Kuyumcular Odası Başkanı Hacı Mustafa Öz, altındaki devam eden belirsizlikle ilgili açıklama yaptı. Öz, 1 Kasım seçimleri sonrasında ortaya çıkabilecek olası bir belirsizliğin altın fiyatlarını yükseltebileceğini savundu.

Altın fiyatlarının 105 ile 112 lira arasındaki fiyatlarda oynadığını belirten Oda Başkanı Hacı Mustafa Öz, bu hareketlenmeyi Dubai, Kuzey Irak gibi Ortadoğu ülkeleri ve Ortadoğu’da yaşanan savaşlara bağladı. Türkiye'nin ons bazında altın fiyatlarında belirleyici olmadığını anlatan Öz, “Geçen hafta ons bazında bir gerileme oldu. Bunda Rusya'nın Suriye meselesine karşı ülkelerin düşüncelerine karşı katı durmaması. Bu bölge açısından rahatlatıcı, pozitif bir hareketlenme oldu. İç piyasada ise Türkiye'nin 7 Haziran seçimleri sonrasında dolar fiyatlarının artmasına bağlı olarak altın fiyatları yükseldi. 1 Kasım seçimleri sonrasında Türkiye'de 7 Haziran seçimleri sonrası belirsizlik ortamında olduğu gibi dolar fiyatlarında artış olursa, altın fiyatlarında da yükselme olacaktır" dedi.

OLUMSUZ YÖNDE ETKİLENDİ
Hükümetin kurulaması kuyumculuk sektöründe olumsuz yönde etkilediğini söyleyen Öz,

“Şu anda kuyumcu sektöründe hiçbir imalatçı çalışmıyor. İhracatla ilgili de Dubai, Kuzey Irak gibi Ortadoğu ülkeleri ve Ortadoğu’da yaşanan savaşlar da bizi etkiledi. Dubai konvektöründe de sıkıntılar var. Dünyada ki bu gelişmeler tamamen kuyumcu sektörünü etkiliyor” şeklinde konuştu. Seçimden sonra çıkacak olumlu bir durumda sektörün rahatlayacağını belirten Öz “Beklentilerimiz tamamen seçime odaklıdır” dedi.

ALTINŞEHİR SIKINTIYI BİTİRECEK
Altınşehir Projesinin de son aşamasına geldiğini bildiren Öz şöyle konuştu:

Altınşehir’de bittiği zaman kuyumcuların sıkıntıları büyük ölçüde azalacak. Altınşehir’i tamamladığımız zaman Dubai’den ve Kuzey Irak’tan buraya alım heyetleri gelecektir. Şu an ki işyerleri kötü bir görünüm içerisinde dışarıdan gelen alıcıları bu tür yerlere girdirdiğimiz zaman bu imkanlarda üretim yapan insanlardan ben ticaret yapmam diyorlar. Projemiz bittiği zaman onları çok daha güzel ortamlarda ağırlayacağız. Çok kaliteli işyerlerimizle belli bir düzen içerisinde görünce buraya gelen yabancı misafirleri daha güzel şekilde ağırlayacaklar.

Bu tür çarşılar yapıldığı zaman buralar her zaman cazibe merkezi olmuştur. Kahramanmaraş İstanbul’dan sonra en büyük üretim merkezidir. Türkiye’de ki tüm kuyumcuları topladığımıza zaman hepsi bir kuyumcu yapıyor. Bu açıdan bizim İstanbul’a yetişmemiz gerekir. İstanbul’a yetişmemiz demek dünya liderliğine gitmek demektir” şeklinde konuştu. Haber: Mücahit Dalkara

Editör: Mahmut Beyaz