Tüm dünyada yaşanan kuraklıkla birlikte azalan verimlilik kuşkusuz en çok çiftçileri etkiledi. Özellikle son birkaç yılda gerek rekolte gerekse de diğer faktörlerden beklediğini ve istediğini alamayan çiftçi, üstüne bir de dolar kuruna bağlı olarak girdi maliyetleri yükselince daha da zorlandı. Konuyla ilgili konuşan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, “Önümüzdeki hafta sonundan itibaren gübrede, akaryakıtta düşüş olmasını bekliyoruz. Tam da bu sıralar çiftçimizin sıkıntılı günler yaşadığı zamanlar. Üretimde hem girdi maliyetleriyle mücadele ederken hem de doğal şartlarda kurak geçen sezonda yağışlar azken 2022 yılı desteklerinin bir an önce verilmesi gerekiyor. En büyük girdi gübre girdisi. Önümüzdeki haftadan itibaren artık gübreye ihtiyaç duyan ürünlerin düşük maliyetlerdeki gübrelerle ekilmesini ümit ediyoruz” şeklinde konuştu.

“FİYATLARIN UCUZLAMASINI BEKLİYORUZ”
Çetinkaya, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Dolar kurunun yüksek olması ve dolayısıyla girdi maliyetlerinin yüksek olması hasebiyle akaryakıt, gübre ve çiftçinin kullanmış olduğu birçok ürünün maliyeti artmıştı. Geçtiğimiz günlerde cumhurbaşkanımızın yapmış olduğu açıklamadan sonra dolar kuru ciddi anlamda düşüş yaşadı. Bu düşüşe bağlı olarak ta ümit ediyoruz ki tarım sektörü olarak çiftçilerin kullanmış olduğu en başta gübre, mazot, ilaç, tohum ve yem gibi ürünlerin fiyatlarının ucuzlamasını bekliyoruz. Çiftçilerimizin zor günler yaşadığı özellikle bu ekim sürecinde girdi maliyetlerinin dolar kurundan arttığı öne sürülüyordu. Tabii şimdi dolar kurunun düşmesiyle beraber ürünlerin fiyatlarının ucuzlamasını da bekliyoruz. Buna müdahale edilmesini istiyoruz.

“2021’DE REKOLTEDE CİDDİ AZALMA YAŞANDI”
2021 yılı tüm dünya da artan küresel ısınma etkisi nedeniyle daha kurak geçmeye başladı. Birçok bölgelerimizde yağışların az olması ve sulama kanallarının yeteri kadar dolmaması nedeniyle rekoltede ciddi azalma yaşandı. Bu gelişmelerle birlikte 2021 yılı sıkıntılı geçti. 

“DENGESİZ FİYAT İSTİKRARSIZLIĞI ÇİFTÇİYİ ZORLADI”
Maliyet girdi fiyatlarının her geçen gün artması ve dengesiz fiyat istikrarsızlığı yüzünden gübre de mazotta elektrikte ve akaryakıtta her geçen gün artmasına neden oldu. Girdi ile ürün fiyatları arasında ki farkın çok fazla olması çiftçimizi üzdü. Dünya piyasasında da aynı şekilde fiyatlar arttı fakat maliyetler bizim ülkemizde ki kadar büyük bir sorun olmadı. Pandemi ve doğal afetler neticesinde ciddi anlamda zarar gördük.2022 yılı da verdiği sinyaller çerçevesinde kolay bir yıl olmayacak. 

“TARIM OLMAZSA OLMAZIMIZ
Tarım olmazsa olmazımız. Pandemi de özellikle gördük ki insanlar ayakkabı elbise almadılar. Gıda alışverişi yaptılar. Çiftçilerimizin kendi bağında bahçesinde üretim yapabilmesi için desteklerin verilmesi lazım.  Çiftçilerin klasik tarımdan modern tarıma geçebilmesi için para kazanması lazım. Geçimini sağlayacak parayı kazanıp temel masraflarını çıkarıp bir kenara koyduğu takdirde teknolojiye yatırım yapar zaten. Para kazanamadığı bir işe kim yatırım yapar? Maalesef teknolojiyi satın alacak seviyede değiliz. Çiftçi gününü kurtarmanın hesabında.”

Editör: Mahmut Beyaz