Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası ile Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen Kariyer Günleri kapsamında kente gelen Türk iş dünyasının önemli temsilcilerinin katılımıyla Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Çalıştayı gerçekleştirildi. Ramada Otel’de düzenlenen Ticaret ve Sanayi Çalıştayı’nda, girişimciliğiyle önemli bir başarı hikayesi yazarak Türkiye’nin önemli iş insanlarından olan Mutlu Alkan, Cem Altunbüken, Gökhan Evcıoğlu, Fisun Usta ve Sina Afra Kahramanmaraş iş dünyasına ve genç girişimcilere tecrübelerini aktardı. Çalıştaya, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Habibe Öçal, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan ve eşi Ruhan Özkan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal’ın eşi Şule Ünal, Cumhur İttifakı Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hayrettin Güngör, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Hanefi Öksüz ve iş dünyasından çok sayıda isim katıldı.

“KAHRAMANMARAŞ’IN EN BÜYÜK HEDEFİ...”

Ticaret ve Sanayi Odası tarafından hazırlanan Kahramanmaraş tanıtım videosunun ardından kürsüye ilk olarak Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun geldi. Kahramanmaraş’ın Türkiye’nin sanayi üretimine ve ihracatına önemli katkılar sağladığını kaydeden Zabun, “Türkiye ekonomisinin temel taşı, sanayisiyle, köklü geçmişiyle, kültür ve turizmiyle, uygarlıklar beşiği Anadolu’muzun cennet köşelerinden Kahramanmaraş’a hoş geldiniz diyorum. Bugün, Türk iş dünyasının seçkin temsilcileri olan sizlerle birlikte olmanın mutluluğunu yaşadığımızı özellikle ifade etmek istiyorum. Ülkemizin sanayi üretimine ve Türkiye ihracatına çok önemli katkılar sağlayan şehrimiz, özel sektör yatırımları ile lider konuma ulaşmış, tekstilden enerji sektörüne birçok alanda önemli bir küresel aktör olmuştur. Dürüst ve çalışkan girişimcileri ile Türkiye’nin gücüne güç katmak için var gücüyle üreten, aldığı teşviki son kuruşuna kadar Türkiye’ye yatırım için harcayan Kahramanmaraş’ın en büyük hedefi, sanayileşmede ve özellikle katma değeri yüksek üretim bakımından ilk 10 şehir arasında yer almaktır. Bu hedef doğrultusunda Kahramanmaraş olarak çok çalışıyoruz. Geçmişte milli mücadelenin kahramanı olan şehrimiz, bugün 125 ülkeye ihracat yapan, 300’den fazla ihracatçı şirketi ile Türkiye’nin ekonomisine güç katarak ekonomide de kahraman olmuştur. Yıllık ortalama özel sektör yatırımlarımız 1 milyar lirayı, şirketlerimizin aktif büyüklüğü 40 milyar lirayı aşmış bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

“KAHRAMANMARAŞ YATIRIMIN CAZİBE MERKEZİ OLMUŞTUR”

Kahramanmaraş’ta rekabet gücü yüksek bir üretim yapısı oluşturmayı hedeflediklerini kaydeden Zabun, “Bu başarıları sürdürmek ve geleceğe sağlam adımlarla koşmak, şehrimizde rekabet gücü yüksek bir üretim yapısı oluşturmak anlayışıyla, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olarak üzerimize düşeni yerine getiriyoruz. Amacımız kadim kentimizin kalkınmasında öncü olmak, insanımıza daha modern, daha güçlü bir şehir ve daha yüksek bir yaşam kalitesi sunmak. Kahramanmaraş çok daha fazlasını yapacak kabiliyet, inanç ve azme sahiptir. Yeni organize sanayi bölgelerimizle, lojistik merkezimizle, devam eden projelerle, yatırımın cazibe merkezi olmuştur. Üretim ve ihracat potansiyeliyle, ulaşım imkanlarıyla, altyapı olanaklarıyla, güçlü teşvik programlarıyla yatırım açısından girişimcilerimize çok önemli fırsatlar sunmaktadır. Endüstriyel altyapı ve finansal hizmetler bakımından Türkiye’nin en yatırım yapılabilir kenti olan Kahramanmaraş, ülkemizin en güvenli 4. kenti olarak bu konuda da yatırımcısının yüzünü güldürmektedir” şeklinde konuştu.

“KAHRAMANMARAŞ ÜRETİM MERKEZİ OLMAYA ADAYDIR”

Kahramanmaraş’ın birçok alanda üretim merkezi olmaya aday olduğunu kaydeden Zabun, “Son dönemde tamamlanan ve devam etmekte olan 8 milyar dolarlık sanayi yatırımı, bu şehrin yatırım konusundaki gücünü ve potansiyelini net şekilde ortaya koyan çok önemli bir göstergedir. Şehrimizde tekstilin her alanında, özellikle dokuma kumaş ve denimde, gıda sektöründe et, süt, sebze ve meyvelerin işlenmesi, tatlı su ürünleri ve bunların işlenmesi, imalat sanayiinde konfeksiyon, ayakkabı, mücevherat, ev gereçleri, tarım ve hayvancılıkta, meyve üretimi ve işlenmesi, kanatlı hayvan ve büyükbaş hayvancılık gibi alanlarda şehrimiz çok önemli yatırım fırsatlarına sahiptir. Bu alanlarda son dönemde büyük ölçekli yatırımlar yapılmaya başlanmıştır. günümüzde özellikle artan gıda fiyatları bu sektörü çok cazip kılmaktadır ve Kahramanmaraş bu anlamda çok iyi bir üretim merkezi olmaya adaydır. Ben bu duygu ve düşüncelerle, kıymetli konuklarımıza katılımlarından ve katkılarından dolayı şükranlarımı sunuyorum” dedi.

“TECRÜBE PAYLAŞIMI ÇOK ÖNEMLİ”

Zabun’un ardından kürsüye hem çalıştayın moderatörü hem de Cumhur İttifakı Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hayrettin Güngör geldi. Konuşmasında tecrübe paylaşımının önemine değinen Güngör, “Kahramanmaraş’ımızda iş dünyamızdan çok değerli konuklarımız var. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odamızın, Sütçü İmam Üniversitemiz ile birlikte düzenlediği bu çalıştayın şehrimize hayır getirmesini diliyorum. Tabi ki tecrübe paylaşımı son derece önemli, gelişmiş ülkelere baktığımızda hakikaten bir uygulama yaptıklarında kesinlikle öncelikle bir küçük uygulama yapıp, bu uygulamadaki hataları görüp, daha önce bunu yapmış kişilerin tecrübelerine bakıp uygulamayı genişletiyor. Burada bunları yaptığımızda bazen çok küçük gördüğümüz hususlar gerçekten bizim hayatımıza önemli katkılar sağlıyor. Bugün burada genç girişimcilerimize yönelik bir çalıştay yapılacak. Uzun süre Türkiye Belediyeler Birliği’nde yürütmüş olduğum görevlerde bunu gördük. Bizimde kapasite geliştirme, tecrübe paylaşımı programlarımız oluyor. Gerçekten bir alanda bir belediyemiz daha önce bir kapasiteye sahip olabiliyor, bir başkası bir alanda olabiliyor. Bunları buluşturduğumuzda hakikaten çok iyi sonuçlar aldığımızı örnekleriyle gördük” açıklamalarını kullandı.

“ŞEHRİ YATIRIMCIYA CAZİP HALE GETİRMELİYİZ”

Yerel kalkınma noktasında kenti yatırımcıya cazip hale getirecek çalışmaları yapacaklarını kaydeden Güngör, sözlerine şu şekilde devam etti, “Burada yerel yönetimler olarak bizim gelecekteki misyonlarımızdan biri de yerel kalkınma noktasında iş dünyamıza alan açmak, bunları teşvik etmektir. Bu nasıl olur? Belediye mevzuatında bir hüküm vardır, der ki; belediyelere ekonomi ve ticareti geliştirmekle ilgili bir görev tanımlanmıştır. Aslında bu uygulamada da çok bilinmez. Yerel yönetimler nasıl ekonomiyi geliştirir? İş dünyasına alanlar açarak, o şehri yatırımcıya cazip hale getirir. Yoksa dükkan açmaz, banka kurmaz, market işletmez. İş dünyasının oraya yatırım yapması için her türlü alt yapı, alan açma gibi hizmetler yapar. İnşallah yerel kalkınmanın öncüsü olan Ak Parti, yerel yönetimlerde de önemli başarılar elde etmiştir. Şehrimiz bu anlamda önemli aşamalar kaydetmiştir. Biz de bundan sonra İnşallah bu sorumluluğu üstlendiğimizde şehrimizi iş dünyamıza ve yatırımcıya cazip hale getirecek faaliyetlere ağırlık vereceğimizi belirtmek istiyorum. Bu çalıştayın düzenlenmesine vesile olan konuşmacılarımıza, organizasyona öncülük eden Şule Ünal hanımefendiye, üniversitemize ve Ticaret ve Sanayi Odamıza teşekkür ediyorum.”

“KAHRAMANMARAŞ’IN HER YANI AYRI BİR ZENGİNLİK”

Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan da yaptığı konuşmada genç kuşağın Türkiye’de öneli başarı hikayesi yazdığına dikkat çekerek, “Bugün önemli ve anlamlı bir gündeyiz. Özellikle genç kuşakların Türkiye’de başarı hikâyesini ifa etmiş güzel örnekleri müşahede etmesi bizim açımızdan en büyük zenginlik olsa gerek. Ticaret Odamızın, üniversitemizin bu noktadaki çabası önemli. Özellikle bu konudaki tecrübeli ve Türkiye genelinde başarı örnekleri olan şahsiyetlerin buraya gelmesi bizim için çok anlamlı. Kahramanmaraş coğrafyası ile değişik özellikleri ve güzellikleri bünyesinde barındıran bir şehrimiz. Her bir ilçesinin ayrı bir akımı, ayrı bir sosyo kültürel yapısı, ayrı bir zenginliği ayrı bir özelliği ve güzelliği var. Bu şehrimiz açısından toplu olarak bakıldığı zaman ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda nitelikli bir potansiyeldir. Aynı şekilde Kahramanmaraş’ın zenginliğine, tarihine, medeniyetinin menşeine baktığımız zaman gerçekten Anadolu’nun dört bir tarafına öncü rolüne baktığımız zaman örnek bir şehir. Dolayısıyla Kahramanmaraş’ta ikamet etmek, Kahramanmaraşlı olmak ve bu şehre hizmet etmek güzel ve anlamlı bir husus” dedi.

“EMEKTEN GELEN BİR SERMAYE BİRİKİMİ GÖRÜYORUZ”

Kahramanmaraş’ın sanayisinin ve ekonomisinin emekten gelen bir sermaye birikimine sahip olduğuna dikkat çeken Özkan, “Kahramanmaraş’ın sanayisi ve ekonomisine baktığımız zaman topraktan gelen, emekten gelen bir sermaye birikimini görüyoruz. Kahramanmaraş alın teriyle çiftçilikten gelen tasarrufları tabiri caizse sanayiye aktararak gelişme göstermiştir. Dolayısıyla halelinden kazanan bir şehir diyebiliriz. Buradaki bütün büyük sanayicilerimizin başlangıcına baktığımız zaman aslında çiftçi ve toprakla teması var. Kahramanmaraş’ın özellikle istihdam yapan insanlarına baktığımız zaman devletten almış olduğu teşvikleri kullanmada örnek teşkil edebilecek bir şehir” ifadelerini kullandı.

Protokol konuşmalarının ardından çalıştay, Hayrettin Güngör’ün moderatörlüğünde başladı. Güngör, çalıştaya konuşmacı olarak katılan Mutlu Alkan, Cem Altunbüken, Gökhan Evcıoğlu, Fisun Usta ve Sina Afra’ya söz verdi. Katılımcılar, girişimcilikte yazdıkları başarı öyküsünü Kahramanmaraş iş dünyasına anlattı.

(Haber: Emre Akkış-Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz