Tüm Türkiye’de olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da özellikle son birkaç aydan bu yana gayrimenkul sektöründe işler yolunda gitmiyor. Gerek müteahhitlerin talep fazlası konut yapması gerek bankaların konut kredi faizlerini oldukça yüksek tutmasından kaynaklı olarak vatandaş ne ev alıyor ne de ev satabiliyor. Durum böyle olunca da gayrimenkul sektörde faaliyet gösterenler için deyim yerindeyse yaprak kımıldamıyor. Esnaf işsizlikten vatandaş ise ev alamamaktan dolayı serzenişte bulunuyor. Kahramanmaraş’ta emlakçı esnaflarıyla yaptığımız görüşmelerde esnaf, geçen yıl ile bu yıl arasında işlerde yüzde 35 oranında düşüşün olduğunu söyledi.

“PİYASALARDA BELİRSİZLİK VAR”
Piyasalarda bir belirsizlik olduğundan bahseden Ulusal Emlak İşletme Sahibi Mehmet Akif Ersoy, “Piyasa aynı devam ediyor. Piyasada belirtisizlik var. İnsanlar faizlerin yüksek olması. Eski inşaattaki karı bulamıyorlar. İnsan parayı faize yatırıyor. Faizden daha fazla kazanç sağlıyorlar. Bundan dolayı da kredi faizlerinin de yüksek olması. İnşaat sektörünün girdileri ve maliyetleri de arttı. Piyasada ki biraz da belirtisizlik hepsi etken. Geçen yılda düşüktü ama daha da düşmeye başladı. İnşaat bir de arz talep meselesi yani. Sektörde artık talep yok arz fazla. Talep ne kadar fazla olursa iş de o kadar çok. Talep yok arz var stok fazlası var dolayısıyla işler düşüyor. Şu anda insanlar ev alma hayalini 2. plana attılar. Bu durumun önümüzde ki 2-3 yıl daha süreceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“KREDİ FAİZ ORANLARI DÜŞERSE SEKTÖR HAREKETLENİR”
Neva Gayrimenkul Sorumlusu Fatih Murat Pişkin ise şunları kaydetti: “Faiz artışı olmasından kaynaklı olarak müşterilerimizin konut edinme isteği çok zayıf duruma düştü. Yani faizlerin yükselmesiyle konut kredisi kullanılmıyor. Konut kredisi kullanılmayınca inşaat firmaları müteahhitlerde haliyle sıkıntı içerisine giriyor. Bundan dolayı sektörde bir daralma söz konusu. İnşaat sektöründe ki daralmada bütün sektörleri etkilemiş durumda. Yani ekonomimizde her ne kadar da adı ekonomik kriz olmasa da gizli bir krizin olduğu söz konusu. O zamanlar biraz güzel bir hareketlilik oldu. Ama tam anlamıyla yine yeterli değildiydi. Fakat şu anda 0.98 yani 1 ve 1'in altındaki bir rakamlar olursa eldeki stoklar eriyebilir. Piyasaya olumlu bir yansıma olur.”

“İŞLERDE YÜZDE 35 ORANINDA BİR DÜŞÜŞ VAR”
Neva Gayrimenkul Sorumlusu Emre Balkan’da, “Piyasa durumu hoş değil. Kredi faiz oranlarının yüksek oluşu ve haliyle tabi ki konut sahibi olmak isteyenleri olumsuz etkiliyor. İstediğimiz satışları yakalayamıyoruz. Bu da haliyle olumsuz etkiliyor. Geçen yıl ile bu yıl arasında yüzde 35 düşüş var. Çünkü geçen yıl 1 civarlarında faiz oranı varken şuan 2.50'ler de faiz oranı var. Buda haliyle çok fazla külfiyet çıkardığı için kimse kredi kullanmak istemiyor. Günümüzde de artık birçok kesim peşin paradan ziyade borçlanarak krediyle konut aldığı için veya yatırım yaptığı için faiz oranları çok yüksek oluşundan ötürü kredi kullanamıyor. Mesela 10 yıl vadeli 100 bin TL kredi kullanacaksın 100 bin TL'nin 175 bin TL gibi de faizi var. Yani 275 bin TL'ye kadar bankalara göre değişken faiz oranları var. Bu da fazla bir külfet çıkartıyor. Malum ekonomik sıkıntılardan ötürü olumsuz konkordato veya batık veren firmalardan da ürken vatandaş şimdi daha tedirgin yaklaşıyor. Piyasa da bir güvensizlik ve tutarsızlık mevcut” diye konuştu.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz