1985 yılından bu yana Elbistan-Nurhak Karayolu üzerinde faaliyet gösteren Elbistan Şeker Fabrikası, geçtiğimiz aylarda büyük tartışmalarla birlikte Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca yapılan ihale sonucunda 297 milyon liraya Mutlucan Tuz Madencilik İnşaat Turizm Otomotiv Petrol Nakliye Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye satılan Elbistan Şeker Fabrikası’na devredilmişti. Türk Şeker verilerine göre, 33 yıl önce 2 bin 400 dekarlık bir alan üzerine kurularak şeker üretimine başlayan Elbistan Şeker Fabrikası’nda 180’i daimi, 101’i de geçici işçi ve 33’ü de memur olmak üzere 314 kişi istihdam ediliyordu. 2016-2017 kampanya döneminde 2 bin 710 çiftçinin 7 bin 80 hektarlık bir alanda ektiği 411 bin şeker pancarını işleyerek 48 bin 50 ton kristal şeker üretmişti. Fabrikada şekerin yanında 17 bin 671 ton melas ile 98 bin 195 ton yaş küspe üretilmişti. Bölgede şeker pancarı üretimi yapan çiftçilerin en büyük geçim kaynağı olan Elbistan Şeker Fabrikası’nın özelleştirilmesi sonrası bir süre fabrika çalışmamıştı. Fabrikada bazı bölümler henüz çalışmazken, stokların da dolması sonrası alımlar gittikçe düştü. Öyle ki pancarlarını getiren çiftçiler, fabrikanın alım noktasından itibaren kilometrelerce traktör kuyruğu oluştu. Fabrikanın alım gücünün düşmesi bölgedeki çiftçiyi zora sokarken, çiftçiler yetkililerden yardım bekliyor. Yaşanan sorunları çiftçilerden Ahmet Otlutepe ve Mesut Kılınç gazetemize anlattı. Otlutepe ve Kılınç, başta AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal ve yetkililerden yardım beklediklerini söyledi.

“ESKİDEN NASILSA ÖYLE OLACAĞI SÖYLENMİŞTİ AMA...”

Şeker Fabrikası’nın özelleştirilmesinin ardından sözleşmelerin değiştiğini belirten çitçi Ahmet Otlutepe, “Elbistan’daki Şeker Fabrikası’nın özelleştirilmesinin ardından sözleşmeler baştan aşağıya değişti. İlk başta geçen yıl devlet nasıl alıyorsa, özelin de o şekilde alacağı söylenmişti. Ama şuan da fabrika açılalı bir ay oldu, hatta geçti. Şartların çoğunluğuna uyulmuyor, giriş sırasından tutun da içeriye girdikten sonra boşaltma, pancara veriler pirelere kadar eksiklik var. Atıyorum ben 20 ton şeker pancarı getiriyorsam ben, bir tonunu kendisi alıyor. Bize pancar foşası diyorlar, küspe veriyordu devlet, her getirdiğinde bir tona yüzde 20 küspe veriyordu. Yani 100 ton küspeye 20 ton küspe veriyordu bu zamana kadar. İlk başta bunlar da veriyordu, şimdi vermiyorlar” dedi.

“ZIPÇIĞI BİLE ARTIK ALAMIYORUZ”

Elbistan’ın ve çevre ilçelerinin geçim kaynağının daha çok tarım ve hayvancılık olduğunu belirten Otlutepe, eskiden pancarın uç kısmı olan zıpçığın kendilerine verildiğini fakat şuan da alamadıklarını belirterek, “Burada biz pancarın uç kısmına zıpçık diyoruz, devlet önceden ufak bir parayla çiftçiye veriyordu, şuan da onu da kaldırdılar. Tonu 50 milyon, geleceksin buradan kim olursan ol, ister çiftçi ister hayvancı ol, parayı almadan bize zıpçığı da vermiyor. Şuan da fabrikaya mahsul getiren buranın çiftçilerinin tamamı mağdur. Neresinden bakarsanız bakın, burada herkes mağdur” ifadelerini kullandı.

“FİLOLARI ARTIK AÇMIYORLAR”

Fabrikanın çevresinde kilometrelerde traktör kuyruğu oluştuğunun altını çizen Otlutepe, “Kilometrelerce fabrikanın çevresinde şeker pancarı dolu traktör kuyruğu var. Alım yapmıyorlar. Devlet eskiden filo açıyordu, atıyorum beton filolar var, onlar dolduğu zaman toprak filoya geçiyordu. Bu zamana kadar adam toprak filoyu açmadı. Uzunca şeker pancarı kuyruğunun olmasının sebebi o. İki güne yakın bekledik, yeni açtılar ama iş işten geçti. Yığma oldu, tıkandı burası. Fabrika da zaten düzgün çalışmıyor. Bizim canımızı en çok yakın pancar alımının az olması. Burada analiz yok, pireyi yüksek, şeker oranımızı düşük veriyor. Şeker oranının gelmesine göre fabrika fiyat veriyor. Atıyorum yüzde 16, polar geldiğinde 235 TL’den alıyor tonunu” şeklinde konuştu.

“MAHİR ÜNAL’DAN YARDIM BEKLİYORUZ”

Yetkililerden yardım beklediklerini belirten Otlutepe, “Devletimizin yetkililerinden yardım bekliyoruz, bizim sorunumuza el atmalılar. Geçtiğimiz gün Elbistan’ımıza AK Parti Genel Başkanımız Mahir Ünal geldi, cami açılışının töreninde konuşma yaptı. Ben orada yanına gidip bunları diye getirecektim ama huzursuzluk çıkarmak istemedim. Güzel bir çalışma yapmışlar, olumsuzlukları söylemek yanlış olurdu. Ama burada bizim derdimizi anlatacağımız bir kurum da yok, başvuracağımız bir mevkii de yok. Çiftçi kendi haline bırakılmış. Mesela bizim Ziraat Odamız var, her çiftçiden dönüm başına senelik para alıyor ama çiftçinin sorunlarıyla ilgilenmiyor. Memurun sendikası var, bizim de ziraat odamız var, gelip te daha bir gün burada bu çiftçi nasıl iş yapıyor, ne sıkıntısı var diye düşünmediler. 15 seneden bu yana bu fabrikaya geliyorum, ben kimsenin geldiğini görmedim. Ama masa başında oturuyor, paramızı da alıp cebine koyuyor. Ne işe de yaradığını bilmiyoruz” dedi.

“İKİ GÜN ŞEKER PANCARINI TESLİM ETMEYİ BEKLİYORUZ”

Bir diğer çiftçi Mesut Kılınç ise özelleştirmenin ardından ilk dönemde alımların iyi olduğunu fakat şuan da sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Kılınç, “Elbistan Şeker Fabrikası’nın özelleştirilmesinin ardından ilk dönemler alımlar iyiydi ama şuan çok sıkıntı var. Makinalar ağır çalıştırılıyor, stokları da dolduğu için alımları düşürdüler. Yoksa ilk dönem gerçekten güzel alıyorlardı. Aşağı yukarı bir iki gün şeker pancarını teslim etmek için sıra bekliyoruz. Biz yetkililerden yardım bekliyoruz. Bu bölgenin insanlarının tek geçim kaynağı bu, o yüzden durumumuz pek iyi değil. Bizlere daha çok destek verilmesini istiyoruz. Son bir haftadır aşırı derece sıkıntı yaşıyor” ifadelerini kullandı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz