Dulkadiroğlu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, Genç çiftçilere 30 bin TL hibe desteği kapsamında Kahramanmaraş’ta rekor başvuru olduğuna işaret ederek, halen çok sayıda müracaat aldıklarını söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın genç çiftçilere yönelik yeni bir destek programı olan 30 bin TL hibe destek programı kapsamında Kahramanmaraş’ta rekor bir başvuru oldu. Konuyla ilgili açıklama yapan Dulkadiroğlu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, başvuruların Kahramanmaraş gibi bir şehir için çok ciddi bir rakam olduğunu söyleyerek, müracaatın çok olmasının nedenini şehirde ki kırsal alanının çok olmasına bağladı. 10 bin başvurudan kaç çiftçinin destek alacağıyla ilgili henüz net bir bilgiye ulaşamadıklarını ifade eden Çetinkaya, bakanlığın öncelik sıralamasına bakıldığında bu destekten Kahramanmaraş’ın biraz daha fazla ödenek alması gerektiğini belirtti.

‘AŞIRI BİR TALEP VAR’ Genç çiftçilere yönelik 30 bin TL hibe destek programı kapsamında Kahramanmaraş’tan çok sayıda başvuru aldıklarını söyleyen Çetinkaya, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Türkiye’de ve Kahramanmaraş’ta genç çiftçilerimize yönelik başlatılan bu projeye başvuru tarihinin başladığı günden itibaren ciddi anlamda bir başvuru oldu. Genç çiftçilerimiz müracaatlarını yapmaya devam ediyor. Odamızda da danışman arkadaşlarımız genç çiftçilerimize dosya doldurma ve evrak konusunda yardımcı oluyorlar. Şu ana kadar elimize ulaşan bilgilerde yoğun bir şekilde başvurular devam ediyor. Aşırı bir talep var. En son edindiğim bilgilere göre Dulkadiroğlu bölgemizde 2 bin civarında başvuru var. Onikişubat bölgemizde 2 bin civarında başvuru var.”

‘BAŞVURUNUN ÇOK OLMASI KIRSAL ALANIN FAZLA OLMASINDAN’ Başvuruların çok olmasının nedeni olarak kırsal alanın fazla olmasını gösteren Çetinkaya, proje için ödenekler gönderilirken Kahramanmaraş’a biraz daha fazla ödenek gönderilmesi gerektiğini söyledi. Çetinkaya, “Dağılıma baktığınız zaman Kahramanmaraş’ta toplam yaklaşık 10 bin civarı müracaat oldu. Kahramanmaraş gibi bir şehir için 10 bin başvuru çok ciddi bir rakam. 10 bin müracaatın nedenini şehrimizin kırsal alanının çok fazla olmasına bağlıyorum. Tarımla uğraşan veya kırsal bölgemizin çok oluşundan kaynaklanıyor. Bu proje için ödenekler gönderilirken kırsal alanın fazlalığına göre Kahramanmaraş’ın biraz daha önceliği hak ettiğini düşünüyorum. Müracaata göre de bakanlığın ödeyeceği bütçeyi de buna göre değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

‘ÖNCELİK HAKKI BAYANLARIN’ Destek almada öncelik sırasının, kırsal alanda yaşayan, daha önce destek almayan, şehit, dul ve gazi yakınlarının olduğunu söyleyen, Çetinkaya, bayanların erkeklere göre öncelik hakkı olduğunu belirtti. Çetinkaya, “Başvuru yapan genç çiftçilerimize hibe için öncelik sıralamasına göre kırsalda yaşayan çiftçilerimize, daha önce hiçbir destek programından yararlanmayan çiftçilerimize, dul, şehit ve gazi yakınlarına öncelik sağlanıyor. Artı olarak da biliyorsunuz ki bayanlara pozitif ayrımcılık yapılıyor. Bayanlara erkeklere oranla öncelik verilecek. Kahramanmaraş’ın kırsalı terk etmiş olan insanlarımızın tekrar geri kırsala dönebilmesi için bir imkân doğdu. Kahramanmaraş’a ne kadar bütçe ayrıldığına dair de elimize ulaşan herhangi bir net bilgi yok. Biz istiyoruz ki 10 bin kişinin tamamına verelim, herkes faydalı olsun. Sonuçta Kahramanmaraş’a gelecek olan para şehrin ekonomisini canlandıracak” ifadelerini kullandı.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz