Pandemi süreciyle birlikte sarsılan ekonomik ortam tüm dünyayı etkilediği gibi Türkiye’yi de olumsuz etkilemeye devam ediyor. Özellikle son bir yıllık süreç içerisinde kur hareketliliğinden dolayı doğalgaz, elektrik, gıda ürünleri başta olmak üzere neredeyse tüm ürünlere zam geldi. Artan fiyatlar ve pahalanan geçimden dolayı hayat standartlarını aşağı çekmek zorunda kalan vatandaşlar ise durumundan oldukça memnuniyetsiz. Hal böyle iken hayat pahalılığı ile ilgili Kahramanmaraşlı vatandaşlara bireysel ekonomilerini sorduk. Sorduğumuz sorulara net bir şekilde cevap veren vatandaşlar, piyasanın devlet kontrolüne alınması gerektiğini ve pahalılığın minimum düzeye indirilmesini istedi.

İşte Kahramanmaraşlı vatandaşlarla hayat pahalılığı ile ilgili yaptığımız röportajın ayrıntıları…

DEVLETİMİZ SIKI BİR DENETİM YAPARAK, FİYATLARI AŞAĞI DÜŞÜREBİLİR”

Mehmet Taş
Pandemi küresel olarak bütün dünyayı etkiledi. Diğer ülkelerde olduğu gibi güzel ülkemizde de ekonomik olarak ciddi bir sıkıntı var. Televizyonlara baktığımızda İngiltere’de akaryakıt krizini görüyoruz. Almanya’da gıda ile ilgili sorunları görüyoruz. Türkiye’de de doların artması, emtia fiyatlarının artmasıyla ilgili sorunlar var. Doğal olarak hepimizin ekonomik sıkıntıları var. Aldığımız maaşlar günlük hayatımızı devam ettirmemizde çok ciddi zorlu bir süreç yaşatıyor. Bu ‘öldüm, bittim’ manasında değil. Ülkemiz ve milletimiz bunun altından kalkacaktır. Yeter ki biz ahlaklı olalım. Üzülerek ifade etmek istiyorum ki; herhangi bir ürüne fiyat artışı olduğunda stokladıkları ürünleri vatandaşa fahiş fiyatla satıyorlar. Devletimiz sıkı bir denetim yaparak, mevcut fiyatları en az yüzde 30 daha aşağı düşürür diye düşünüyorum. Devletimizden kara borsacılara karşı ciddi bir mücadele vermelerini talep ediyorum.

“PAHALILIKTAN DOLAYI İNANIN GEÇİNEMİYORUM”

Yusuf Doğan
Ben emekliyim. Pahalılıktan dolayı inanın geçinemiyorum. Bu duruma artık birinin dur demesi gerekiyor. Bundan birkaç yıl öncesine kadar durum çok farklıydı. Yani o dönemler aldığımız maaşla az yada çok evimizi geçindirebiliyorduk ve çok nadirde olsa köşeye biraz para atabiliyorduk. Ama geldiğimiz noktada doğalgazdan tutunda ekmeğe kadar her şey değerinden çok çok zamlandı. Şu an aldığım maaşla geçinemiyorum. Emekli maaşımız eriyip gitmiş durumda. Bizim beklentimiz ortalığın, piyasanın bir an önce düzelmesi.

“ASGARİ ÜCRETLE EVİMİ GEÇİNDİREMİYORUM”

Hüseyin Işık
Ortalık şu anda çok pahalı. Ben asgari ücretle çalışan bir işçiyim. Aldığım asgari ücret maaşla ben evimi geçindirmekte çok fazla zorluk yaşıyorum. Yani evimi geçindiremiyorum. Halk diliyle kavuşturamıyorum. Daha az önce eksi hesaptan para çektim. Neden? Çünkü elektrik, su faturalarını henüz yatıramamıştım. Eksi hesaptan çektiğim parayla faturalarımı ödeyeceğim. Baktığınız zaman sebze-meyve almış başını gitmiş, elektriğe çok zam geldi. Kısacası A’dan Z’ye her şey pahalandı. Bundan daha önceki yıllarda durum bu kadar kötü değildi. Beklentimiz bir an önce düzelmesi. Yoksa bu şartlar altında daha fazla dayanabileceğimizi sanmıyorum.

“GEÇİM MÜCADELESİ VERİRKEN ÇOK ZORLANIYORUM”

Mustafa Ciriş
Ben emekliyim. Şu şartlar altında geçim mücadelesi verirken çok zorlanıyorum. Emekli aylığımı ayın 19’unda almıştım. Şu anda cebimde 30 TL kaldı. Ben bu parayla bir ay nasıl geçineceğim inanın bilmiyorum. Eve daha odun ve kömür almadık. Birkaç yıl öncesiyle şimdikinin arasında dağlar kadar fark var. İlk emekli olduğumda ben 700 TL maaş alıyordum. Aldığım 700 TL ile hem ev geçindiriyordum hem de köşeye para bile atıyordum.  Şimdi 3 bin TL maaş alıyorum ama aldığım maaş yetmiyor. Ne yapalım? Bu şekilde çekeceğiz. Dolar fiyatları iyice yükseldi. Bu şu demek oluyor; yani artık hayat daha da çok pahalanacak. İnşallah her şey iyi olur.     

     

“GENÇLER HER ŞEYDEN MUTSUZ VE MEMNUNİYETSİZ”

Hacı Yusuf Buğra Akgün
Ekonomi şu anda kötü. Ama ben şöyle bakıyorum; bizim ekonomimizi gelişme aşamasında görüyorum. Bir yanda inanılmaz bir pahalılık ve dolar yükselişi var ama ben bu durumun çok ta uzun olmayan bir süreç içerisinde düşeceğini düşünüyorum. Asgari ücretin daha çok artacağına inanıyorum. Şu anda ekonomiyi düzeltmeye çalışıyorlar gibi. Ben 18 yaşındayım ve ailemle yaşıyorum. Babam evi geçindirmekte oldukça zorlanıyor. Z Kuşağı olarak bir beklentim yok. Benim yaşıtımdaki gençler her şeyden mutsuz ve memnuniyetsiz. Herkes etrafını kötüleme derdinde. Hiç güzelleştirme derdinde olan yok. Bu açıdan hiç bakmıyorlar. Umarım her şey ülkemiz için güzel olur.

“MAAŞLARIMIZ HER GEÇEN GÜN BİRAZ DAHA ERİYOR”

Mehmet Yeşiltaş
Ortalık şu anda kötü. Ekonomi halkı çok zorluyor. Maaşlarımız her geçen gün biraz daha eriyor. Ben 3 bin TL emekli maaşı alıyorum. İstediğimi alıp yiyemiyorum, istediğimi de alıp giyemiyorum. Yani şu şartlar altında ancak ve ancak yaşayabiliyoruz. Köşeye herhangi bir şekilde para zaten atmamız söz konusu bile değil. Geçmişle şimdikinin arasında çok büyük farklar var. Kirada, doğalgazda diğer ürünlerde. Hayat gerçekten çok pahalı. Emekli ve işçinin maaşı eriyor ancak buna karşılık pahalılık artıyor.

Haber: Emre Akkış/Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz