KOSGEB İl Müdürü Gökhan Doğan, hükümetin yeni destek programı Kobi-Gel ile ilgili devletin imalatçı Kobilere 400 bin TL geri ödemeli 200 bin TL hibe olmak üzere toplam 600 bin TL destek verileceğini belirterek bu projenin kaçırılmayacak bir proje olduğunu ve imalatçı Kobileri KOSGEB’e beklediklerini söyledi.

Küçük ve Orta İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) Kahramanmaraş İl Müdürü Gökhan Doğan, Kobi-Gel destek projesinin imalatçı Kobiler için çok büyük bir fırsat olduğunu söyledi. Projenin amacının istihdamın arttırılması, yatırımın arttırılması, maliyetlerin azaltılması olduğunu belirten Doğan, projenin son başvuru tarihinin 6 Mayıs olduğunu ve imalatçı Kobileri mutlaka KOSGEB’e beklediklerini söyledi. Doğan, “KOSGEB’in yeni destek programı açıldı. Bu yeni destek programımızın adı Kobi-Gel’dir. Yani Kobi Gelişim Destek programı. Kobi Gelişim Destek Programı çerçevesinde imalat sanayisinde faaliyet gösteren Kobilerimize 600 bin TL destek veriyoruz. Bu desteğin 400 bin TL’si geri ödemeli sıfır faizli bir destek ve 200 bin TL’si hibedir. Bu proje içerisinde makine alımına, personel alımına, yazılım giderlerine ve diğer hizmet alımlarına destek oluyoruz. Kobilerimizin kendi bünyelerinde üretim kapasitelerini arttırmaya yönelik projelere de bu desteği vereceğiz. Bugün saat 18.00’de Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nda bu proje ile ilgili tanıtım toplantısı düzenleyeceğiz” dedi.

‘BU DESTEKLE KOBİLER ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİNİ ARTTIRABİLİR’
Bu projenin amacı istihdamın arttırılması, yatırımın arttırılması, maliyetlerin azaltılması olduğunu belirten Doğan, bu destekle beraber Kobilerin ürün çeşitliliğini arttırabileceğini söyledi. Doğan, “ Mesela firmamız kendi bünyesinde yaptığı üretimde bir bölümünü dışarıdan satın alıyorsa onu da kendi bünyesine alarak üretim kapasitesini arttırabilir. Bu destekle beraber Kobilerimiz ürün çeşitliliğini arttırabilir. Pazar hâkimiyetini arttırabilmesi için de bu desteği Kobilerimize veriyoruz. Mesela imalat kapasitesinin geliştirilmesi ve verimliliğin arttırılması projeleri, ürün kalitesini arttırma projeleri, markalaşma ve kurumsallaşma projeleri, firmalarımızın kurumsallaşmasını sağlayarak ömürlerinin uzatılması için bu destek bir araçtır” şeklinde konuştu.

‘300 MİLYON TL BÜTÇE AYRILDI’
Şu anda Türkiye’de bu proje için 300 Milyon TL destek bütçesi ayrıldı ve hiçbir ile sınır getirilmediğini ifade eden Doğan, Hangi ilin daha fazla proje getirirse o ilin bu destekten daha fazla yararlanacağını söyledi. Doğan, “Bizde Kahramanmaraş KOSGEB Müdürlüğü olarak 4’üncü bilgilendirme toplantısını yapıyoruz. Firmalarımızdan projelerini talep ediyoruz. Son başvuru tarihi 6 Mayıs olduğu için bilgilendirmeleri arttırıyoruz. Çünkü firmalarımız bu sayede hem üretim kapasitelerini arttıracaklar hem maliyetlerini düşürecekler hem de yeni istihdam yerleri sağlayacaklar. Kahramanmaraş’ta imalatta özellikle tekstil gibi, ayakkabıcılık gibi geleneksel gıda imalatında faaliyet gösteren firmalarımız bu destekten faydalanabilirler. Ayrıca bu destekle diğer biraz geri kaldığımız sektörlerde de gelişme sağlanacaktır. Çünkü bizim üst limitimiz 600 bin TL ama biz sadece bu destekle kalmıyoruz. Bunun yanında da yine diğer genel desteklerimizde devam edecektir” diye konuştu.

‘DESTEK PROGRAMI ÇAĞRI ESASLI’
Bu destek programı çağrı esaslı bir program olduğunu söyleyen Doğan, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Bu yıl başka sektörlerde başka alanlara yönelik çağrıya çıkmaya devam edeceğiz. Şu anda ki çağrımızın toplam tutarı 300 milyon TL. Bu desteği tüm Türkiye’de vereceğiz. Daha sonra ki destek programlarında da farklı sektörlere farklı hizmetlere çağrılar devam edecek. Bu destek programı için çok kolay bir başvuru formu mevcut. Firmalarımız hiçbir aracıya gerek kalmadan kendi çalışanlarıyla bu projeyi doldurabilirler. Sadece bize üyeliklerini yenilemeleri gerekiyor. Bunun beyannamelerini tekrar güncellemeleri gerekiyor.”
Haber: Emre Akkış

 
Editör: Mahmut Beyaz