2 yıllık pandemi arasının ardından tekrardan Ramazan ayında birlikte iftar yapma özlemi son buldu. Bu anlamda çeşitli kurum ve kuruluş tarafından kentte toplu iftar programları düzenlenirken, son olarak ise Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası gelenek haline getirdiği iftar programının bu yıl 18.’sini gerçekleştirmenin gururunu yaşadı. KMTSO Bahçesinde gerçekleştirilen programa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şahin Balcıoğlu’nun yanı sıra TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç, Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Türkoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuş, KMTSO Meclis Başkanı Hanefi Öksüz, Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birlik Başkanı Ahmet Kuybu, Kurum Amirleri, bürokratlar ile iş insanları katıldı. Sıcak ve samimi bir atmosferde geçen programın açılış konuşmasını yapan KMTSO Meclis Başkanı Hanefi Öksüz, Kahramanmaraş sanayisinin pandemi döneminden güçlenerek çıktığına dikkati çekti. Bu dönemde kentte birçok yatırımcının yeni yatırımlar yaptığını belirten, “Biz de Kahramanmaraş olarak ihracatta bu dünyadaki yeni değişimin faydasını gördük” ifadelerini kullandı.

DÜNYADA NE TÜKETİYORSAK AYNEN YERİNE KOYMAMIZ GEREK

Öksüz, konuşmasında şunları söyledi: “Pandemi yavaş yavaş geride kalmaya başladı. Kahramanmaraş sanayisi olarak bu pandemi döneminde güçlenerek çıktık. Dünyada pandemi dolayısıyla özellikle navlun ve seyahat kısıtlamaları ülkemiz sanayisi için bazı faydalar getirmiştir. Biz de Kahramanmaraş olarak ihracatta bu dünyadaki yeni değişimin faydasını gördük. Hatta birçok yatırımcı arkadaşımız yeni yatırımlara başladı. Ama tabii ki dünyada sıkıntılar bitmiyor. Artan dünya nüfusu ve insanların daha konforlu bir hayat yaşamak istemesi dünyada yeni sıkıntıların habercisi olarak görüyoruz. Bunların başında dünyada büyük bir ham madde sıkıntısı yavaş yavaş baş göstermeye başladı. Bunların içerisinde enerji çok önemli, ithalatların başında enerji geliyor. Enerjiyle ilgili ve diğer ham maddelerle ilgili çok önemli tedbirler almamız lazım. Şu anda dünyada herkesin konuştuğu sürdürebilirlik olayı var. Bu şu demek: Dünyada ne tüketiyorsak aynen yerine koymamız gerek. Bunu özellikle tüm müşterilerimiz de bizden bekliyor. Yani bir malı satın alırken bu mal üretilirken, ne kadar tüketim olmuş ne kadarı geri kazandırılmış bunu ithalatçılar hassasiyetle takip ediyorlar. Bildiğiniz gibi dünyada tüketilen petrolün, doğalgazın, kömürünü tekrar yerine koyma imkânımız yok ama dünyada sürdürülebilirlik, yani dünyanın devam etmesi için artık dünyadaki bu doğal imkânları kullanmak zorundayız.

GÜNEŞ ENERJİSİ YATIRIMLARININ ÖNÜ AÇILSAYDI, BUGÜN ALMANYA’YI BİLE RAHATLIKLA GEÇERDİK

Ülkemiz yenilenebilir enerji konusunda 20 yılda çok büyük yatırımlar yaptı. Bunları takdir etmemek mümkün değil. Yalnız son yıllarda özellikle yenilenebilir enerjilerde en büyük enerji kaynağımız güneşi maalesef kullanmakta sınıfta kaldık. Süratle bu enerjiyi kullanabilmemiz için yatırımcılarımızın önünün açılması gerekiyor. Bugün Almanya kullandığı enerjinin yüzde 50’den fazlası yenilenebilir enerji türlerinden biz daha Türkiye’de bunun yüzde 28’ine ulaşmış durumdayız. Yani yıllık tükettiğimiz elektriğin ancak yüzde 28’ini yenilenebilir kaynaklardan sağlıyoruz. Eğer güneş enerjisi yatırımlarının önü diğer kaynaklar gibi açılsaydı, bugün Almanya’yı bile rahatlıkla geçerdik. Çünkü bizdeki kaynaklar Almanya’nın çok üzerinde.”

10 YILDA YAPAMAYACAKLARIMIZI 2 YILDA ALIŞKANLIK HALİNE GETİRDİ

Daha sonra kürsüye gelen Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şahin Balcıoğlu, pandeminin alışkanlıkları değiştirdiğine ve iş insanlarının e- ticareti öğrenmesine sebep olduğunu söyledi. Kahramanmaraş’ın mart ayında Cumhuriyet tarihinin en büyük ihracatını yaptığına da vurgu yapan Balcıoğlu, “Pandemide herkes kapandı, kapanmak zorunda kaldı, bu işten kar eden hiç kimse olmadı! Herkes bu işten zarar gördü. Ama 10 yılda yapamayacaklarımızı 2 yılda alışkanlık haline getirdi. Neler yaptı: İş insanları internet üzerinden mal satmayı öğrendi. Fuarları, fuara gitmek yerine ekrandan fuar yapmayı öğrendi. Çalışanlar, evden mesai yapmaya başladı. Bu sayede trafikte geçen zamanı geçirmez oldu. Bunun yerine çocuklarını sevdi ve üstelik bunu da çok sevdi, devam etmeye çalıştı ve yeni iş modelleri aramaya başladı. Araçlarımız bile değişti farkında mısınız? Artık elektrikli araçlar geliyor ve piyasa artık onlara göre dizayn ediliyor. Yani bundan sonra her şey düzelecek ama her şey bu yeni normalle düzelecek. Bu değişimin biz neresindeyiz? Biz bu değişiminde mart ayı ihracatımız 150 milyon dolar olarak tamamladık. Cumhuriyet tarihinin en büyük ihracatını yaptık” diye konuştu.

Öte yandan, Balcıoğlu, 27-28 Mayıs'ta Kahramanmaraş’ta dondurma festivali olacağını duyurdu.

SANAYİCİMİZİN SORUNLARINI BAKANLARA SÜREKLİ İLETİYORUZ VE TAKİP EDİYORUZ

Son olarak kürsüye gelen TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Celalettin Güvenç ise şunları söyledi: “Ticaret odamıza şükranlarımı sunuyorum, 2 yıllık aradan sonra bu şehrin değerlerini bir araya getirdi. Allah bu birlik ve beraberliği sürekli kılsın. Birlikte, beraberlikte mutlaka rahmet vardı, güç vardır. İfade etmem gereken şudur: hamdolsun iletişim sorunumuz yok, sürekli sizlerle bir aradayız. Sizlerin milletvekilleri olarak Ankara’da eli, ayağı, gözü olmaya gayret sarf ediyoruz. Bu konuda şehrimizin, sanayicimizin sorunlarını yetkili, mercilere bakanlara sürekli iletiyoruz ve takip ediyoruz.

TÜRKİYE’DE BU İŞİ KANUNUNLA ÇÖZEN TEK İL KAHRAMANMARAŞ’TIR

Yine şükrederek gururla ifade edeyim ki; krize rağmen çok önemli adımların atılmasını sağladık. Organize Sanayi Bölgelerimizin sorununu kanunla çözdük. Bilinir ki Türkiye’de bu işi kanununla çözen tek il Kahramanmaraş’tır. Arkadaşlarımız önerdiler, Bakanımız dikkate aldı, hep beraber bunu çözdük.

BAŞARILARININ DEVAMINI DİLİYORUM

Sanayicimiz, bizim gururumuz. Bir yandan istihdam sağlayarak, bir yandan vergi ödeyerek hem devletimizin, ekonomimizin ümidi ve geleceği oluyorlar hem de şehrimizin gururu oluyorlar. Bu anlamda istihdam sağlayan, yatırım yapan, ihracat yapan bütün hemşerilerimi, sanayicilerimi saygıyla muhabbetle kucaklıyor, tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.”

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz