Afşin-Elbistan A Termik Santrali ve AEL Kömür İşletmesinin Erg-Verbund Firmasına devir süreci devam ederken Maden-İş Sendikası işçi alımı için gerekli çalışmayı başlattıkları müjdesini verdi.

Maden-İş Sendikası Elbistan-Afşin Şube Başkanı Adil Bölükbaşı Termik Santraline alınacak işçilerin bölge halkından olması için gerekli gayreti gösterdiklerini belirtti. Bölükbaşı ‘‘Sendika olarak her zaman için işçilerimizin yanındayız” dedi. Maden-İş Sendikası Elbistan-Afşin Şube Başkanı Adil Bölükbaşı yaptığı konuşmada, “E.Ü.A.Ş Genel Müdürlük yetkilileriyle yapmış olduğumuz görüşmede bizden istenen devir işlemleri konusunda endişelenmememiz ve daha çok üretim yapmamızdır. Ülkemizin içinde bulunduğu şu ortamda ciddi enerji krizleri yaşanmaktadır. Bizler bu konuyla ilgili görüşmelerimizde daha çok üretim yapabilmemiz için, devir konusunun biran önce netleşmesi, işçi kardeşlerimizin psikolojilerinin düzeltilmesidir” diye konuştu.
İŞÇİ ALIMI İÇİN YETKİLİLERE TALEPLERİMİZİ İLETTİK
Bölükbaşı, İşletme içerisinde eksik gördüğümüz işçi kadrolarını ve sayısını belirleyerek rapor halinde E.Ü.A.Ş Genel Müdürlük yetkililerine sunduk, eksik işçi kadromuzun alımının acilen yapılmasını talep ettik. İşçi alımının hem bölge ekonomisi hemde işçi psikolojisini düzelterek üretimin artacağını ifade ettik ve genel müdürlük yetkilileri de işçi alımının yapılması için gerekli çalışmaları biran önce başlatacaklarını söyledi.
TERMİK SANTRALİNİN DEVRİ BÖLGEYİ OLUMSUZ ETKİLEYECEK
Bölükbaşı, konuşmasına şöyle devam etti: “İşletmenin devri gerçekleştiği takdirde, bölge halkı ve ekonomisi ciddi oranda bozulacaktır. İşletme bünyesinde çalışan personelin yüzde 85’i bölgemiz halkından oluşmaktadır. Devir sözleşmesi sonrasındaki tayin hakkı nedeniyle, çalışanlarımız ve aileleri şehir değiştirmek zorunda kalacak ve bunun sonucunda da birçok mağduriyet ortaya çıkacaktır. Kömür İşletmesi bünyesinde çalışan işçilerimiz bugüne kadar sosyal ve ekonomik anlamda tüm yatırımlarını bölgemize yapmıştır. Elbistan ve Afşin bölgesinde çalışan işçi sayısı 1020, aileleri ile birlikte yaklaşık 7000-8000 civarı bir nüfus göç etmek zorunda kalacaktır. Parçalanmış aileler söz konusu olacaktır. Göç sonrası bölge ekonomisi büyük zarar görecek ve ekonomik kayıplar meydana gelecektir. Bu olumsuz sonuçlara yol açmaması açısından, devir sürecinin başlangıcından sonra tayinlerin zamana yayılarak yapılması bölge halkımızın yararına olacaktır.”
2011 Yılında Çöllolar Kömür Havzası’nda yaşanan ve 11 kişinin ölümü ile sonuçlanan göçük olayının tedbirsizliğin sonucu olduğunu belirten Bölükbaşı şunları söyledi: “Sahalarda susuzlaştırma işlemleri gerçekleştiren jeoloji şubesinin, bölgede kurulması düşünülen Maden Müdürlüğü bünyesinde tutulması büyük önem arz etmektedir. Tayin hakkı olan kamu personeli işçilerimizin de bu birimde istihdamı gerçekleştirilebilir. Bu durumun ne denli önemli olduğunu Çöllolar Kömür Havzası’nda yaşanan göçükle daha iyi ortaya koyabiliriz. B Termik Santraline kömür vermek üzere açılan Çöllolar Kömür havzasında,2011 yılında 11 kişinin ölümüyle sonuçlanan göçük olayına sebep olarak yeraltı sularının zamanında ıslah edilmemesi gösterilmektedir. Bu tip kazaların önlenmesi ve ölümlü iş kazalarının olmaması için bu Maden Müdürlüğünün kurulması gerekmektedir. Maden ocakları iş riski, toplu ölümlere yol açan iş kazası riski en yüksek işyerleridir. Bu işyerlerinin sürekli denetim ve gözetim altında olması gerekir. Afşin-Elbistan Havzası’nda Türkiye linyit rezervinin yüzde 43’ü bulunmaktadır. Bu nedenle havzada çalışan A ve B santrallerine kömür sağlayan kışla köy ve Çöllolar sahasına ek olarak C-D ve E santrallerine kömür sağlayacak olan ocakların açılması planlanmaktadır. Bu havzanın tamamında toplam 4 Milyar 360 Milyon ton kömür işlenerek elektrik enerjisine dönüşümü sağlanacaktır. 2011 yılında yaşanan facianın bir daha yaşanmaması için tüm havzanın susuzlandırmasının, zamanında ve doğru bir şekilde devlet eliyle yapılması hayati önem arz etmektedir. Bu tip açık ocaklarda ve tüm havzada Maden Müdürlüğü bünyesinde deneyimli elemanların bulundurulması ve çalıştırılması, iş kazalarını önlemek açısından önemlidir. Maden Müdürlüğü'nün bölgede olması ve denetimlerin İSG ve iş kanununa göre ve zamanında yapılması, ölümlü iş kazalarının önlenmesi için gereklidir. Geçmişte yaşanılan göçük bölge insanını derinden yaralamıştır. Bu kazaların tekrar yaşanmaması için bu konulara dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu düşüncelerimizi E.Ü.A.Ş Genel Müdürlüğü yetkilileri, Bölge Milletvekillerimiz, Bakanımız Mahir Ünal ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Süleyman Soylu'ya ileterek kurulması istenilen Maden Müdürlüğü E.Ü.A.Ş Yönetim kurulunda bu müdürlükle ilgile çalışmalar başlatıldı ve olumlu sonuçlar alındı.” Bölükbaşı, Sendika olarak işçilerin her zaman yanında olduklarını, işçilerin rahat ve huzurlu olmalarını, her zaman tek yumruk olarak beraber çalışıp üreteceklerini ve sürecin yakın takipçisi olduklarını belirtti.

Erdi İşbilir/Elbistan

Editör: Mahmut Beyaz