Korona virüs salgını sonrası konut kredisinde faizlerin düşürülmesi sonrası hareketli günler geçiren gayrimenkul sektörü, faizlerin yeniden yükselmesiyle birlikte stabil hale döndü. Bu dönemde talebin çok olması nedeniyle fiyatı neredeyse 2 katına çıkan dairelerde faizlerin yükselmesine rağmen fiyatta herhangi bir düşüş gerçekleşmedi. Konuyla ilgili konuşan Doğrufiyat.net Kahramanmaraş Şube Müdürü Ali Osman Aslantürk, “evlere olan talep fiyatları yükseltti. 250 bin lira olan ev, 450 bin liraya satıldı. Ev fiyatlarının yükselmesi kira fiyatlarını da yükseltti. 800 TL kira 1500 TL oldu” diye konuştu.

“KONUT SATIŞLARINDA BİR DÜŞÜŞ OLACAKTIR”
Aslantürk, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “İnşaat 400-500’e yakın sektörün temeli. İnşaatın temel taşından tutun camcısı-mobilyacısı-pimapencisi-cam balkoncusu-parkecisi burada saymakla bitiremeyeceğim sektör isimleri. Tek başına bir konut satışı 25 ayrı sektörün canlanmasını sağlıyor. Kamu bankalarında sıfır ve ikinci el evler için 0.64 ve 0.74 kredi imkânı sağlandı. Ancak 2. el evler için şartlar değişti. Konut satışları bu kampanya ile birlikte çok arttı. Ekonomi iyi bir ivme kazanarak canlanıyordu. Oranlar durduruldu. Biz en azından yıl sonuna kadar bu kampanyanın devam etmesini bekliyorduk. Beklediğimiz gibi olmadı. Tabii ki konut satışlarında bir düşüş olacaktır.

“FİYATLARDA YÜZDE 50’YE VARAN ARTIŞLAR YAŞANDI”
Kredi kampanyasının ardından fiyatlarda yüzde 50’ye varan artışlar yaşandı. Kampanya sona erdikten sonra satışların düşmesiyle birlikte bu fiyatların da normale döneceğini düşünmüyorum. Satan satarsam tekrar yerine aynısını alamamam korkusu sarmış vaziyette idi. Yeni konutta ciddi bir üretim olmadığı için, yaklaşık iki yıldır durağanlık yaşanıyordu. Yeni çıkacak projelerin eğer kampanya devam ederse, kampanyaya sıfır üzerinden yeniden yoğunlaşma olur. Yanında da ikinci ellerde yine müşterinin tarzına, bütçesine göre talep olmaya devam edecektir.

“KONUTLARA TALEBİN AZALMASI DA YÜKSELEN KONUT FİYATLARINI DÜŞÜRMEYECEK”
Kredi faizlerinin düştüğü süreçte konut ihtiyacı olmayan vatandaşlarımız bile ev aldı. Aslına bakarsanız bu tehlikeli bir durumdu. Çünkü insanlarımız borçlanarak ev sahibi oldular. Şu an pandemiden dolayı vatandaşlarımızın ekonomik durumu ortada. Bunun yanında evlere olan talep fiyatları yükseltti. 250 bin lira olan ev, 450 bin liraya satıldı. Ev fiyatlarının yükselmesi kira fiyatlarını da yükseltti. 800 TL kira 1500 TL oldu. Kampanyalar sonlandırılınca. Bu da konut satışlarının stabil hale gelmesine sebep oldu. Konutlara talebin azalması da yükselen konut fiyatlarını düşürmeyecek. Hatta konut fiyatları yükselmeye devam edecektir. Maliyetler yeni yapılan daire vb. gayrimenkullere mutlaka yansıyacaktır. Emlak sektörü insanın olduğu her yerde hiç bir zaman için bitmez. Doğrufiyat Kahramanmaraş Şubesi olarak tüm emlak danışmanlık hizmetleri için ücretsiz olarak danışabilirsiniz. Ekibimiz hizmetinizdedir.”
 Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz