Maliye Bakanlığı tarafından 31 Ekim 2018 tarihinde açıklanan ve 31 Aralık 2018 tarihine kadar geçerli olacağı belirtilen ÖTV ve KDV indirimleri, 3 ay daha eklenerek 31 Mart 2019’a kadar uzatılmıştı. İlk ÖTV indirimleriyle birlikte beyaz eşya sektörü, 2017 yılında yüzde 7.3 büyümüştü. Alt bileşenlerde ihracat yüzde 6 artarken, ÖTV teşviki ile de iç satışlarda yüzde 11 oranında yukarı yönlü önemli bir ivme yakalanmıştı. Beyaz eşya sektörünün önemli isimlerinin yaptığı açıklamalara göre bu büyümenin Türkiye ekonomisinin üstünde gerçekleştiği söylenirken, beyaz eşya satan esnaflara ise bu dönem can suyu gibi gelmişti. 2018’de ise beyaz eşya sektöründe ihracattaki yüzde 6’lık büyümeye karşın, iç satışlardaki  yüzde 17 daralma sebebiyle toplamda yüzde 1 civarında küçülme yaşandı. Ekonomik durgunluğa geçici bir önlem olsa da ÖTV desteği sektöre olumlu katkı sağlarken, özellikle yeni bir ev kuran yada bir düğün hazırlığında olan insanların en çok talep ettiği beyaz eşya noktasında ÖTV indirimi 31 Mart’ta sona erecek. Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Aygün AVM Genel Müdür Yardımcısı Fatih Aygün, beyaz eşya almak isteyen tüketicileri ellerini çabuk tutmaları noktasında uyardı.

“ESKİ ÜRÜNLERİ DEĞİŞTİRMENİN TAM ZAMANI”

ÖTV desteğinin sektöre olumlu katkı sağladığını, vatandaşların da bu destekten önemli derecede faydalandığını dile getiren Aygün, “evdeki eski ürünleri değiştirmenin tam zamanı” dedi. Aygün, sözlerine şu şekilde devam etti, “2018 yılının son çeyreğinde varlığını oldukça hissettiren ekonomik durağanlığa, geçici bir önlem olsa da ÖTV desteğiyle olumlu katkı sağlanmıştır. Bu tarz vergi indirimleri doğrudan sektörümüze etki etmekte ve katma değer yaratmaktadır. Markaların da bu süreçlerde karlılık baremlerini en alt seviyelerde tutup maksimum verimlilik sağlamaya çalıştığı gerçeğini göz önüne alacak olursak evdeki eski ürünleri değiştirmenin tam zamanı diyebiliriz. Günümüz koşullarında verimlilik kavramının en önemli değer yargısı olduğunu düşünürsek, evimizde kullandığımız cihazların da verimliliğini tekrar gözden geçirmemiz gerekecektir. Nitekim elektrik enerjisi kullanan ürünlerin giderleri günümüzde bütçemizin büyük bir kısmını oluşturmaktadır. ÖTV indirimiyle yenilenecek beyaz eşyalar için ödediğimiz bedeli kısa sürede amorti edileceği verilerle kanıtlanmıştır.”

“BEYAZ EŞYA SEKTÖRÜ EKONOMİMİZİN MİHENK TAŞI”

ÖTV indiriminin beyaz eşya pazarını olumlu etkilediğini aktaran Aygün, “Sektörümüz, 2018 yılında ülkemizde 25 milyon 122 bin 660 adet üretim yapılan, bunun 6 milyon 616 bin 377 adeti iç pazarda satılmakta 600 bin kişiye doğrudan ya da dolaylı istihdam yaratılan ekonomimizin mihenk taşlarından birisi olmuştur. 2017 yılında buzdolabı, çamaşır makinası, bulaşık makinası, fırın gibi ürünlerin iç satışları %7,3 büyümüştür ancak 2018’de ihracattaki %6’lık büyümeye karşın iç satışlardaki %17 daralma sebebiyle toplamda %1 civarında küçülme olduğu görülmektedir” dedi.

“MUTLAKA İNDİRİMDEN FAYDALANIN”

Vatandaşlara 31 Mart’ta sona erecek olan ÖTV indiriminden mutlaka faydalanması gerektiğinin altını çizen Fatih Aygün, sözlerini şu şekilde tamamladı, “31 Mart’ta sona erecek ÖTV indirimi fırsatlarından tüketicilerimizin ziyadesiyle faydalanması gerekiyor. Ayrıca diğer fırsatlardan da yararlanmak adına beyaz eşya almak ya da yenilemek isteyen tüketicilerimizi Aygün AVM şubelerine davet ediyoruz.”

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz