Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından gerçekleştirilen 'IPARD II Lasman' törenine katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, IPARD kapsamında en çok teşviki Kahramanmaraş'ın kullandığını söyledi.

Turizm Bakanı Mahir Ünal, Avrupa Birliği tarafından aday ve potansiyel aday ülkelere destek olmak amacıyla oluşturulan, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından gerçekleştirilen IPARD I Yatarımları toplu açılışı ve IPARD II lansman töreni törenine katıldı. Törene Bakan Ünal'ın yanı sıra; Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, AK Parti Kahramanmaraş milletvekilleri Veysi Kaynak, Celalettin Güvenç, Nursel Reyhanlıoğlu, Uğur Dilipak ve İmran Kılıç, TKDK Başkanı Ali Recep Nazlı, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, protokol üyeleri ve yatırımcılar katıldı. Bir tesiste düzenlenen programda açılış öncesi konuşan Bakan Mahir Ünal, düşürülen uçak sonrası Rusya ile yaşanan krize değinerek, Türkiye'ye gelen uçaklara verilen yakıt desteğiyle ilgili açıklama yaptı.

Başbakan Davutoğlu'nun verdiği müjdeyi, yaşanılan turizm kriziyle ilgili önemli bir kolaylaştırıcı ve telafi edici tedbir olarak nitelendiren Ünal, “Daha önce biz sadece Rusya ve bağımsız devlet topluluğundan gelen tarifesiz uçaklara 6 bin dolar yakıt desteği veriyorduk. Şimdi bunu tüm dünyadan gelen tarifeli tarifesiz bütün uçaklara vermeye başlıyoruz. Çünkü biz Türkiye'nin turizmini belli pazarlara bağımlı kalacak hale getirmek istemiyoruz. Pazarların çeşitlenmesi iyi bir destinasyon yönetimi ve hükümetin desteğiyle turizmin herhangi bir kriz yaşamasına mahal vermeden inşallah bu süreci atlatacağız” dedi. Ünal, bakan olduktan sonra böyle bir krizle uğraştıklarını fakat kendileri için yapacakları en temel şeyin Türkiye'nin kültür politikalarını 2023 vizyonuna uygun bir şekilde bir hafıza ve kimlik inşası haline getirmek olacağını vurguladı.

MARAŞ'I MARAŞ YAPAN BİR MÜCADELE VAR”
Eğer kültür varsa sizin turizmde bir karşılığı olacağına dikkat çeken Ünal, şöyle devam etti: "Kültürünüz varsa uluslararası alanda küresel dünyada sizin değerlerinizin ve temsil ettiğiniz kimliğin bir karşılığı var. Ama önemli bir husus var oda eğer bir kültürden bahsedeceksek bir hafızadan ve kimlikten bahsetmemiz gerekiyor. Eğer bir hafızadan ve kimlikten bahsedeceksek işte o zaman şehirlerden bahsetmemiz gerekiyor. Biz kültür politikalarımızı şehirler üzerinden somutlaştıracağız. Neden? Çünkü bizim her şehrimiz güzeldir. Çünkü bizim her şehrimizin bir hikayesi vardır. Maraş'ın ayrı bir hikayesi vardır. Antep'in ayrı bir hikayesi vardır. Urfa'nın ayrı bir hikayesi vardır. Maraş'ı 'kahraman' yapan, Antep'i 'gazi' yapan, Urfa'yı 'şanlı' yapan bir hikaye var, bir mücadele var, ödenmiş bir bedel var."

EN ÇOK TEŞVİKİ KAHRAMANMARAŞ KULLANDI”
Ünal,bir insan kendi toprağını korumak için gözünü kırpmadan kurşuna karşı ölüme karşı yürüyebiliyorsa, bu insanı o toprakla adeta baba ile evlat arasındaki ilişki gibi bir iletişim kurmasını sağlayan bir inancın bulunduğunu ifade etti. Ünal, Kahramanmaraş'ın da buna en güzel örneği olduğunu bildirdi. Ünal, 2004'de 5084 sayılı teşvik ile IPARD kapsamında en çok teşviki Kahramanmaraş'ın kullandığına değinerek,"Maraş'ın girişimcisi kendi şehrine duyduğu sevgi çok özel bir sevgidir" dedi. Şimdi şehir şehir her şehrin önce hafızasını, kimliğini ve kültürünü ayağa kaldırmak istediklerini dile getiren Ünal, şöyle devam etti: "Bu kültürün ayağa kalkmasıyla birlikte şimdi ticaretten bahsettiğimiz zaman ahilik ahlakından bahsetmezsek olur mu? O Ahi Evran geleneğinden bahsetmezsek olur mu? Ticareti sadece bir kazanç kapısı görmek ama ticaretin ahlakını ve tüccarın, ticaret erbabının alışverişinde uygulaması gereken o kadim ahlakı, o ahlakın bir kültüre ve bir geleneğe dönüşmüş şeklini ifade etmezsek olur mu? Dünyanın her yerinde ticaret var, ama Anadolu'da eğer ahi evranı bugün bize hala zikrettiren bir ahlaki arka plan var."

TKDK KALKINMANIN ÖNÜNÜ AÇIYOR”
Bakan Ünal, aslolanın ve hedeflediklerinin insanın doğduğu yerde mutlu olması, doğduğu yerde doyması ve göçün olmadığı, insanların kendi şehirlerinde kendi aidiyetleriyle kendi kimlikleriyle yaşamaları olduğunu belirtti. Ünal, TKDK'nın bunu sağlamak, göçü engellemek ve kırsalda oluşacak olan değişimin de kalkınmanın da önünü açmayı hedefleyen kurumlardan birisi olduğunu vurguladı. Şu anda İstanbul özelinde İstanbul, İç Anadolu ve Doğu arasında bir denge oluştuğunu işaret eden Ünal, şunları kaydetti: "İstanbul büyüdükçe Türkiye'nin diğer bölgeleri daha fazla hafifliyor ve yukarıdan aşağı Kocaeli ve İstanbul'a dönük bir göç yaşanıyor. Artık İstanbul özellikle bu göçü kaldıracak durumda değil. Bizim politikalarımızla bu dengeyi yani Türkiye'nin Van'dan Edirne'ye, Kars'tan İzmir'e kadar dengeli kendi içinde kendi ihtiyacını karşılayan her anlamda bunu sağlamamız gerekiyor. Bunu yapmamız için ihtiyaç duyduğumuz en temel şeylerden bir tanesi."

KAHRAMANMARAŞ DEĞİŞİYOR
Kürsüye gelen Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer de, Kahramanmaraş'ın değiştiğini dile getirerek şöyle dedi: “Dünya değişiyor ama dünya değişirken Türkiye çok daha farklı bir mezrada, süratleve çok farklı bir üslupla değişiyor. Bizler değişiyoruz. Kahramanmaraş değişiyor. Artık kendimize çevremize bugünümüze ve yarınımıza farklı bakıyoruz. Yüzlerimiz gülüyor Allah herşeye rağmen yüzlerimizi soldurmasın. Bugünümüz ve yarına giden yollarımız açık ve aydınlık olsun. Değişiyoruz dönüşüyoruz ve duruşumuz değişti. Öncelikle yüreklerize birşeyler değişti sonra zihinlerimizde değişti ama dünya gerçekliği bu ki değişen yürek ve zihinlerin müessir olması için sağlam meslek ve araçlara ihtiyaç vardır. Bu ülkede her ne zaman ve her nerdeyse taş üstüne taş koyulmuşsa muazzezdir, mukadderdir, mukaddestir.Bu taşların koyulmasında kimin emeği geçmişse alnından eliden öpülesidir. Kahramanmaraş'ta anında istihdam sağlandı ve hibeler yapıldı. IPARD II çerçevesinde yenilenebilir enerjide proje çağrısınada başlayacağız.”

EN BÜYÜK HİBELERDEN BİRİNİ KULLANDIK”
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç da, “Ülkemizin istikbal mücadelesinde Kahramanmaraşlı girişimciler en ön safta yer alıyor” diyerek şu ifadeleri kullandı: “Ülkemizi daha güzel günlere götürmek içinde gerçekten sadece elini değil gövdesini de taşın altına koymaktalar. Kırsal kalkınma birim olarak Türkiye'de il açılan yerlerden bir tanesidir. Kahramanmaraş ve girişimcilerde en doğru, en can alıcı projelerle adeta birbirleriyle yarışaraktan bu yatırımların Kahramanmaraş'a koşmasını sağlamışlardır. Başta turizm olmak üzere birçok alanda en iyi şekilde yararlanarak geçmişte ki teşvikleri en iyi şekilde değerlendirerek Kahramanmaraşlılar bu girişimci ruhlarıya Türkiye'de sanayi, turizm alanında söz sahibi olmaya devam edecek. Özellikle turizm alanında yapılan yatırımlar Kahramanmaraş'ın çok önemli il genelinde yoğun bir biçimde bu yatırımlarla karşılşıyoruz” dedi. Kahramanmaraş'ta yayla turizmine yönelik önemli tesislerin olduğunu ifade eden Erkoç, “Kahramanmaraş çok şanslı, Kültür ve Turizm Bakanımız var. 13 yıldan bu yana özlemle beklediğimiz bakanımıza kavuştuk. Kültür bakanlığı belkide Kahramanmaraş'ın en çok ihtiyacı olduğu alanlardan bir tanesidir. Kahramanmaraş'ı turizm alanında sadece dağ ve termal turizmle değil tarihi zenginlikleride ön plana çıkararak hep birlikte bir zıplatacağız. Belediye olarak tüm teşviklerden yararlanma gayreti olacaktır. Arkadaşlarımız yoğun bir şekilde çalışıyor. Bu dönemde de güneş enerjisi alanında ve şehrimize mezbaha kazandırma çalışamaları içerisinde kırsal kalkınma birimine sunacağız. Yaklaşık 5 milyon civarında olan bir destek Avrupa birliğinde de Türkiye'de ki en büyük hibelerden bir tanesini kullandık. Kırsal kalkınma bu dönemde büyükşehir olarak ilçe belediyelerimizde de çalışamalar yürütülüyor. Kamu olarak yüzde 25 pay ile yatırım yapabiliyoruz. Kahramanmaraş'ın turizm alanında daha da güçlenmesi için altyapılara çok fazla ağırlık veriyoruz. Omuz omuza vererek Kahramanmaraş'ı her alanda en önemli yere getireceğiz” diye konuştu.

211 PROJE İLE SÖZLEŞME İMZALANDI
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı Ali Recep Nazlı ise, “2011 yılının ağustos ayından beri Türkiye'de proje karşılığında vatandaşlara kaynak ve hibe aktarıyoruz. Amacımız kırsal kalkınmada güzel sürdürülebilir tesisler kurarak insaların köyden kente geçişinin önüne geçmek ve oralarda önemli tesisler kurup hayat geçirmektir. Bugüne kadar yaklaşık 11 bin proje ile sözleşme imzalıyoruz. Bu 11 bin projenin sonucunda toplam 50 bin kişi istihdam ediyor” dedi. Projelerin şu anda yüzde 40-50 kapasitede çalıştığını söyleyen Nazlı, “İnşallah önümüzde ki senenin temmuz, ağustosuna kadar biz bu projeyi yüzde 70-80 kapasiteye ulaştırdığımızda milletmiz 100 bin kişiye istihdam sağlayacak. Önümüzdeki dönemde yine aynı şekilde bir hedefimiz var” diye konuştu. Kahramanmaraş'ta toplam 211 projeyle sözleşme imzalandığını belirten Nazlı, şöyle dedi: “Bunların toplam yatırım tutarları 217 milyon TL'dir. Yatırım proje ve istihdam çok önemlidir. Projeler gerçek kişilere verilen sonucunda ortaya istihdam koyulan projelerdir. Projelerden bugüne kadar bine yakın kişi iş aş sahibi oldu. İnşallah bunlar tam kapasiteli çalışmaya başladığında en az 3 bin kişi bizim desteklediğimiz projelerle ilimizde iş sahibi olacak.

Kahramanmaraş'ın öncü olduğu diğer alanlar ve sektörlerde vardır. Bunlardan bir tanesi ve birincisi Türkiye'de nam yaptığımız süt ürünleridir. Önümüzde ki günlerde IPARD II programında Kahramanmanmaraş ilimizde özellikle yatırımcıları proje yapmaya davet ediyoruz. Hem süt hayvancılığı yetiştiriciliğine hem de sütün işlenmesi dondurma, peynir ve diğer ürünlerin yapılması ile ilgili Kahramanmaraş'ı odak noktalardan bir tanesi yapmayı planlıyoruz.

PROJELER KISA SÜREDE HAYATA GEÇİRİLDİ
Kahramanmaraş'ta ki en önemli açılımlarımızdan bir tanesi kırsal turizmde proje yaptığımız ilimiz oldu. Toplam 28 tane proje ile Kahramanmaraş'ta sözleşme imzaladık. Bunların büyük bir çoğunluğu butik otel, oteldir. Bir kısmı tamamlandığı halde hayata geçti diğerleride kısa bir sürede hayata geçecektir. Biz burada insanların barınma, konaklama ihtiyacını karşılamak amacıyla turizm tesislerini hayata geçireceğiz. Tüm bunları yapabilmek için kurumlarımız sinerji içerisinde çalışması gerekiyor. Kurumlarımızda bu sinerjiyi Kahramanmaraş'ta gerçekten bizlere sağladı. Bunları koordine eden bir araya getiren sıkıştığımız durumlarda yatırımcılarımızın önünü açan valimizede teşekkür ederim.Kahramanmaraşlı yatırımcılarında problem yaşadıkları durumlarda milletvekilleri de yardımcı oldu” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından, hibe yoluyla desteklenen 158 tesisin toplu açılışı yapıldı. 
Haber: Mücahit Dalkara

Editör: Mahmut Beyaz