Türkiye’nin 2019-2021 yılları arasını kapsayan, ekonomide iş planını ortaya koyan Yeni Ekonomi Programı’nda, temel politikaların kurgulandığı alanların başında enflasyon ile mücadele geliyor. Özellikle son dönemde döviz kurunda meydana gelen spekülatif artışlar sonucu fiyatlamalarda yaşanan yukarı yönlü gidiş, yüksek enflasyona da neden oluyordu. Gelinen durum, sadece kamu kurumları ya da bakanlıkların mücadelesinin ötesinde, ‘Enflasyonla Topyekun Mücadele’ ihtiyacını doğururken, Türkiye’nin enflasyonla mücadelesinde başarıya ulaşması için kamu öncülüğünde program başlatıldı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı bu programa göre özel sektörün gönüllülük esasına dayalı desteğini hedeflenirken, programa katkı sağlamak isteyen tüm firmalardan beklenti, ürün ve hizmetlerde yıl sonuna kadar yüzde 10 asgari indirim taahhüdü vermeleri oldu. 1 Ağustos tarihinden itibaren geçerli olmak üzere bankalar, yüksek faizle kullandırılmış olan kredilerin faiz oranlarında yüzde 10 indirim uyguluyor. Diğer bir katkı da, 2018’in son üç ayında bekleyen KDV iadelerinin ödenme sürecinin hızlandırılması oldu. 2019 yılı başlarından itibaren, iade başvuru tarihini takiben 10 iş günü içinde iade talebinin %50’si, incelemenin bitmesini beklemeden mükellefe ödenecek.

KAHRAMANMARAŞ’TAN ÇOK SAYIDA FİRMA DESTEKLİYOR!

Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı kapsamında başlatılan indirim kampanyasına katılan firma sayısı da hızla artıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak koordinesinde açıklanan program kapsamında ürün ve hizmetlerinde yıl sonuna kadar asgari yüzde 10 indirim yapmayı taahhüt eden firma sayısı 750’yi aştı. Enflasyonla mücadelenin takibi amacıyla açılan "enflasyonlamucadele.org.tr" internet sitesi üzerinden kampanyaya katıldığını ilan eden firma sayısında kısa sürede büyük artış görüldü. Aralarında perakende ticaretin önde gelen markalarının da bulunduğu çok sayıda firma, dernek, oda ve kurum açıklamalarıyla programa desteklerini ilan etti. Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı’na Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren birçok firmada destek veriyor.

KAHRAMANMARAŞ’TA DA SATIŞI OLAN FİRMALAR;

Capatect, Bambi, Armine, Alpek Toptan Market, Akmansoy, Sürat Kargo, Adese, İkea, Vakıf Katılım, Baydöner, İşbir Yatak, Anadolu Sigorta, Lider Toptan Market, Fulla, Kip, Özdilek, Weltew Home, Atasun Optik, LTB, Eminevim, Demirören, Şenpiliç, Aker, So Chic, Bridgestone, Lassa, Greyder, Emsan, Alfemo, D’s Damat, Arzum, Tergan, Pierre Cardin, U.S. Polo, İpek, Vakko, Gratis, Karaca Home, Sbarro, Popeyes, Loft, Taç, Vestel, Linens, Süvari, Çetinkaya, Colins, Esenlik, Enza Home, Faik Sönmez, Derimod, Avva, Atlas Jet, Watsons, Mudo, Lumberjack, LC Waikiki, Deichmann, Turkish Airlines, Polisan, Penti, Petlas, Kütahya Porselen, Koton, Kumtel, Kale Kilit, İpekyol, Flo, Ramsey, Doğtaş, Media Markt, De Facto, Vatan, E bebek, Mavi, Sarar, Mondi, Bellona, İstikbal, Tudors, Koçtaş, Globay, Nakkaş Kahramanmaraş, Zen, Adil Işık, Opmar Optik, Fakir, ADL, Kiğılı, Civil, Teknosa, Migros, A101, Boyner, Altınyıldız Classics, Fabrika, Beymen, Bim, Şok ve Metro’nun da aralarında yer aldığı çok sayıda fazla kuruluş kampanyaya destek verdiğini açıkladı. "enflasyonlamucadele.org.tr" internet sitesine kayıt yaptırmamasına rağmen pek çok oda, dernek, firma da açıklamalarıyla ürünlerinde indirim taahhüdünde bulundu.

GSM ŞİRKETLERİNDEN DEV DESTEK!

Türk Telekom yıl sonuna kadar açıklayacağı yeni tarifelerde yüzde 10 indirim uygulayacak. Vodafone Türkiye de belirlediği bazı tarifelerde yüzde 10 indirim yapacak. Uygulama gelecek hafta itibarıyla başlayacak. Yeni abonelerin yararlanabileceği indirim kampanyası, yıl sonuna kadar sürecek. Turkcell de abonelerinin internet kotalarını 2'ye katlama kararı almıştı. Yıl sonuna kadar sürecek kampanya kapsamında " Turkcell"liler aynı fiyata 2 kat daha fazla internet kullanabilecek. Ayrıca dijital uygulamalar BiP, TV+, Dergilik, Fizy ve Lifebox'ta geçerli gigabaytların 2 katına çıkarılması kararı alındı.

İşte Kahramanmaraş halkının Enflasyonla Topyekun Mücadele’ye bakışı;

“VATANDAŞIN ALEYHİNE OLURSA DESTEKLERİZ”

Muzaffer Karayiğit

Tabi ülkemize yapılan ekonomik saldırılar sonrası birçok fırsatçı firma haksız zamlar yaptı. Bu da en başta biz düşük gelirli vatandaşları etkiledi. Bakan Berat Albayrak’ın açıklamaları doğru olurda sonuçta vatandaşların aleyhine olursa iyidir, destekleriz. Aleyhimize değilse de kötüdür. Şuan gerçekten büyük bir ekonomik kriz var tabi, herkes perişan. Domates olmuş 5-6 TL, üzüm 10 TL. Halk bunları nasıl alacak, asgari ücretli olarak. Ben yeni emekli oldum bin TL alıyorum, pahalı yiyecekleri nasıl evime götüreyim. Enflasyonla tabi ki mücadele edelim, zam yapanlara fırsat verilmesin. Fırsatçılara karşı yapılan her türlü çalışmayı destekliyoruz.

“FIRSATÇILAR KİM, HAKSIZ ZAM YAPANLAR MI GÖZ YUMANLAR MI?”

Burhan Sağlam

Biz vatandaşız, en ufak olayda biz zarar görüyoruz. İlk olarak fırsatçılar kim, haksız zam yapanlar mı? bence bunu takip etmeyenler de suçlu. 1,5 TL, 2 TL olan mallar bugün 4-5 TL’ye dayanmış, o fırsatçılara fırsat verenler bence suçlu. Ben mahallemdeki Çarşamba Pazarı’na giderim. Bir hafta önce 2 TL’ye aldığım domates 6,5 TL. Bu domates dolarla mı geliyor. Atıyorum biber 1,5 TL’ydi, şimdi 3 TL yani iki katı. Bunu belediyelerimizin zabıtalarının takip etmesi gerek. Enflasyonla topyekûn gerçekten mücadele edilirse, başım üstüne bende destek veririm. Ama meydan yine bu fırsatçılara kalırsa daha tehlikeli olur.

“HÜKÜMETİMİZİN ARKASINDAYIZ”

Rıfat Yılmaz

Ekonomi bakanımızın açıklaması yerinde ama devam etmesi gerekir. Konuştuklarının şuan da arkası da duruyorlar gerçekten iyi bir şey destekliyoruz ama dikkat edilmesi gerekir. Başta ki adama hatalar bildirilmeli ki sorunlar daha kolay çözülsün. Ama fırsatçılara karşı her zaman devletimizin yanındayız.

“ASGARİ ÜCRETE ARTIK ZAM GELMELİ”

Mehmet Danyıldız

Asgari ücret bin 600 TL, aynen devam ediyor, hiç zam gelmiyor. Ne alırsak yüzde 50, yüzde 100 zamlı. Biz halk olarak en çok bunu görüyoruz. Eğer hükümetimiz bu fırsatçılara karşı başlattığı çalışmayı tutturursa çok güzel olur. Bizim yöneticilerimizde, bakanlarımızda bir sıkıntı yok, Allah güçlerini artırsın da halk ne yapsın. Cumhurbaşkanımızın, bakanlarımızın, savunma sanayimizin her zaman biz yanındayız, biz seviyoruz da. Ama sayın Cumhurbaşkanımızdan tek bir isteğim var. Bu sokaklarda vatandaş, yani alt tabaka asgari ücretli birisi evi yoksa kira ödüyorsa, üç de çocuğu varsa yetmiyor bu para. Hep zenginlerin dediği olmasın, asgari ücrete de zam gelsin. Biz asıl olarak bunu istiyoruz. Cumhurbaşkanımızın mücadelesine hayranız, seviyoruz, yanındayız ama bunları da görmesini istiyoruz. Bu zor zamanda vatandaşın yanında olsunlar ki sorun çözülsün.

“GAYET OLUMLU BİR MÜCADELE”

Halil İbrahim Gül

Enflasyon ile mücadele programını televizyonda izlemiştim, gayet de olumlu değerlendiriyorum. İnşallah güzel bir sonuç alırız, ülkemiz de, toplum da bundan fayda görür. Fırsatçılar tabi ki herkes gibi bizi de etkiledi. Fiyatlar inanılmaz arttı, gözle görülüyor zaten.

“DEVLETİMİZ DE KENDİ İÇİNDE İNDİRİMLER YAPMALI”

Hüseyin Müdüroğlu

Ben sorumlu bir vatandaşım, bu konunu kritiğini de kendi içimde yaptım. Öncelikle devletimiz bu çalışmayı kendi bünyesinde yapmalıydı. Nasıl? Doğalgazı dışarıdan alıyor nispeten ama kendisi önce elektriği ucuzlatacak. Artık zam yapmayacaklarını söylediler ama ilk önce ben elektriği yüzde 10 ucuzlattım deseydi keşke. Biz fırsatçılardan çok zarar görüyoruz. Her şey çok pahalı, vatandaşa çok yazık. Yüzde 10 indirim bize ulaşır mı biliyorum ama ekonomiye faydası olabilir inşallah iyi olur.

“FIRSATÇILARA KARŞI DEVLETİMİN YANINDAYIM”

İsmail Sakar

Tabi alınan bu kararlar öncelikle çok güzel, olumlu ve gerekliydi. Fırsatçılarla mücadelesinde devletimizin her zaman yanındayım. Biz ülkemizde huzur, güven, terörsüz bir ortam isteriz. Bu şartları yavaş yavaş oluşturduğumuz için zaten bize yükleniyorlar.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz