Kuyumculuk ve altın imal sektöründe İstanbul’dan sonra akla ilk gelen il olan Kahramanmaraş, birbirinden değerli altınlarıyla göz kamaştırıyor. Büyüyen altın sektörüyle gelişmeye devam eden ve buna yönelik ciddi adımlar atan Kahramanmaraş, aynı zamanda şehrin kendine has takılarıyla da kendini tüm dünyaya gösteriyor. 450‘ye yakın firma, imalathanesi ve yılda 40 ton altın işlenmesiyle kuyumculuk sektöründe oldukça iddialı olan ve fedakâr ustaları sayesinde sektöre damga vuran kent kuyumcuları, kuyum atölyelerinde altın depolamaya devam ediyor. Tüm bunların yanında yapı itibariyle dağınık bir görüntü çizen kent kuyumcuları, Kuyumcular Odası tarafından Doğukent mevkiine yapılan Altınşehir için gün sayıyor.  

“ÜRETİM 30 TON ARTTI
Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren Gold Fırış İşletme Sahibi Mehmet Sadi Fırış, kent kuyumcuları olarak sürekli farklı ve özel modellerle vatandaşların karşılarına çıktıklarını belirterek, şöyle konuştu: “Altın imalat sektörü Kahramanmaraş’ta çok yaygın bir şekilde yürüyor. Biliyorsunuz biz altın imalat sektöründe İstanbul’dan sonra Türkiye’de ikinci sırada yer alıyoruz. Biz işletmemiz olarak sürekli yeni ve farklı modellerle halkımızın karşısına çıkıyoruz. Bu kapsamda da işimizde hızla ilerliyoruz. Tabii ki diğer imalatçılarımız da sürekli özgün modeller üretiyor. Geçen yılla bu yılı kıyasladığımız zaman altın imalatında 30 tonluk bir artıştan söz edebiliriz.  Biz imathanemizde daha çok 14 ve 22 ayar altın üretimi yapıyoruz. İthal zinciri, ithal topları fason bir şekilde alıp, çeşitli makinelerden geçirerek kolye, bileklik, küpe ve yüzük çeşitlerinde üretimler yapıyoruz.”

“KUYUMCU KENTİ BEKLİYORUZ”
Üretim kapasitesini arttırmak için Kuyumcu Kenti beklediklerini dile getiren Fırış, “Maalesef kent genelinde altın imalatçıları olarak belirli bir yerimiz yok. İmalatçılarımız hep dağınık şekilde. Buda sektörümüz için aslına bakarsanız bir kayıp olarak gözüküyor. Çünkü yurt dışından gelen insanlar belirli bir yerimiz olmadığı için bize ulaşmakta güçlük çekiyorlar. Ama bununla ilgili odamızın çok güzel bir çalışması var. Şu anda Kuyumcu Kent yapılıyor. Bizde oradan bir yer satın aldık ve oraya geçmemiz durumda altın imalat sektörü olarak Kahramanmaraş’ta daha kurumsal bir yapıya kavuşacağımızı düşünüyorum. İmalatçılar olarak Altınşehir’in bitmesini dört gözle bekliyoruz. Şu anda yeni makine alımlarımız belli seviyelerde tutuluyor ama Altınşehir’e geçince yerimizde büyüyeceği için makinelerimizi orada kullanacağız” ifadelerini kullandı.

Haber: Emre Akkış/Mesut Benli

Editör: Mahmut Beyaz