağlı Şazibey Halk Pazarı da piyasalardaki bu hareketsizlikten nasibini aldı. Pazarda balık sezonunun açılması ve ardından da okullarında açılması sonrası biraz olsun işlerin hareketlendiğini söyleyen Pazar esnafı fiyatlarında geçen yıla oranla mevsim normallerinde olduğunu söyledi.

‘PAZARDA BEKLİDĞİMİZ HAREKETLİLİK OLMADI’
Kahramanmaraş Şazibey Halk Pazarı esnaflarından Veli Kalın, kış yaklaşmasına rağmen pazarda beklenen hareketliğin olmadığını söyledi. Kalın, “Kışın yaklaşmasına rağmen pazarda herhangi bir hareketlilik olmadı. Biz Pazar esnafı olarak bunu hareketsizliğin nedenini yaklaşan seçimlere bağlıyoruz. Seçimler nedeniyle vatandaşta biraz tedirginlik var. Ülkenin durumunun ne olacağını herkes çok merak ediyor. Seçimlerin ardından tekrar işlerin hareketleneceğini ve açılacağını tahmin ediyoruz” dedi.

‘TÜRKİYE GENELİNDEKİ DURGUNLUK PAZAR ESNAFINA DA YANSIDI’
Türkiye genelindeki durgunluğun Kahramanmaraş’ı da etkilediğini belirten Kalın, bu durgunluğun nedenlerini de açıkladı. Kalın, “Ülkemizde yaşanan son olaylar genel olarak Türkiye piyasasını etkilediği için bu ister istemez Kahramanmaraş piyasasına da yansıdı. Özellikle orta doğuda yaşanan sıkıntılar oraya olan ihracatı adeta durma noktasına getirdi. Vatandaş kazanamayınca alım gücü de düştü. Tabi ihracatın yanında ülke içi ticarette bu olumsuzluklardan nasibini aldı. Doğuda yaşanan terör olaylarından dolayı batıdan doğuya yapılan iç ticarette yavaşladı. Genel olarak bakıldığında vatandaş ticaret yapamayınca para kazanamadı ve bu durum semt pazarlarına kadar taşındı. Biz 7 Haziran seçimlerinden sonra genel olarak işlerimizin zayıfladığını söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

‘BALIK SEZONU BİZİ AYAKTA TUTUYOR’
Genel olarak pazarda işlerin durgun olduğu söyleyen Kalın, kış aylarının yaklaşması ve balık sezonunun açılmasının satışları biraz arttırdığını söyledi. Kalın, “Şu anda biz yerli Pazar esnafını ayakta tutan tek şey havaların soğumasıyla birlikte balık sezonu açıldı. Balık sezonunun açılmasıyla birlikte işlerimiz biraz daha hareketlendi. İnsanlar pazara balık almaya geliyorlar ve balığın yanın da yeşilliği ve sebzesini buradan alıyorlar. Bu da biraz olsun işlerimizi hareketlendiriyor. Yaklaşık bir ay sonra havalar iyice soğur ve balık sezonu tamamıyla açılır o zaman biraz daha işlerimizin artacağını düşünüyorum. Ayrıca bir ay sonra seçimlerde olacak seçim sonrası da bir hareketlilik yaşanacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

‘GENEL OLARAK MEMUR KESMİNE HİTAP EDİYORUZ’
Şazibey Halk Pazarı olarak genel olarak memur ve öğrenci kesimine hitap ettiklerini dile getiren Kalın, okulların acımasıyla birlikte biraz daha işlerin açılabileceğini söyledi. Kalın, “Biz burada semt pazarı olarak daha çok memur kesimine hitap ediyoruz. Bunun yanında çoğunluğu şehir merkezinde oturan üniversite öğrencileri de bizim müşteri potansiyelimizi oluşturuyor. Öğrencilerin gelmesi okulların açılması ile birlikte yeni yine bir kıpırdanma olmasını bekliyoruz. Okullar açıldı, balık sezonu başladı bunun yanında seçimlerinde olmasıyla birlikte işlerimizin eski hareketliliğine kavuşacağını düşünüyoruz. Zaten biz kapalı semt pazarı olduğumuz için daha çok kış aylarında işlerimizi daha da iyi oluyor” diye konuştu.

’10 YILDIR BU PAZARDAYIZ’
Yaklaşık 10 yıldır pazarda esnaflık yaptığını söyleyen Kalın, genellikle kaliteli ve taze ürünleri sattıkların söyledi. “Biz Ayyıldız Manav olarak bu Pazar açıldığında beri vatandaşa hizmet veriyoruz. Yani yaklaşık 10 yıldır buradayız ve vatandaşa kaliteli ürün sunuyoruz. Hemen hemen her gün yaş meyve sebze haline giderek ürünlerimizi taze meyve ve sebzelerle yeniliyoruz. Belli bir kalite standartlarımız ver ve bu standartlardan asla taviz vermiyoruz. Bunun dışında bağda bahçede kendi yetiştirdiğimiz tamamıyla doğal ürünlerimizi de kendi iş yerimizde vatandaşın hizmetine sunuyoruz. Bu nedenle vatandaşlar tarafından çok tercih edile manavlardan biriyiz” dedi.

‘FİYATLAR GEÇEN YILA ORANLA DAHA UCUZ’
Geçen yıla oranla fiyatların daha uygun olduğunu söyleyen Kalın, geçiş mevsimi olmasına rağmen piyasalarda herhangi bir pahalılık olmadığını söyledi. Kalın, “Genel olarak ürünlerin fiyatlarına gelecek olursak geçen yıla oranla fiyatlar oldukça düşük. Bildiğiniz gibi geçen yıl ağır kış şartları yaşandığı için özellikle yazdan kışa geçerken fiyatlar bir hayli yüksekti fakat bu yıl öyle değil. Fiyatlar Pazar genelinde gayet uygun. Tabi önümüz kış olduğu için doğal olarak hava sıcaklığı düşecek ve yağışlar artacak. Bu da üreticini hasat yapmasını engelleyeceği için piyasada mal azalacak. Bu da doğal olarak fiyatları arttıracak. Bu geçiş döneminin vatandaşlar tarafından iyi değerlendirilmesini tavsiye ediyorum” şeklinde konuştu.

Haber: Furkan Gök

Editör: Mahmut Beyaz